DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
04. martā, 2024
Lasīšanai: 3 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Vide

Latviju Eiropas Savienības enerģētikas ministru padomē 4.martā pārstāvēs klimata un enerģētikas ministrs K. Melnis 

Pirmdien, 4.martā, klimata un enerģētikas ministrs Kaspars Melnis Briselē piedalīsies Eiropas Savienības (ES) Transporta, telekomunikāciju un enerģētikas ministru padomes sanāksmē. Dalībvalstis apspriedīs dabasgāzes piegādes drošumu ES un gatavošanos nākamajai ziemas sezonai, kā arī elastīguma nozīmi enerģētikas transformācijas nodrošināšanai. Vienlaikus plānots apstiprināt Padomes sniegto rekomendāciju gāzes pieprasījuma samazināšanai.  

Klimata un enerģētikas ministrs Kaspars Melnis: “ES enerģētikas ministru padomes sanāksmē pārrunāsim paveikto un vēl nepieciešamo enerģētikas drošības nodrošināšanā. Pateicoties Inčukalna pazemes krātuves priekšrocībām, Latvijā enerģētiskā drošība šajā apkures sezonā ir nodrošināta augstā līmenī. Apkures sezona iet uz beigām, šobrīd krātuvē atrodas 12,45 TWh dabasgāzes, kas ir aptuveni 55% no krātuves kopējās tehniskās jaudas.” 

Beļģijas prezidentūra aicinās ministrus diskutēt par elastīguma nozīmi un tā veicināšanu enerģētikas, īpaši elektroenerģijas, sistēmas transformācijā atbilstoši atjaunīgās enerģijas mērķiem. Sagaidām, ka viedokļu apmaiņā iesaistīsies visas dalībvalstis, paužot viedokli par viņuprāt nozīmīgākajiem izaicinājumiem un to risinājumiem, t.sk. par valsts atbalsta nepieciešamību.  

Padomes sanāksmes darba kārtībā dalībvalstu ministri tiks aicināti arī politiski vienoties par Padomes rekomendācijas projektu, kas nosaka darbības termiņa pagarinājumu dabasgāzes brīvprātīgai patēriņa samazināšanai (līdz 2025.gada 31.martam).  

Tostarp ministru padomes sanāksmes darba kārtībā plānots dalībvalstīm īsumā iezīmēt dalībvalstu īstenoto progresu 2030. gada mērķu sasniegšanā vides, klimata un enerģētikas jomā.  

Par ES Ministru padomes secinājumiem un Latvijas pausto pozīciju tiks publicēta informācija pēc sanāksmes norises.   

ES Padomes prezidējošā valsts no 2024. gada 1.janvāra ir Beļģija. Prezidējošās valsts pienākumus tā pārņēma no Spānijas. Latvija ES Padomes prezidējošā valsts būs 2028. gada II pusgadā.  

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI