DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
06. martā, 2015
Lasīšanai: 5 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Tieslietas

Notāru dienu birojā t/p Alfa bezmaksas juridiskās konsultācijas saņēmuši teju 600 cilvēku

Publicēts pirms 9 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
Gadskārtējās Notāru dienās 4. un 5. martā zvērināti notāri juridiskās konsultācijas bezmaksas sniedza ne tikai 111 birojos visā Latvijā, bet arī īpaši izveidotā Notāru dienu birojā tirdzniecības parkā Alfa. Tajā iespēju saņemt notāru juridisko palīdzību un padomus gan par iespējamiem nekustamā īpašuma darījumu riskiem, gan citiem juridiskiem jautājumiem izmantojuši teju 600 cilvēku. Kopumā divu dienu laikā Notāru dienu birojā t/p Alfa juridiskās konsultācijas sniedza 17 notāri no Rīgas un 1 notārs no Liepājas.

"Redzam, ka iespēju satikt notārus klātienē un pārrunāt īpašuma drošības jautājumus ne tikai notāru birojos, bet arī iedzīvotājiem pieejamā vidē – iepirkšanās centrā iedzīvotāji novērtē atzinīgi un izmanto labprāt. Daudzi uz bezmaksas konsultāciju ieradās jau pāris stundas pirms Notāru dienu birojs vēra durvis saviem apmeklētājiem. Šāda pastiprināta interese par iespēju saņemt profesionāļa palīdzību liecina cik neskaidri ir juridisko jautājumu risināšanas ceļi, ar kuriem iedzīvotāji sastopas bieži un kuru risināšanai vai izpratnei ar paša zināšanām vien ir par maz,"  stāsta Latvijas Zvērinātu notāru padomes (LZNP) rīkotājdirektore Vija Piziča.

Lai mudinātu cilvēkus domāt par sava īpašuma drošību un veicinātu iedzīvotāju konsultēšanos pie profesionāļa pirms nozīmīgu juridisko lēmumu pieņemšanas, šogad par Notāru dienu aktuālo problēmjautājumu izvirzīti tiesiskie riski darījumos ar nekustamo īpašumu. Kā liecina LZNP un sabiedriskās domas pētījuma centra SKDS veiktās aptaujas rezultāti, gandrīz puse jeb 44% iedzīvotāju nekustamā īpašuma pirkšanas un pārdošanas darījuma līguma tekstu izstrādi veic pašu spēkiem. Savukārt katrs piektais jeb 18% iedzīvotāju darījumos ar nekustamo īpašumu paraksta pretējās darījuma puses sagatavotu līgumu, tādējādi pakļaujot sevi dažādiem juridiskās drošības riskiem.

Visbiežāk zvērinātiem notāriem t/p Alfa apmeklētāji uzdevuši jautājumus, kas saistīti ar šī gada Notāru dienu virstēmu – tiesiskajiem riskiem darījumos ar nekustamo īpašumu. "Īpašuma pirkšana, pārdošana, mantojuma lietu kārtošana, jo īpaši pārrobežu mantošanas lietu kārtošana, dāvinājuma līgumi, kā arī jautājumi, kas saistīti ar privatizēto mājokļu īpašumtiesībām –  tās ir galvenās tēmas, kurās iedzīvotājiem bijusi nepieciešama notāra konsultācija. Šāda tendence nav nekas pārsteidzošs, jo lielākajai daļai sabiedrības īpašuma iegādāšanās, pārdošana vai nodoša tuviniekiem ir viens no lielākajiem darījumiem dzīvē," komentē V. Piziča.

Notāru dienu ietvaros 4. un 5. martā laikā no plkst. 10:00 līdz 16:00 111 birojos Latvijā, kā arī īpaši izveidotā Notāru dienu birojā t/p Alfa, Rīgā, zvērināti notāri bez maksas konsultēja, kā parūpēties par savu tiesisko drošību, veicot darījumus ar nekustamo īpašumu. Tāpat tika sniegtas konsultācijas par citiem iedzīvotājus interesējošiem juridiskiem jautājumiem.

"Mums ir patiess prieks, ka daudzi, kuriem ikdiena ir steidzīga un ģimenes rūpju pilna, nepieciešamības gadījumā labprāt izmantoja iespēju apvienot iepirkšanos un kino apmeklējumus t/p Alfa ar konsultācijām pie notāra. Ticu, ka šāda veida aktivitāte noteikti daudzām ģimenēm palīdzēja atrisināt neskaidros jautājumus, īpaši tiem, kas plāno iegādāties ģimenes mājokli. Lai arī t/p Alfa šāds juridisko konsultāciju punkts Notāru dienu ietvaros tika izveidots pirmo reizi, esam gandarīti par cilvēku atsaucība un pacietība, jo interesantu bija daudz, kas pierāda, ka sabiedrībai šāda veida atbalsts ir nepieciešams arī turpmāk," stāsta tirdzniecības parka vadītāja Liene Apine.

Par Notāru dienām:

Notāru dienas ir Latvijas Zvērinātu notāru padomes iniciatīva reizi gādā notāru birojos visā Latvijā nodrošināt bezmaksas juridiskās konsultācijas ikvienam iedzīvotājam. Notāru dienas notiek jau kopš 2006. gada, un nu jau desmito gadu līdzās juridiskajām konsultācijām notāri priekšplānā izvirza sabiedrībai aktuālus jautājumus. Kopumā šo desmit gadu laikā iespēju bez maksas saņemt notāru padomu par tādiem jautājumiem kā darījumi ar nekustamo īpašumu, mantojumu lietas, testamentu sastādīšanas kārtība, dāvinājuma līgumu riski, laulības šķiršanas jautājumi, īres, nomas jautājumi, sākumdeklarēšanās un citas izmantojuši vairāk nekā 30 tūkstoši Latvijas iedzīvotāju.

Vija Piziča, Latvijas Zvērinātu notāru padomes rīkotājdirektore

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI