SKAIDROJUMI
>
Zini savas tiesības un iespējas!
TĒMAS
17. augustā, 2023
Lasīšanai: 4 minūtes
RUBRIKA: Stājas spēkā
TĒMA: Pašvaldības
4
4

Noteikumos nostiprina lielāku valsts palīdzību vētrā cietušajiem

Stājas spēkā 17.08.2023.

FOTO: Evija Trifanova, LETA.

Valsts var sniegt palīdzību līdz 90 procentiem izdevumu kompensācijai vētras postījumu novēršanai pašvaldībās.

To paredz Ministru kabineta 2018. gada 17. jūlija noteikumu Nr. 421 “Kārtība, kādā veic gadskārtējā valsts budžeta likumā noteiktās apropriācijas izmaiņas” grozījumi, kas stājas spēkā ceturtdien, 17. augustā.

Ņemot vērā ierobežotos pašvaldībām pieejamos finanšu līdzekļus un nepieciešamību pēc iespējas ātrāk nodrošināt finansiālu atbalstu dabas stihijas radīto zaudējumu novēršanai dzīvojamo māju un dzīvokļu īpašniekiem un finanšu līdzekļus iedzīvotājiem dabas katastrofas radīto seku novēršanai, valsts nodrošinās lielāku finansiālo atbalstu tām pašvaldībām, kuru teritorijās negaiss ir nodarījis lielākos postījumus, norādījusi Finanšu ministrija (FM).

Grozījumi noteikumos paredz, ka lielu stihisku nelaimju gadījumā, ja radīto zaudējumu apmērs pārsniedz 2% no pašvaldības plānotajiem budžeta izdevumiem kārtējā gadā, MK var pieņemt lēmumu par citu pašvaldības līdzfinansējuma apjomu, ne mazāk kā 10% apmērā.

Tas nozīmē, ka valsts varētu sniegt palīdzību līdz 90% no izdevumu apjoma.

Pašvaldība var pieprasīt kompensēt tos izdevumus, tai skaitā Sociālo pakalpojumu un sociālās palīdzības likumā noteikto krīzes pabalstu, kas izmaksāti atbilstoši pašvaldības saistošajiem noteikumiem vai lielu stihisku nelaimju gadījumā ar pašvaldības domes lēmumu, dzīvojamās mājas īpašniekam (īpašniekiem), dzīvokļu īpašniekiem vai to tiesiskajiem valdītājiem dzīvojamās mājas renovācijai, lai likvidētu terora akta, avārijas, stihiskas nelaimes vai citas katastrofas sekas.

Pašvaldība līdzekļus var pieprasīt saskaņā ar Sociālo pakalpojumu un sociālās palīdzības likuma 35. panta otrās daļas 1. un 2. punktu, likuma “Par palīdzību dzīvokļa jautājumu risināšanā” 27.2 panta 3.1 daļu, paskaidrots noteikumu grozījumu anotācijā.

Jau iepriekš tikšanās laikā ar Dobeles, Jelgavas, Tukuma, Madonas un Augšdaugavas novada pašvaldību vadītājiem, kuru teritorijas visvairāk ir skārusi 7. augusta vētra, tika panākta vienošanās par vienotu pieeju primārās palīdzības sniegšanā cietušajām mājsaimniecībām un iedzīvotājiem.

Pašvaldības saviem iedzīvotājiem var vispirms izmaksāt primāro atbalstu mājas jumta un logu atjaunošanai vai nomaiņai. To paredzēts piešķirt visiem iedzīvotājiem, kuru īpašumus (dzīvojamās mājas) ir skārusi vētra. Individuālām dzīvojamām mājām vienreizējais atbalsts varētu tikt nodrošināts, piešķirot atbalstu līdz 3000 eiro, nepārsniedzot 20 eiro par kvadrātmetru. Savukārt daudzdzīvokļu māju dzīvokļu īpašniekiem atbalsts būtu nodrošināts 20 eiro par kvadrātmetru.

Papildus šīm iniciatīvām pašvaldībām ir tiesības lemt arī par lielāku atbalstu saviem iedzīvotājiem, katru gadījumu izskatot atsevišķi.

Labs saturs
4
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI