DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
06. jūlijā, 2012
Lasīšanai: 5 minūtes

Latvijas Daudzbērnu ģimeņu biedrību apvienības vēstule saistībā ar Ģimenei draudzīga komersanta titula piešķiršanu AS „Latvenergo”

Publicēts pirms 11 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
Atklātā vēstule labklājības ministrei Ilzei Viņķelei, Latvijas Darba devēju konfederācijai, Latvijas Brīvo arodbiedrību savienībai par Ģimenei draudzīga komersanta titula piešķiršanu AS „Latvenergo”.

Pilnīgi nejauši, jo masu medijos mūsu ģimenes iepriekš šādu informāciju nebija pamanījušas, Labklājības ministrijas mājaslapā www.lm.gov.lv/news/id/3595 uzzinājām, ka š.g. 25.maijā, godinot tos darba devējus, kuru darbības politika un pakalpojumi ir draudzīgi bērniem un ģimenēm, labklājības ministre Ilze Viņķele ir pasniegusi apliecību par Ģimenei draudzīga komersanta statusa iegūšanu AS "Latvenergo".

Mūsu organizācijas ģimenes ir šokētas par šo Labklājības ministrijas, Latvijas Darba devēju konfederācijas un Latvijas Brīvo arodbiedrību savienības kopīgo lēmumu, kas pieņemts Ilgtspējas indeksa ietvaros, jo viss pagājušais gads, kā arī šis ir pagājis ar publisku un visiem zināmu AS "Latvenergo" kritiku par tās diferencētajiem elektrības tarifiem, kuri ir diskriminējoši attiecībā uz ģimenēm ar bērniem. Ar ko vairāk mājsaimniecībā ir ģimenes locekļu - ar to vairāk arī nepieciešamība pēc elektrības, kas noved pie ātrāka pamata tarifa sasniegšanas un līdz ar to – pie dārgāka.

Ja jau statusu Labklājības ministrija piešķir uzņēmumiem, kas īsteno ģimenei draudzīgu politiku gan savā komercsabiedrībā, gan plašākas sabiedrības kontekstā, tad kā ārpus AS "Latvenergo" sienām šāda AS "Latvenergo" tarifu politika varēja būt novērtēta kā ģimenēm ar bērniem draudzīga?!

To mūsu organizācija bija kritizējusi jau kopš tarifu projekta apspriešanas brīža, jau apstiprinātos tarifus kritizēja arī tiesībsargs (www.db.lv) un ekonomikas ministrs Daniels Pavļuts (www.diena.lv), bet Administratīvā apgabaltiesa š.g. 25.jūnijā pieņēma lēmumu par 2011.gada februārī akceptēto "Latvenergo" tarifu atcelšanu (www.nra.lv).

Ka tarifi ir netaisnīgi, atzīst arī iedzīvotāju aptauja www.nra.lv/aptaujas/415-aptauja.htm#comments. Vairākkārtīgi izbeigt šo diskrimināciju ar elektroenerģijas tarifiem mēs lūdzām Labklājības ministrijai, strādājot pie Rīcības plāna pamatnostādņu "Ģimenes valsts politikas pamatnostādnes 2011.-2017.gadam" īstenošanai 2012.-2014.gadā un Demogrāfisko lietu padomes sēdēs, taču, neskatoties uz to visu, AS "Latvenergo" tomēr ir kļuvis par Ģimenei draudzīgu komersantu.

Ja šādu lēmumu būtu jāpieņem vērtēšanas komisijai, kura ir paredzēta Labklājības ministrijas Ģimenei draudzīga komersanta statusa pretendentu izvērtēšanas nolikuma 19.punktā (www.lm.gov.lv), tad diez vai šāds lēmums par labu AS "Latvenergo" tiktu pieņemts, jo šīs komisijas sastāvā ir arī Valsts bērnu tiesību aizsardzības inspekcijas, Veselības ministrijas, Latvijas Pašvaldību savienības, Patērētāju tiesību aizsardzības centra un nevalstisko organizāciju, kas aizstāv ģimeņu intereses, pārstāvji.

Nav saprotams, kāpēc šī komisija ir pastumta malā un Ģimenei draudzīgo komersantu likteni tagad lemj vienīgi Labklājības ministrija, Latvijas Darba devēju konfederācija un Latvijas Brīvo arodbiedrību savienība, kuri ar AS "Latvenergo" nominēšanu faktiski ir diskreditējuši Ģimenei draudzīga komersanta aktivitātes ideju un met tagad arī aizdomu ēnu uz pārējiem šī titula ieguvējiem - cik godprātīgi un objektīvi arī viņi ir izvērtēti?

Nav saprotams arī, kāpēc pieteikšanos titulam atbilstoši pieminētajam Labklājības ministrijas nolikumam www.lm.gov.lv/text/1322 tagad ir diezgan sarežģīti atrast ministrijas mājaslapā salīdzinājumā ar pieteikšanos titula saņemšanai ar Ilgtspējas indeksa starpniecību. Kaut arī šis ir jau piektais titula piešķiršanas gads, Labklājības ministrijas mājaslapā tā arī vēl nevar atrast vienotu informāciju par titulu ieguvušajiem uzņēmumiem šai visā laika periodā un nevar uzzināt par to nopelniem, no kuriem varētu mācīties arī citi komersanti, lai vairāk atbalstītu ģimenes, kuras audzina bērnus, un paši varētu palielināt ģimenēm draudzīgo komersantu pulciņu.

Līdz ar to mūsu organizācijas ģimeņu vārdā lūdzu pieņemt lēmumu par Ģimenei draudzīga komersanta statusa atņemšanu AS "Latvenergo", lūdzu padarīt pretendentu izvērtēšanu daudz objektīvāku, godīgāku un atklātāku, bet visu aktivitāti – daudz publiskāku un ģimenēm ar bērniem draudzīgāku.

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI