DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
11. novembrī, 2015
Lasīšanai: 3 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Lauku attīstība

Notiks LLKA Piena nozares darba grupas izbraukuma sēde

Publicēts pirms 8 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
Latvijas Lauksaimniecības kooperatīvu asociācija (LLKA) rīt, 10.novembrī, organizē Piena nozares darba grupas izbraukuma sēdi Jēkabpils novada Zasas pagastā.

LLKA Piena nozares darba grupas sēde šoreiz norisināsies Jēkabpils pusē, kur darbojas piena ražotāju kooperatīvā sabiedrība "Ezerkrasti-1" ar tās vadītāju A.Spēku priekšgalā.

Paredzēts, ka sanāksmē tiks skatīti un diskutēti vairāki jautājumi attiecībā uz grozījumiem normatīvajos aktos saistībā ar piena nozari – par slaucamo govju pārraudzību, par nosacījumiem siera privātai uzglabāšanai, kā arī par prasībām svaigpiena apritei.

LLKA Piena nozares darba grupas vadītāja un piena kooperatīva "Pienupīte" vadītāja Mirdza Feldmane: "Sanāksmē mēģināsim rast risinājumus un izstrādāt priekšlikumus par piena kvalitātes nodrošināšanas sistēmas izveidi. Pienam, kas ir paredzēts pārstrādei sierā, ir jābūt ar lielu olbaltumvielu sastāvu, lai no vienas tonnas piena varētu saražot kvalitatīvu sieru. Joprojām problēma daudziem piena ražotājiem ir piens ar lielu somatisko šūnu skaitu, kas samazina piena kvalitāti."

Sanāksmē plānots informēt arī par ES ārkārtas atbalsta 8,45 miljonu eiro apmērā sadali. Jāatzīmē, ka ZM ir atbalstījusi LLKA Piena nozares darba grupas sniegto priekšlikumu minētā atbalsta piešķiršanai piena nozarē, nosakot, ka piena ražotājam tiks maksāts 11,79 EUR par piena tonnu par periodu no 2015.gada janvāra līdz 1.oktobrim, ar nosacījumu, ka uz 2015.gada 1.oktobri bija jābūt vismaz vienai slaucamai govij un jābūt veiktām piena piegādēm septembra mēnesī.

Lai stiprinātu piena kooperatīvu sadarbību ne tikai Latvijas mērogā, bet arī plašāk, viens no jautājumiem būs par turpmāku ciešākas sadarbības formas izveidi ar kolēģiem no Lietuvas un Igaunijas piena kooperatīviem. Jāatgādina, ka pēc kopīgas tikšanās šovasar ar Lietuvas un Igaunijas partneriem, tika sagatavota un nosūtīta vēstule Eiropas Komisijas Lauksaimniecības un lauku attīstības komisāram F.Koganam ar aicinājumu veicināt kooperāciju Baltijas valstu līmenī. Komisārs savā atbildes vēstulē minēja, ka viņš ir ieinteresēts iepazīties ar Baltijas valstu kooperatīvu plānotajām aktivitātēm un aktualizēs šo jautājumu arī Eiropas Komisijas līmenī. Taču tāpat viņš gaida priekšlikumus no Baltijas valstu piena ražotāju kooperatīviem, vai būtu nepieciešami kādi papildus politikas instrumenti šādas kooperācijas veicināšanai.

LLKA projektu vadītāja Sanita Putniņa

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI