SKAIDROJUMI
>
Zini savas tiesības un iespējas!
TĒMAS
12. janvārī, 2023
Lasīšanai: 4 minūtes
RUBRIKA: Stājas spēkā
TĒMA: Energoresursi
1
6
1
6

Papildu finansējums privātmāju energoefektivitātes paaugstināšanas programmai

Stājas spēkā 12.01.2023.
Publicēts pirms gada. Izvērtē satura aktualitāti! >>

Freepik.

Lai turpinātu privātmāju energoefektivitātes paaugstināšanas programmu un nodrošinātu finansējuma nepārtrauktību, papildus piešķirti līdzekļi 400 000 eiro apmērā. Precizēti arī atbalsta nosacījumi saules paneļu uzstādīšanai.

Grozījumi Ministru kabineta noteikumos Nr. 103 “Noteikumi par atbalsta programmu viena dzīvokļa dzīvojamo māju un divu dzīvokļu dzīvojamo māju atjaunošanai un energoefektivitātes paaugstināšanai”, kas stājas spēkā 12. janvārī, veikti, ņemot vērā dzīvojamo māju īpašnieku lielo interesi, īstenojot energoefektivitātes paaugstināšanas pasākumus un ieviešot atjaunojamo energoresursu tehnoloģijas.

Finansējums 400 000 eiro apmērā rasts, novirzot programmai neizlietotos Valsts energoefektivitātes fondā esošos līdzekļus. Ekonomikas ministrija (EM) anotācijā norāda, ka par papildu līdzekļiem varētu tikt uzstādītas jaunas mikroģenerācijas elektroenerģijas ražošanas tehnoloģiskās iekārtas ar papildu jaudu 790 kilovatu (kW). Plānots, ka tiks nodrošināts siltumenerģijas ietaupījums vidēji 119 kilovatstundu uz kvadrātmetru (kWh/m2) gadā, kopumā 1 586 kWh/m2 gadā.

Papildu piešķirtais finansējums ļaus tuvāko mēnešu laikā atbalstīt aptuveni 100 mājsaimniecību.

Atbalsta programmā svītrots nosacījums, ka pieslēgumā atļautā elektroenerģijas ražošanas jauda nepārsniedz 50% no pieslēgumā atļautās maksimālās patēriņa slodzes. Veicot šīs izmaiņas, rasts risinājums, ka privātmājām, kurās, piemēram, plānotu uzstādīt saules paneļus ar jaudu 11,1 kW, atbalsta programmas dēļ nebūtu nepieciešams mainīt sistēmas pieslēgumu. Līdz ar to nebūtu obligāti jāpāriet uz 3 fāžu 32A pieslēgumu.

Līdz ar apstiprinātajām izmaiņām atbalsta programmā veikti vēl citi tehniski grozījumi. Noteikumos skaidri definēts, ka atbalsta saņēmējs noteiktos pasākumus (saules paneļu uzstādīšana un pieslēgšana, energoefektivitātes paaugstināšanas darbi) var īstenot pēc atbalsta līguma noslēgšanas ar akciju sabiedrību “Attīstības finanšu institūcija Altum” (“Altum”).

Ar grozījumiem MK noteikumos Nr. 103 precizēts, ka uz atbalsta saņēmējiem, kuri ievieš mikroģenerācijas elektroenerģijas ražošanas tehnoloģiskās iekārtas bez pieslēguma kopējam elektroapgādes tīklam, nav attiecināma prasība situācijām, ja ir pieslēgums kopējam elektroapgādes tīklam, t. i., primārās enerģijas patēriņa samazinājums vismaz 20% apmērā.

Atbalsts viena dzīvokļa dzīvojamo māju un divu dzīvokļu dzīvojamo māju atjaunošanai un energoefektivitātes paaugstināšanai Ministru kabineta noteikumu Nr. 103 “Noteikumi par atbalsta programmu viena dzīvokļa dzīvojamo māju un divu dzīvokļu dzīvojamo māju atjaunošanai un energoefektivitātes paaugstināšanai” ietvaros pieejams kopš 2021. gada 27. maija.

Laika periodā no 2021. gada 27. maija līdz šīgada janvāra sākumam “Altum” iesniegti 1359 projekta pieteikumi par kopējo summu 4,89 miljoni eiro, no kuriem 576 projekta pieteikumi ir energoefektivitātes paaugstināšanas pasākumu īstenošanai, savukārt 783 – saules paneļu iegādei un uzstādīšanai.

Privātmāju īpašnieku interese par atbalsta saņemšanu ir liela, un šobrīd rezervēti jau 98% no kopējā programmas finansējuma, norāda Ekonomikas ministrija.

Vairāk informācijas “Altum” mājaslapas sadaļā “Privātmāju energoefektivitāte”.

Vairāk par tēmu LV portālā >>

Labs saturs
6
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI