SKAIDROJUMI
>
Zini savas tiesības un iespējas!
TĒMAS
18. jūlijā, 2012
Lasīšanai: 7 minūtes
RUBRIKA: Skaidrojums
TĒMA: Mājoklis
2
5
2
5

Gribi pavairot mīļdzīvnieku? Ej kursos!

Publicēts pirms 11 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

Ikvienam mājdzīvnieka īpašniekam, bet it īpaši pavairotājam, zināšanas par savu līdzbiedru labturību ir ļoti svarīgas.

FOTO: SXC

No nākamā gada 1.janvāra visiem mājas (istabas) dzīvnieku īpašniekiem, kuri vēlēsies pavairot suni, kaķi vai mājas sesku, būs jāmācās dzīvnieka labturības prasības, saņemot apmācību beigšanu apliecinošu dokumentu. Bet tiem, kuri ar to nodarbojas jau tagad, laikus jāsāk domāt par attiecīgiem kursiem, jo dokumentu par šādu apmācību beigšanu Pārtikas un veterinārais dienests (PVD) būs tiesīgs pieprasīt jau no nākamā gada. Apmācības nav vajadzīgas tikai tiem dzīvniekmīļiem, kuriem jau ir veterinārmedicīnas, bioloģijas vai kinoloģijas izglītība.
īsumā
  • Zināšanas labturībā jāiegūst līdz šā gada 31.decembrim.
  • Kursos jāmāca par dzīvnieku labturību, par specifiskajām un arī fizioloģiskajām katras sugas dzīvnieku īpatnībām.
  • Apmācības organizēs nevalstiskās organizācijas.

2006.gada 4.aprīļa noteikumos Nr.266 "Labturības prasības mājas (istabas) dzīvnieku turēšanai, tirdzniecībai un demonstrēšanai publiskās izstādēs, kā arī suņa apmācībai". Saskaņā ar Eiropas Konvenciju par mājas (istabas) dzīvnieku aizsardzību, ko Latvija ratificējusi ar likumu "Par Eiropas Konvenciju par mājas (istabas) dzīvnieku aizsardzību", minētie noteikumi tagad reglamentē: visiem mājas (istabas) dzīvnieku īpašniekiem, kuri pavairo tam piederošu suni, kaķi vai sesku un atsavina (pārdod, dāvina, atdod) to pēcnācējus, jānodrošina atbilstoša apmācība par dzīvnieku labturības prasībām.

Kur iegūt nepieciešamās zināšanas

Zemkopības ministrijas (ZM) Veterinārā un pārtikas departamenta Dzīvnieku tirdzniecības, labturības un barības nodaļas vadītāja vietniece Inga Kronenberga stāsta, ka par iespējām iegūt apmācību mājas (istabas) dzīvnieku labturībā jāinteresējas šķirnes dzīvnieku audzētāju klubos. Zināšanas labturībā jāiegūst līdz šā gada 31.decembrim. "Uz dzīvnieku pavairotājiem gulstas atbildība par to, lai kucēniem, kaķēniem, seskulēniem (un ikvienai ar cilvēka ziņu pasaulē nākušai radībai) tiktu nodrošināti atbilstoši apstākļi un viņi nonāktu gādīgās rokās," saka I.Kronenberga.

Kas mācīs un ko mācīs

Kursos jāmāca par dzīvnieku labturību, par dzīvnieku turēšanu, par specifiskajām un arī fizioloģiskajām katras sugas dzīvnieku īpatnībām - visu to, kas jāzina ikvienam īpašniekam, kurš savu dzīvnieku pavairo.

"Vienotas programmas, kas kursos jāmāca, nav. Tas atstāts pašas nevalstiskās organizācijas kompetencē. Protams, ir jārunā par dzīvnieciņa grūsnību, kucēnu kopšanu, barošanu, turēšanu un tamlīdzīgām lietām. Pieejamās informācijas par visiem šiem tematiem ir ļoti daudz," I.Kronenberga izklāsta noteikumos iecerēto.

Apliecinošo dokumentu izsniegšana par kursu beigšanu arī ir pašu nevalstisko organizāciju ziņā. Vien jāatceras: ja sūdzību dēļ PVD dosies pārbaudīt dzīvnieku audzētavu, inspektori noteikti prasīs dokumentu par kursu beigšanu.

Latvijas Kinoloģiskā federācija – gatava apmācīt

"Mēs jau esam reģistrēti kā izglītības iestāde un veicam profesionālās pilnveides apmācības, tādēļ organizācijas biedriem – suņu un arī kaķu īpašniekiem - nebūs viss jāsāk no nulles," informē Latvijas Kinoloģiskās federācijas (LKF) prezidente Vija Klučniece.

Jau pašlaik LKF rīko septiņus mēnešus ilgus profesionālās pilnveides kursus, kuros iekļauta arī dzīvnieku labturība. LKF plānojusi, ka kursi īpašniekiem, kuri pavairo istabas dzīvniekus, varētu būt 20 stundu gari un maksātu 15 latu. "No mūsu federācijas biedriem kursus vajadzētu aptuveni 100 audzētājiem," lēš LKF prezidente.

"Par iespējām iegūt apmācību mājas (istabas) dzīvnieku labturībā jāinteresējas šķirnes dzīvnieku audzētāju klubos."

Viņa uzsver, ka dzīvnieku bizness nedrīkst būt negodīgs, tādēļ LKF biedri palīdzēs ķert "lēto" suņu pārdevējus. To jau ir izdarījusi Beļģija, un Latvijas audzētāji arī ir gatavi iet šo ceļu.

"Mēs sekosim portālam "ss.lv" un ķersim negodīgos audzētājus, kuri, dzenoties pēc peļņas, pavairo bezšķirnes dzīvniekus ar it kā ciltsrakstiem," federācijas prezidente ir pikta. "Ja "ss.lv" paši nesekos dzīvnieku tirdzniecības sludinājumiem, mēs ieteiksim viņiem uzbūvēt un uzturēt dzīvnieku patversmi tiem bezšķirnes dzīvniekiem, kas krāpnieciski pārdoti caur portālu."

Pirmais "lēto" vairotāju kritiens iestājies pēc obligātās prasības visus kucēnus un kaķēnus vakcinēt. LKF prezidente cer, ka prasība pēc apmācībām arī mazinās vieglas peļņas kārotāju skaitu.

"PVD inspektori prasīs dokumentu par kursu beigšanu."

Pāris aptaujāto kaķu audzētāju biedrību vadītāju gan bija nedaudz apjukuši, jo viņiem neesot īstas skaidrības, kas drīkstēs apmācīt kaķu mīļotājus un kā veidojama apmācību programma. Vai apmācīt drīkstēs kāds pieredzējis kaķu audzētājs, varbūt tikai veterinārais speciālists? Kas īsti būs tiesīgs izsniegt dokumentu par kursu beigšanu, un vai programma jāsertificē?

Kaķu audzētajiem bija daudz neskaidru jautājumu, kurus viņi nu grasās risināt, jo laika atlicis maz. Jāsaka, ka kaķu draugus patiesi iepriecināja ziņa par Kinoloģiskās federācijas apmācību programmā iekļautajiem kursiem arī šo mājdzīvnieku audzētājiem un pavairotājiem.

Seskumīļiem vien dažas neskaidrības

Biedrības "Klubs "Seskumīlis"" valdes locekle Inga Galiņa-Vasiljeva teic, ka īpašus kursus sesku audzētājiem biedrība gan pašlaik vēl nerīko, bet ikvienam biedram ir pieejama divu trīs stundu gara bezmaksas lekcija, kurā stāsta par sesku labturību, barošanu, slimībām un citiem svarīgiem aspektiem.

Dokumentu par lekcijas noklausīšanos neizsniedzam, jo mums nav tādu tiesību," stāsta valdes locekle. "Mēs izsniedzam ciltsrakstus, tādas tiesības mums ir, bet par apmācību dokumentiem mums vēl nav skaidrības. Taču apmācības kursu labturībā varam izveidot, un domāju, ka tā arī darīsim."

Seskumīļi par Ministru kabineta noteikumiem Nr.266, kas nosaka obligātās apmācības (un arī iekļauj seskus mājdzīvnieku kārtā), ir ļoti priecīgi. Biedrības valdes locekle uzsver, ka kopīgs darbs ar ZM normatīvo aktu izstrādē ne vien atvieglina dzīvi legālajiem mājas (istabas) dzīvnieku audzētājiem, bet vairo sabiedrībā cieņpilnu attieksmi arī pret dzīvniekiem.

Labs saturs
5
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI