DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
02. maijā, 2018
Lasīšanai: 3 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Veselība

SPKC paziņo par gripas epidēmijas beigām

Publicēts pirms 5 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

Slimību profilakses un kontroles centra (SPKC) gripas un akūtu augšējo elpceļu infekciju (AAEI) monitoringa dati* liecina, ka pēdējo divu nedēļu laikā pacientu skaits, kuri vērsušies pēc medicīniskās palīdzības un kuriem klīniski diagnosticēta gripa, nevienā no monitoringā iesaistītajām teritorijām nebija pārsniedzis 100 gadījumus uz 100 000 iedzīvotāju, līdz ar to SPKC paziņo par gripas epidēmijas beigām –  2018. gada 3. maijā.

Monitoringa dati liecina, ka aizvadītajā nedēļā gripas intensitāte salīdzinājumā ar iepriekšējo nedēļu samazinājusies par 74 procentiem. Tomēr gripas vīrusu cirkulācija vēl turpinās un aizvadītajā nedēļā gripas gadījumi ambulatorajās iestādēs reģistrēti sešās (Daugavpilī, Gulbenē, Jelgavā, Jūrmalā, Liepājā un Rīgā) no desmit monitoringā iekļautajām teritorijām. Samazinājies arī stacionēto pacientu skaits gripas un gripas izraisītas pneimonijas gadījumos – par stacionētiem pacientiem gripas gadījumos informēja Daugavpils, Liepājas, Rēzeknes, Rīgas un Valmieras slimnīcas.

Sezonas sākumā cirkulēja gan A, gan B tipa gripas vīrusi, taču biežāk tika noteikta B tipa gripa, turpretī sezonas pēdējās nedēļās dominēja A tipa gripas vīrusi. Atšķirībā no iepriekšējās sezonas, kad gripas izraisītas sekas smagāk skārušas galvenokārt gados vecākus cilvēkus, šajā sezonā kopējais gripas izraisīto pneimoniju skaits bijis ievērojami lielāks nekā pērn un pneimoniju skaita pieaugums tika novērots visās vecuma grupās.

Lai gan gripas epidēmija noslēgusies un gripas vīrusu izplatība mazinās, atgādinām, ka gripas un citi elpceļu vīrusi turpina cirkulēt. SPKC epidemiologi aicina arī turpmāk atcerēties par elpceļu infekciju profilakses pasākumiem. Bieži mazgājiet rokas (katru reizi pārnākot no āra, pirms ēšanas, pirms pieskaršanās sejai), regulāri vēdiniet telpas (gan mājās, gan izglītības iestādēs un darba vietās) un veiciet telpu mitro uzkopšanu, lietojiet veselīgu pārtiku, kas palīdzēs stiprināt imunitāti, kā arī pagariniet uzturēšanās laiku svaigā gaisā – ejot pastaigās un nodarbojoties ar fiziskām aktivitātēm ārpus telpām.

Savukārt Nacionālais veselības dienests atgādina, ka līdz ar gripas epidēmijas noslēgumu vairs nav spēkā valsts apmaksātas ģimenes ārsta mājas vizītes pie pacientiem ar gripu. Šis nosacījums neattiecas uz pacientiem, kuriem valsts apmaksātas ģimenes ārsta vizītes tiek nodrošinātas vienmēr – bērniem vecumā līdz 18 gadiem, I grupas invalīdiem un citām pacientu grupām.

Plašāka informācija par gripas aktivitāti un epidemioloģisko situāciju Latvijā, Eiropā un citur pasaulē atrodama Epidemioloģijas biļetenos SPKC mājaslapas sadaļā “Pārskats par gripu”.

* Pamatojoties uz Ministru kabineta 2006. gada 21. novembra noteikumiem Nr. 948 „Noteikumi par gripas pretepidēmijas pasākumiem” 8.1 punktā noteikto

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI