DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
08. aprīlī, 2013
Lasīšanai: 4 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Izglītība

Atvērtība un pieejamība ir galvenais latviešu valodas apguvē

Publicēts pirms 11 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
Sekmīga latviešu valodas apguve ir būtiska sabiedrības saliedētības sastāvdaļa un tās attīstību veicinošs faktors.

Viens no Latviešu valodas aģentūras uzdevumiem ir nodrošināt metodisku atbalstu latviešu valodas kā svešvalodas apguvei. Tāpēc šogad LVA turpina veidot latviešu valodas funkcionālo līmeņu aprakstus atbilstoši Eiropas kopīgajām pamatnostādnēm, kā arī top jauna mācību līdzekļu sērija pieaugušajiem, kas papildinās jau esošos pieejamos mācību materiālus.

Lai sekmētu latviešu valodas apguves pieejamību, LVA ir uzsākusi darbu pie jaunas, mūsdienīgas latviešu valodas apguves tīmekļa vietnes izveides.

Kā uzsver LVA Izglītības daļas vadītāja Dace Dalbiņa: "Jārēķinās, ka to cilvēku, kuri apgūst latviešu valodu, vajadzības kļūst aizvien daudzveidīgākas. Latviešu valodu vēlas apgūt gan imigranti, kuri nesen iebraukuši no trešās pasaules valstīm, gan latviešu diasporas bērni ārvalstīs, gan ārzemju studenti un speciālisti. Protams, valsts valodas prasmes līmeni paaugstina arī Latvijas iedzīvotāji, kuriem tā vajadzīga profesionālo pienākumu veikšanai. Mainās arī valodas apguves paradumi, aizvien vairāk jaunu cilvēku vēlas mācīties, izmantojot interneta resursus. Tāpēc līdzās tradicionālajiem valodas apguves kursiem, ko organizē Nodarbinātības valsts aģentūra, Sabiedrības integrācijas fonds, pašvaldības, LVA piedāvā mācību materiālus valodas apguvei internetā."

Lai latviešu valodas apguve kļūtu vēl pieejamāka visiem mācīties gribētājiem, Latviešu valodas aģentūra, pateicoties valsts piešķirtajam finansējumam, pašlaik intensīvi veido portāla www.valoda.lv apakšvietni "Māci un mācies latviešu valodu!". Tajā tiks piedāvāti daudzveidīgi mācību materiāli, kā arī sniegts atbalsts pedagogiem, kuri māca latviešu valodu pieaugušajiem un bērniem.

Jaunizveidotā valodas vietne tiks integrēta LVA mājas lapā www.valoda.lv, kas 2012. gada laikā vien skatīta 428 724 reizes. Īpaši aktīvi apmeklētāji iepazinušies ar elektronisko latviešu valodas apguves kursu (14 nodarbības) A1 valodas līmeņa apguvei, tādējādi apliecinot tā lietderību.

Dace Mažeika (PBLA Izglītības padomes priekšsēdes vietniece) uzsver: "Latviešu valodas aģentūras mājaslapa www.valoda.lv arvien vairāk kļūst par dārgumu lādi, kas ļoti noderīga arī ārpus Latvijas dzīvojošiem skolēniem un skolotājiem."

Jaunā valodas apguves vietne tiek veidota, mācoties no labākajiem valodu apguves portāliem Eiropā, kuros apvienoti gan valodas apguves kursi dažādiem līmeņiem, gan pašpārbaudes uzdevumi, gan vārdnīcas, spēles, interaktīvi mācību materiāli.

Latviešu valodas apguves vietni izstrādā SIA E FORMA. Kā uzsver SIA E FORMA vadītājs Ardis Markss: "Vietne tiek veidota laikmetam atbilstošā tehniskā risinājumā – tas ir adaptīvs un spēj pielāgoties dažādiem ekrāna izmēriem – no datora līdz viedtālrunim. Lapas izstrādē tiek ievērotas ergonomiskās un loģikas prasības, kas ļaus perspektīvā to efektīvi izmantot plašam lietotāju lokam, bet izmantotā tehnoloģija sniegs iespēju attēlot interaktīvos risinājumus uz visām šobrīd tirgū pieejām platformām."                      

Ceram, ka jaunizveidotā latviešu valodas apguves vietne ne tikai sekmēs interesi par latviešu valodu, motivēs tās apguvi un palīdzēs latviešu valodas skolotājiem, bet kļūs arī par sadarbības un saziņas vietu visiem interesentiem.

Latviešu valodas apguves vietne būs pieejama apmeklētājiem 2013. gada maijā www.valoda.lv.

Lai LVA radītais pilnībā atbilstu latviešu valodas apguvēju vajadzībām, vietnes materiālu testēšanā tiks iesaistīti ERASMUS studenti un LU mācībspēki.

Informāciju sagatavoja
LVA metodiķe
Liene Valdmane
22 144 144

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI