DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
20. janvārī, 2015
Lasīšanai: 4 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Vide

Ministrs K.Gerhards iepazīstinās Eiropas Parlamenta deputātus ar Latvijas prezidentūras prioritātēm vides jomā

Publicēts pirms 9 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
Trešdien, 2015.gada 21.janvārī, vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrs Kaspars Gerhards iepazīstinās Eiropas Parlamenta Vides, sabiedrības veselības un pārtikas nekaitīguma komitejas deputātus ar Latvijas prezidentūras prioritātēm vides jomā.

Ministrs uzsver: "Latvija augsti novērtē iepriekšējo prezidentūru un Parlamenta līdzšinējo ieguldījumu vides politikas veidošanā Eiropas Savienībā. Tāpēc savas prezidentūras laikā plānojam strādāt ciešā sadarbībā ar Parlamentu, lai rastu kopīgus risinājumus, atbildot uz aktuālajiem izaicinājumiem vides aizsardzības jomā".

Latvijas prezidentūra plānojusi aktīvi strādāt gan Eiropas Savienības (turpmāk – ES) līmenī, gan arī koordinējot un pārstāvot ES un tās dalībvalstu viedokli starptautisku jautājumu risināšanā.

Par savām prioritātēm ES līmenī vides jomā Latvijas prezidentūra ir izvirzījusi vairākus šobrīd būtiskus un dienaskārtībā esošus jautājumus – klimata politiku, gaisa kvalitātes uzlabošanu, aprites ekonomiku un bioloģisko daudzveidību.

Saistībā ar darbu ES līmenī, viens no augstas prioritātes jautājumiem būs darbs pie ES emisijas kvotu tirdzniecības sistēmas darbības uzlabošanas. Tādēļ Latvijas prezidentūras laikā svarīgi panākt vienošanos abu likumdevēju starpā par lēmuma projektu, ar ko izveidotu emisiju kvotu tirgus stabilitātes rezervi.

Par prioritāru izvirzīts arī jautājums par gaisa kvalitātes uzlabošanu ES. Gaisa piesārņojums joprojām ir galvenais vides faktors, kas saistāms ar novēršamu saslimstību un priekšlaicīgu mirstību Eiropā. Tāpēc Latvijas prezidentūra turpinās darbu pie Tīra gaisa programmas Eiropai, it īpaši attiecībā uz gaisa piesārņojuma samazināšanu no vidējas jaudas sadedzināšanas iekārtām.

Vienlaikus plānots pievērst īpašu uzmanību tālākiem soļiem resursu efektivitātes veicināšanai un pārejai uz aprites ekonomiku. Šis ekonomikas modelis ne tikai palīdzētu taupīt dabas resursus un mazināt kaitējumu videi, bet arī veicinātu izaugsmi un nodarbinātību.

Tāpat uzmanība tiks pievērsta bioloģiskās daudzveidības jautājumiem, kas būs galvenais dienas kārtības jautājums neformālajā vides ministru sanāksmē, kas notiks 2015.gada aprīlī, Rīgā.

Savukārt starptautiskā līmenī par prioritāti izvirzīta sekmīga ES un tās dalībvalstu viedokļa pārstāvēšana starptautiskajās sarunās ceļā uz jaunas, visaptverošas vienošanās panākšanu klimata pārmaiņu ierobežošanai 2015.gada nogalē Parīzē.

Latvijas prezidentūra jau ir uzsākusi aktīvu darbu pie šī jautājuma. Trešdien, 21.janvārī, Latvijā ES vadošie sarunu vedēji un eksperti diskutēs par ES turpmāko stratēģisko pieeju un risinās starptautiskajās sarunās aktuālos saturiskos jautājumus. Lai gan Klimata pārmaiņu konferencē Limā (2014.gada decembrī) tika panākts progress sarunu virzībā, viedokļu atšķirības vēl aizvien ir lielas un vēl ir daudz darāmā.

Tāpat starptautiskā dienaskārtībā būs jautājumi par ķīmisko vielu pārvaldību. Plānota triju ANO konvenciju (Stokholmas, Bāzeles un Roterdamas) dalībpušu sanāksme saistībā ar ķīmisko vielu pārvaldības jautājumiem sanāksme.

Vienlaikus 2015.gads būs nozīmīgs starptautiskās ilgtspējīgas attīstības dienaskārtības veidošanā. Tāpēc Latvijas prezidentūras laikā ES Vides padomē, kas notiks martā, plānotas diskusijas par vides dimensijas integrāciju post-2015 procesos.

Kristīne Kļaveniece
Sabiedrisko attiecību nodaļas vadītāja
Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrija

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI