DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
25. martā, 2024
Lasīšanai: 3 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Vide

Diskutēs par tekstilatkritumu apsaimniekošanu, pārtikas izšķērdēšanas un mikroplastmasas piesārņojuma samazināšanu 

2024. gada 25. martā Briselē norisinās Eiropas Savienības Vides ministru padomes sanāksme, kurā diskutēs par grozījumiem atkritumu pamatdirektīvā un regulas priekšlikumu par plastmasas granulu zudumu novēršanu nolūkā samazināt piesārņotību ar mikroplastmasu. Latvijas delegāciju vada Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijas (VARAM) parlamentārā sekretāre Ilze Dambīte – Damberga.  

Eiropas Komisijas priekšlikumā grozīt Atkritumu pamatdirektīvu galvenā uzmanība ir pievērsta divām resursietilpīgām nozarēm - tekstilizstrādājumiem un pārtikai -, nosakot divus virsmērķus - samazināt ar tekstilatkritumu apsaimniekošanu saistīto ietekmi uz vidi, kā arī samazināt pārtikas sistēmu ietekmi uz vidi, kas saistīta ar pārtikas izšķērdēšanu. Pārtikas izšķērdēšanas novēršana veicinātu arī lielāku nodrošinātību ar pārtiku. 

VARAM parlamentārā sekretāre I. Dambīte – Damberga Latvijas vārdā paudīs atbalstu direktīvas projektā ietvertajiem pārtikas atkritumu mazināšanas mērķiem. Vienlaikus norādot, ka ražotāju atbildības sistēmu attīstīšana var sniegt būtisku ieguvumu tekstilmateriālu apsaimniekošanā. Ražotāju atbildības sistēmas izveidē vai paplašināšanā ir jāņem vērā jau pastāvošās tekstilmateriālu vākšanas sistēmas. Vienlaikus jāstiprina un jāiesaista jau pastāvošās tekstilmateriālu vākšanas sistēmas, kuras ir izveidojuši sociālie uzņēmumi un citas ziedojumu vākšanas jomā iesaistītās personas. 

Padomes sanāksmē apspriedīs arī regulas priekšlikums par plastmasas granulu zudumu novēršanu nolūkā samazināt piesārņotību ar mikroplastmasu. Regulas priekšlikums ierosina pasākumus mikroplastmasas piesārņojuma mazināšanai. Tā rezultātā samazināsies plastmasas piesārņojums upēs un okeānos, kā arī mazināsies iespējamie riski cilvēku veselībai. 

Padomes ietvaros ir plānota arī viedokļu apmaiņa par regulu, ar ko izveido noturīgu Eiropas mežu monitoringa satvaru. Mežu monitoringa regulas priekšlikums vērsts uz labāku datu un zināšanu ieguvi par mežiem. 

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI