SKAIDROJUMI
>
Zini savas tiesības un iespējas!
TĒMAS
Linda Ņikona
LV portāls
25. jūnijā, 2024
Lasīšanai: 19 minūtes
RUBRIKA: Skaidrojums
TĒMA: Tieslietas
8
8

Audzinoša rakstura piespiedu līdzekļu piemērošana bērniem

Audzinoša rakstura piespiedu līdzekļus bērnam var piemērot, ja viņš izdarījis tādu nodarījumu vai pārkāpumu, par kuru normatīvajos aktos paredzēta kriminālatbildība vai administratīvā atbildība.

FOTO: Freepik.

Sociālās korekcijas izglītības iestāde “Naukšēni” ir likvidēta, taču bērna ievietošana tajā bija tikai viens no deviņiem likumā paredzētajiem audzinoša rakstura piespiedu līdzekļiem. LV portāls skaidro, kādus audzinoša rakstura piespiedu līdzekļus bērnam var piemērot un kāpēc šo līdzekļu regulējumu vajag mainīt. 

Audzinoša rakstura piespiedu līdzekļu veidi un to piemērošanas kārtība ir noteikta likumā “Par audzinoša rakstura piespiedu līdzekļu piemērošanu bērniem” (turpmāk – likums).  

Tos piemēro, lai sasniegtu noteiktus mērķus: 

  • veidotu un nostiprinātu bērnā sabiedrības interesēm atbilstošas vērtību orientācijas; 
  • orientētu bērnu uz atturēšanos no pretlikumīgām darbībām; 
  • reintegrētu sabiedrībā bērnu ar sociālās uzvedības novirzēm. 

Kādus audzinoša rakstura piespiedu līdzekļus bērnam var piemērot 

Likuma 6. pantā noteikts, ka bērnam var piemērot deviņu veidu audzinoša rakstura piespiedu līdzekļus: 

  1. brīdinājumu; 
  2. pienākumu atvainoties cietušajām personām, ja tās piekrīt tikties ar vainīgo; 
  3. bērna nodošanu galvojumā vecākiem vai aizbildņiem, kā arī citām personām, iestādēm vai organizācijām; 
  4. pienākumu ar savu darbu novērst radītā kaitējuma sekas; 
  5. pienākumu atlīdzināt nodarīto zaudējumu (ja bērns sasniedzis 15 gadu vecumu un viņam ir ienākumi); 
  6. uzvedības ierobežojumu noteikšanu; 
  7. pienākumu veikt sabiedrisko darbu; 
  8. ievietošanu sociālās korekcijas izglītības iestādē (nepiemēro no 2022. gada 1. jūlija līdz 2024. gada 31. decembrim); 
  9. probācijas novērošanu. 

Šos audzinoša rakstura piespiedu līdzekļus var piemērot par noziedzīgiem nodarījumiem vai administratīvajiem pārkāpumiem. 

Jāņem vērā, ka par administratīvajiem pārkāpumiem var piemērot tikai pirmos sešus iepriekšminētos audzinoša rakstura piespiedu līdzekļus. 

Par ko bērnam var piemērot audzinoša rakstura piespiedu līdzekļus 

Atbilstoši likuma 2. pantam audzinoša rakstura piespiedu līdzekļus bērnam var piemērot, ja viņš ir izdarījis tādu nodarījumu vai pārkāpumu, par kuru normatīvajos aktos paredzēta kriminālatbildība vai administratīvā atbildība (turpmāk – nodarījums vai pārkāpums). 

Likuma 4. pantā sīkāk tiek skaidrots, ka audzinoša rakstura piespiedu līdzekļus piemēro bērniem, kuri izdarījuši: 

  • noziedzīgu nodarījumu un kurus tiesa atbrīvojusi no piespriestā soda; 
  • Krimināllikumā (KL) paredzētu nodarījumu, par kuru pieņemts lēmums izbeigt kriminālprocesu un nosūtīt materiālus tiesai; 
  • KL paredzētu nodarījumu, par kuru procesuāli pilnvarota amatpersona konstatējusi, ka to izdarījis bērns, kas nav sasniedzis 14 gadu vecumu, un attiecībā uz kuru pieņēmusi lēmumu par atteikšanos uzsākt kriminālprocesu un nosūtīt materiālus resoriskajai pārbaudei; 
  • pārkāpumu. 

Audzinoša rakstura piespiedu līdzeklis, ja izdarīts Krimināllikumā paredzēts noziedzīgs nodarījums 

Kā skaidro Tieslietu ministrijas (TM) Krimināltiesību departaments, ja nepilngadīga persona ir izdarījusi KL paredzētu noziedzīgu nodarījumu, iespējamas trīs situācijas, kad personai var piemērot audzinoša rakstura piespiedu līdzekli: 

  • ja nepilngadīga persona, kas nav sasniegusi 14 gadu vecumu, izdara KL paredzētu noziedzīgu nodarījumu, kriminālprocess atbilstoši Kriminālprocesa likuma (KPL) 377. panta 2. punktam ir izbeidzams (kriminālprocesu nedrīkst uzsākt, bet uzsākts process ir jāizbeidz, ja izdarītajā nodarījumā nav noziedzīga nodarījuma sastāva) un procesa virzītājs saskaņā ar KPL 392.1 panta septīto daļu var lemt par materiālu nosūtīšanu tiesai audzinoša rakstura piespiedu līdzekļa piemērošanai; 
  • ja nepilngadīga persona ir sasniegusi 14 gadu vecumu, kriminālprocess tiek uzsākts, taču izmeklēšanas iestāde vai prokuratūra var lemt par kriminālprocesa izbeigšanu uz nereabilitējoša pamata, pieņemot lēmumu saskaņā ar KPL 379. panta otro daļu, 380. pantu un 392.1 panta septīto daļu (izbeidzot kriminālprocesu, materiāli saskaņā ar KPL 379. panta otro daļu un 411. panta 8. punktu tiek nosūtīti tiesai audzinoša rakstura piespiedu līdzekļu piemērošanai); 
  • ja nepilngadīga persona ir sasniegusi 14 gadu vecumu, kriminālprocess tiek uzsākts, taču tiesa saskaņā ar KL 59. panta otro daļu un 66. pantu nepilngadīgo var atbrīvot no soda uz nereabilitējoša pamata, sastādot notiesājošu spriedumu atbilstoši KPL 380. pantam, 522. pantam un 528. panta pirmās daļas 4. punktam, un noteikt audzinoša rakstura piespiedu līdzekļus, ievērojot noziedzīgā nodarījuma izdarīšanas īpašos apstākļus un par vainīgā personību iegūtās ziņas, kas mīkstina tā atbildību.

 

Krimināllikums

 

66. pants. Audzinoša rakstura piespiedu līdzekļu piemērošana nepilngadīgajiem

(1) Ievērojot noziedzīgā nodarījuma izdarīšanas īpašus apstākļus un par vainīgā personību iegūtās ziņas, kas mīkstina viņa atbildību, tiesa var nepilngadīgo atbrīvot no piespriestā soda, piemērojot likumā noteiktos audzinoša rakstura piespiedu līdzekļus.

(2) Sods izpildāms, ja nepilngadīgais, kas atbrīvots no tā, piespriestā soda laikā nepilda tiesas uzliktos pienākumus.

Kriminālprocesa likums

522. pants. Audzinoša rakstura piespiedu līdzekļu piemērošana nepilngadīgajam

(1) Ja tiesa atzīst, ka nepilngadīgais apsūdzētais izdarījis noziedzīgu nodarījumu, taču, ievērojot šā nodarījuma izdarīšanas īpašos apstākļus un par vainīgā personu iegūtās ziņas, kas mīkstina viņa atbildību, tiesa var viņu atbrīvot no piespriestā soda un piemērot likumā paredzētos audzinoša rakstura piespiedu līdzekļus.

(2) Piemērojot audzinoša rakstura piespiedu līdzekli, tiesa ņem vērā noziedzīga nodarījuma raksturu un bīstamību, apsūdzētā personu raksturojošos datus, kā arī viņa atbildību pastiprinošos un mīkstinošos apstākļus.

Pie kriminālatbildības var saukt no 14 gadu vecuma

TM Krimināltiesību departaments skaidro: ja nepilngadīga persona vecumā līdz 14 gadiem izdara KL paredzētu noziedzīgu nodarījumu, tad personai netiek piemērots kriminālsods, ievērojot, ka šādā gadījumā nav noziedzīga nodarījuma sastāva.

Proti, saskaņā ar KL 11. pantu pie kriminālatbildības ir saucama tikai tāda fiziskā persona, kas līdz noziedzīga nodarījuma izdarīšanas dienai sasniegusi 14 gadu vecumu, savukārt mazgadīgais, tas ir, persona, kas nav sasniegusi 14 gadu vecumu, pie kriminālatbildības nav saucams.

Vienlaikus TM Krimināltiesību departaments norāda: ja noziedzīgu nodarījumu izdarījusi persona vecumā no 14 līdz 18 gadiem, tad jautājumu par kriminālsoda vai audzinoša rakstura piespiedu līdzekļa piemērošanu izlemj tiesa, izvērtējot katras konkrētās lietas faktiskos un tiesiskos apstākļus, proti, izdarītā noziedzīgā nodarījuma raksturu, radīto kaitējumu, noziedzīgā nodarījuma izdarīšanas īpašos apstākļus un par vainīgā personību iegūtās ziņas.

Tiesai ir pienākums ņemt vērā arī atbildību mīkstinošos un pastiprinošos apstākļus.

 

Plašāk par tēmu LV portālā >>

“TM ir uzsākusi aktīvu darbu, lai mainītu pašreizējo tiesisko regulējumu, pēc iespējas mazinot bērnu pakļaušanu krimināltiesību sistēmai un tos novirzot uz audzinoša rakstura piespiedu līdzekļiem un atbalsta pasākumiem. TM ieskatā regulējuma izmaiņas spētu sniegt vērtīgus ieguvumus bērna attīstībā un resocializācijā,” norāda TM Krimināltiesību departamenta speciālisti.

Ja nepilngadīgais izdarījis administratīvo pārkāpumu

Par administratīvo pārkāpumu bērnam var piemērot administratīvo sodu vai audzinoša rakstura piespiedu līdzekli. Soda un audzinoša rakstura piespiedu līdzekļa vienlaicīga piemērošana nav pieļaujama, skaidro TM Valststiesību departamenta Administratīvās atbildības politikas nodaļā.

Administratīvās atbildības likumā (AAL) ir nostiprināts audzinoša rakstura piespiedu līdzekļu prioritātes princips pār administratīvajiem sodiem.

“Tas nozīmē, ka administratīvā pārkāpuma gadījumā primāri ir jāizvērtē iespēja piemērot bērnam audzinoša rakstura piespiedu līdzekli. Administratīvo sodu bērnam var piemērot tikai tad, ja amatpersona atzīst, ka audzinoša rakstura piespiedu līdzekļa piemērošana konkrētajā gadījumā nav lietderīga,” norāda TM Valststiesību departamenta Administratīvās atbildības politikas nodaļas speciālisti.

Administratīvās atbildības likums

 

6. pants. Vecums, ar kuru iestājas administratīvā atbildība

(1) Pie administratīvās atbildības ir saucama fiziskā persona, kura līdz administratīvā pārkāpuma izdarīšanas brīdim sasniegusi 14 gadu vecumu.

(2) Nepilngadīgajiem vecumā no 14 līdz 18 gadiem par administratīvajiem pārkāpumiem piemēro audzinoša rakstura piespiedu līdzekļus. Administratīvo sodu nepilngadīgajam vecumā no 14 līdz 18 gadiem piemēro, ja audzinoša rakstura piespiedu līdzekļa piemērošana konkrētajā gadījumā nav lietderīga.

Lai konstatētu, kurš risinājums konkrētajā lietā ir labākais, jāņem vērā, ka audzinoša rakstura piespiedu līdzekļu piemērošanas process atšķirībā no administratīvā soda piemērošanas ir vērsts uz bērna uzvedības cēloņu un bērna vajadzību apzināšanu.

Kā skaidro TM Valststiesību departamenta Administratīvās atbildības politikas nodaļas speciālisti, ja bērna izdarītajam pārkāpumam ir gadījuma raksturs un nav pamata domāt, ka bērna uzvedība signalizē par viņa neapmierinātajām vajadzībām, tad audzinoša rakstura piespiedu līdzekļu piemērošana, iespējams, nav nepieciešama.

Vienlaikus TM uzsver, ka pirms administratīvā soda piemērošanas amatpersonai ir rūpīgi jāizvērtē, vai tas ir lietderīgi.

TM ieskatā administratīvais sods nav atbilstošs bērna uzvedības korekcijas instruments un ir jāturpina pilnveidot sistēmu, lai sodīšanu aizstātu ar jēgpilnu atbalstu, kas var palīdzēt bērnam mainīt uzvedību.

Problēma – audzinoša rakstura piespiedu līdzekļu prioritāte bieži netiek ievērota

Šobrīd izskatīšanai Juridiskajā komisijā ir nodots Tieslietu ministrijas izstrādātais likumprojekts “Grozījumi Administratīvās atbildības likumā”. Viens no tā mērķiem ir novērst situācijas, kad nepilngadīgām personām jāsedz procesuālie izdevumi, piemēram, jāmaksā par pārbaudi, kas tiek veikta, lai konstatētu alkoholisko, narkotisko vai psihotropo vielu lietošanas faktu.

 

Plašāk par likumprojektu “Grozījumi Administratīvās atbildības likumā” LV portālā >>

Atbilstoši likumprojekta anotācijā norādītajam audzinoša rakstura piespiedu līdzekļu prioritāte bieži netiek ievērota: “Lai gan pēdējo gadu laikā ir audzis bērniem piemēroto audzinoša rakstura piespiedu līdzekļu skaits, tomēr piemēroto administratīvo sodu skaits kopumā nesamazinās.”

Kā norādīts anotācijā, bērniem administratīvos sodus piemēro apmēram divreiz vairāk nekā audzinoša rakstura piespiedu līdzekļus.

Visbiežāk šos līdzekļus piemēro par zādzībām, tīšu mantas bojāšanu un aizliegto vielu lietošanu

Saskaņā ar Tiesu administrācijas sniegtajiem datiem laika posmā no 2019. gada līdz 2022. gadam tiesa, atbrīvojot no soda, piemērojusi audzinoša rakstura piespiedu līdzekļus 41 reizi. Pārsvarā tas bijis par tādiem nodarījumiem kā:

2023. gadā un līdz 2024. gada 8. aprīlim audzinoša rakstura piespiedu līdzekļi krimināllietās nav piemēroti.

Savukārt atbilstoši TM Valststiesību departamenta Administratīvās atbildības politikas nodaļas sniegtajai informācijai administratīvo pārkāpumu gadījumos audzinoša rakstura piespiedu līdzekļi visbiežāk tiek piemēroti par pārkāpumiem, kas saistīti ar vielu lietošanu (smēķēšana, alkohola vai citu apreibinošo vielu lietošana).

 

Plašāk par tēmu LV portālā >>

Cik vecam bērnam var piemērot audzinoša rakstura piespiedu līdzekļus

Lai gan vecums, no kura var iestāties administratīvā atbildība un kriminālatbildība, ir 14 gadi, TM Valststiesību departamenta Administratīvās atbildības politikas nodaļas speciālisti vērš uzmanību, ka audzinoša rakstura piespiedu līdzekļus var piemērot bērniem no 11 līdz 18 gadiem.

Ja bērns ir jaunāks par 11 gadiem, tad audzinoša rakstura piespiedu līdzekļus piemērot nevar, taču šajā gadījumā bērnam var izstrādāt uzvedības sociālās korekcijas programmu saskaņā ar Bērnu tiesību aizsardzības likuma 58. pantu.

“Savukārt, ja bērns drīzumā kļūs pilngadīgs, tad katrā konkrētajā gadījumā ir jāizvērtē piespiedu līdzekļu piemērošanas lietderība,” teic TM Valststiesību departamenta Administratīvās atbildības politikas nodaļas speciālisti.

Kā iepriekš Saeimas Juridiskajā komisijā norādījis Rīgas valstspilsētas pašvaldības policijas Bērnu likumpārkāpumu profilakses nodaļas priekšnieks Edgars Eglītis, nepilngadīgajam, kuram, piemēram, ir 17,5 gadi, audzinoša rakstura piespiedu līdzekļa piemērošana kļūst ierobežota, jo sociālās korekcijas programmas izstrāde un piemērošana prasa vismaz pusgadu.

Līdz ar to ne vienmēr līdz 18 gadu vecumam audzinoša rakstura piespiedu līdzekļa piemērošana ir iespējama.

Kas bērnam piemēro audzinoša rakstura piespiedu līdzekļus

Audzinoša rakstura piespiedu līdzekļus krimināllietās gadījumos, kad bērns ir izdarījis noziedzīgu nodarījumu, bet tiesa viņu ir atbrīvojusi no piespriestā soda, piemēro tiesa.

Izbeigta kriminālprocesa materiālus un materiālus par nodarījumu, par kuru procesuāli pilnvarota amatpersona konstatējusi, ka to izdarījis bērns, kurš nav sasniedzis 14 gadu vecumu, un attiecībā uz kuru pieņēmusi lēmumu par atteikšanos uzsākt kriminālprocesu un nosūtīt materiālus resoriskai pārbaudei, izskata un audzinoša rakstura piespiedu līdzekļus piemēro rajona (pilsētas) tiesnesis vienpersoniski.

Savukārt administratīvo pārkāpumu lietas un materiālus par pārkāpumu izskata pašvaldības administratīvā komisija.

Piespiedu līdzekļiem jābūt jēgpilniem

TM ieskatā audzinoša rakstura piespiedu līdzekļu regulējumu vajag mainīt: “Audzinoša rakstura piespiedu līdzekļu klāsts ir jāizvērtē, balstoties uz mūsdienu izpratni par efektīvākajām intervencēm darbā ar bērniem. Piespiedu līdzekļiem ir jābūt jēgpilniem un vērstiem uz bērna uzvedības korekciju.”

Kā piemēru TM min audzinoša rakstura piespiedu līdzekli – bērna nodošanu galvojumā vecākiem vai aizbildņiem, kā arī citām personām, iestādēm vai organizācijām –, kura lietderība ir apšaubāma, īpaši ņemot vērā to, ka bērna uzvedība, izdarot likumpārkāpumus, jau signalizē par to, ka likumiskie pārstāvji nav spējuši atturēt bērnu no likumpārkāpuma izdarīšanas.

TM vairākkārt ir izrādījusi iniciatīvu pārskatīt piespiedu līdzekļu klāstu, gan sagatavojot Bērnu antisociālās uzvedības prevencijas likumprojektu, gan veidojot darba grupu likuma “Par audzinoša rakstura piespiedu līdzekļu piemērošanu bērniem” pilnveidošanai, taču citu institūciju iebildumu un konceptuāli atšķirīgo viedokļu dēļ šis darbs nav devis gaidāmo rezultātu.

UZZIŅAI – audzinoša rakstura piespiedu līdzekļu piemērošanas sistēma ir nonākusi Saeimas Juridiskās komisijas darba kārtībā

Jautājumos par audzinoša rakstura piespiedu līdzekļu piemērošanu bērniem ir iesaistītas daudzas institūcijas: TM, Labklājības ministrija, Izglītības un zinātnes ministrija, Valsts probācijas dienests, Bērnu aizsardzības centrs, Izglītības kvalitātes valsts dienests, bāriņtiesas, Latvijas Republikas prokuratūra, pašvaldības policija, Valsts policija, Tiesībsargs, Latvijas Pašvaldību savienība u. c.

2024. gada 30. janvārī Saeimas Juridiskās komisijas sēdē par audzinoša rakstura piespiedu līdzekļu piemērošanu bērniem minēto institūciju pārstāvji atzina, ka pašreizējie audzinoša rakstura piespiedu līdzekļi nav efektīvi.

Juridiskās komisijas priekšsēdētājs Andrejs Judins aicināja sasaukt ekspertu darba grupu un apspriest sēdē aktualizētos jautājumus ar mērķi pēc iespējas īsākā laikā izstrādāt plānu saistībā ar to:

  • kura būs atbildīgā institūcija, kas veiks koordinējošo lomu;
  • kas aizvietos sociālās korekcijas izglītības iestādi “Naukšēni” (TM piedāvā izveidot “Bērnu un jauniešu drošo māju”, iepriekš iestādes nosaukuma darba variants bija “Terapeitiskā māja”);
  • kā paaugstināt audzinoša rakstura piespiedu līdzekļu efektivitāti;
  • kāda varētu būt alternatīva šobrīd esošajiem “drošības līdzekļiem”;
  • u. c. jautājumiem.

A. Judins tobrīd rosināja mēneša laikā organizēt šādu diskusiju un atgriezties Juridiskajā komisijā, lai apspriestu priekšlikumus.

Līdz šim konkrēti priekšlikumi Saeimas Juridiskajā komisijā vēl nav apspriesti.

Labs saturs
8
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI