DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
01. decembrī, 2017
Lasīšanai: 2 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Drošība
1
1

Izveidota virtuālā izstāde par lielāko ebreju iznīcināšanas akciju Latvijas vēsturē

Publicēts pirms 6 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
Latvijas Okupācijas muzejs izveidotā virtuālā izstāde „Rumbula. 1941” vēstī par lielāko ebreju masveida iznīcināšanas akciju nacionālsociālistiskās Vācijas okupētajā Latvijā - 25 000 cilvēku slepkavību, ko 1941. gada 30. novembrī un 8. decembrī Rumbulā veica vācu SS, SD un policijas spēki ar latviešu SD un policijas atbalstu. Kopumā nacistu okupētajā Latvijā laikā no 1941. līdz 1944. gadam nogalināja 70 000 Latvijas un 20 000 no citām Eiropas valstīm atvestos ebrejus.

Virtuālās izstāde veidota kā 30. novembra un 8. decembra notikumu hronika, kurā apmeklētāji soli pa solim var izsekot traģiskajiem notikumiem Rumbulā. Izstādē arī vēstīs par ebreju vēsturi Latvijā pirms holokausta un Rumbulas piemiņas pakāpenisku veidošanos. Izstādē izmantotas daudzveidīgas dokumentālas liecības: fotogrāfijas, plakāti, atmiņu stāsti un dokumenti. Virtuālā izstāde latviešu un angļu valodā būs pieejama Latvijas Okupācijas muzeja interneta vietnē www.okupacijasmuzejs.lv.

Virtuālās izstādes atvēršana notiks piektdien, 8. decembrī plkst. 17.00 Latvijas Okupācijas muzejā Raiņa bulvārī 7. Atvēršanas pasākumā tiks prezentēta arī muzeja Izglītības nodaļas sagatavotā skolēnu nodarbība "Ebreju vēsture Latvijā un holokausts", kas paredzēta 9.-12. klašu skolēniem. Jaunās nodarbības mērķis ir palīdzēt jauniešiem izprast cilvēka dzīvības vērtību un sabiedrības attieksmi un rīcību holokausta laikā Latvijā. Kāpēc bija glābēji? Kāpēc bija malā stāvētāji? Kāpēc citi sadarbojās ar nacistu varas iestādēm un piedalījās noziegumā?  Izmantojot šo skaudro vēstures mācību, skolēni tiks mudināti būt aktīviem pilsoniskās sabiedrības locekļiem un iestāties pret diskrimināciju.  

Atceroties un, pieminot masveida ebreju iznīcināšanu, pasākuma noslēgumā tiks nolasīti fragmenti no Otrā pasaules kara un holokausta Latvijā aculiecinieku dienasgrāmatām un memuāriem.

Virtuālā izstāde un skolēnu nodarbība tapusi ar Vācijas Federatīvās Republikas vēstniecības Rīgā atbalstu.

Labs saturs
1
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI