SKAIDROJUMI
>
Zini savas tiesības un iespējas!
TĒMAS
Inese Helmane
LV portāls
Aiga Nulle
LV portāls
08. septembrī, 2022
RUBRIKA: Infografika
TĒMA: Drošība
21
21

Pārskata termiņuzturēšanās atļauju piešķiršanas kritērijus

Publicēts pirms gada. Izvērtē satura aktualitāti! >>

Ik gadu pirmreizējās termiņuzturēšanās atļaujas Latvijā ir saņēmuši vairāki tūkstoši ārzemnieku, vislielāko skaitu – 10 119 – sasniedzot 2019. gadā. Vairums atļauju saņēmēju ir trešo valstu pilsoņi, liels skaits ir no Krievijas. Šopavasar ar grozījumiem Imigrācijas likumā Krievijas un Baltkrievijas pilsoņiem uz laiku līdz 2023. gada 30. jūnijam ir apturēta pirmreizējo termiņuzturēšanās atļauju izsniegšana.

Savukārt 6. septembrī Ministru kabinets atbalstīja jaunus grozījumus Imigrācijas likumā, kas paredz noteikt stingrākus nosacījumus uzturēšanās atļauju izsniegšanai Krievijas un Baltkrievijas pilsoņiem.

Izmaiņas paredz, ka turpmāk Latvijas pilsoņiem un nepilsoņiem, kuri vēlēsies kļūt par citas valsts pilsoni un turpināt uzturēties Latvijā, būs jākārto valsts valodas pārbaude un jāpierāda regulāri un pietiekami finanšu līdzekļi. Tāpat tiesību aktā iekļauta prasība valsts valodas zināšanas pierādīt bijušajiem Latvijas pilsoņiem un nepilsoņiem, kuri līdz šī likumprojekta spēkā stāšanās brīdim saņēmuši pastāvīgās uzturēšanās atļaujas, norāda Iekšlietu ministrija.

Prasība par valsts valodas zināšanu prasmju apliecinājumu varētu attiekties uz aptuveni 22,3 tūkstošiem ārzemnieku. Ja persona nevarēs pierādīt atbilstošas zināšanas, uzrādot Valsts izglītības un satura centra izsniegtu dokumentu par atbilstību A2 valsts valodas zināšanu līmenim, personām tiks anulēta pastāvīgās uzturēšanās atļauja un izsniegta termiņuzturēšanās atļauja uz vienu gadu.

Pilsonības un migrācijas lietu pārvaldes sabiedrisko attiecību vadītāja Madara Puķe stāsta, ka pirmās uzturēšanās atļaujas Latvijā sāka izsniegt pēc likuma “Par ārvalstnieku un bezvalstnieku ieceļošanu un uzturēšanos Latvijas Republikā” pieņemšanas 1992. gada jūnijā. Šis likums zaudēja spēku 2003. gada 1. maijā, kad stājās spēkā Imigrācijas likums.

Atļaujas investoriem sāka izsniegt pēc 2010. gada 1. jūlija, bet no 2012. gada 2. aprīļa uzturēšanās atļaujas izsniedz eID kartes formātā.

Termiņuzturēšanās atļauja dod tiesības ārvalstniekam uzturēties Latvijā noteiktu laiku, tomēr pastāvīgi to var darīt, ja saņemta pastāvīgās uzturēšanās atļauja.

Uzturēšanās atļauja nepieciešama, ja vēlas uzturēties Latvijā ilgāk par 90 dienām pusgada laikā, skaitot no pirmās ieceļošanas dienas.

Ja ārzemnieks nepārtraukti ir uzturējies Latvijā ar termiņuzturēšanās atļauju vismaz piecus gadus, viņš saņem pastāvīgās uzturēšanās atļauju.

Labs saturs
21
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI