SKAIDROJUMI
>
Zini savas tiesības un iespējas!
TĒMAS
11. augustā, 2022
Lasīšanai: 8 minūtes
RUBRIKA: Stājas spēkā
TĒMA: Energoresursi
1
1

Stājas spēkā regulējums, kas paredz gāzi prioritāri piegādāt mājsaimniecībām

Stājas spēkā 11.08.2022.
Publicēts pirms gada. Izvērtē satura aktualitāti! >>

FOTO: Freepik.

Grozījumi Enerģētikas likumā, kas stājas spēkā 11. augustā, paredz veidot dabasgāzes stratēģiskās rezerves un dabasgāzes publiskā tirgotāja, kas šobrīd ir AS “Latvijas gāze”, pienākumu nodrošināt, lai ne vēlāk kā līdz katra gada 31. augustam saistīto lietotāju patēriņam nepieciešamais dabasgāzes apjoms laikposmam no attiecīgā gada 1. oktobra līdz nākamā gada 30. aprīlim tiek uzglabāts Inčukalna pazemes gāzes krātuvē. Dabasgāzes stratēģisko rezervju izveidošanas un izmantošanas kārtību nosaka Ministru kabineta noteikumi Nr. 503 “Enerģijas lietotāju apgāde agrīnās brīdināšanas un trauksmes līmeņa izsludināšanas laikā”, kas stājās spēkā 10. augustā.

 

Enerģētikas likuma 64. pants paredz, ka Ministru kabinets nosaka kārtību, kādā enerģijas lietotāji apgādājami ar enerģiju izsludinātas enerģētiskās krīzes laikā, tai skaitā paredzot dabasgāzes stratēģisko rezervju izveidošanas un izmantošanas kārtību, lai pēc iespējas nodrošinātu dabasgāzes lietotāju nepārtrauktu apgādi ar dabasgāzi.

Tas nepieciešams, lai nodrošinātu nepārtrauktu dabasgāzes piegādi mājsaimniecībām, vienlaikus stiprinot visas dabasgāzes sistēmas drošumu, informē Ekonomikas ministrija. Tā norāda, ka rezervēt Inčukalna pazemes gāzes krātuvē uz AS “Latvijas gāze” vārda reģistrētu dabasgāzes daudzumu, kāds nepieciešams Latvijas mājsaimniecību vajadzībām nākamajai sezonai, ir nacionālās energodrošības interesēs, lai augsta tirgus pieprasījuma apstākļos šī gāze netiktu tālāk pārdota.

Mazaizsargātais lietotājs – mājsaimniecība

Šīgada 9. martā Ministru kabinets izsludināja agrīno brīdinājumu dabasgāzes apgādes nozarē ar nolūku prioritēt dabasgāzes plūsmas, dodot priekšroku dabasgāzes plūsmai no Klaipēdas sašķidrinātās dabasgāzes (turpmāk – SDG) termināļa pa Lietuvas–Latvijas starpsavienojumu un gāzes plūsmai pa Lietuvas–Polijas dabasgāzes starpsavienojumu.

Atsakoties no dabasgāzes, kas tiek iesūknēta pa cauruļvadu no Krievijas Federācijas, un attiecīgi samazinoties kopējai dabasgāzes plūsmai, pastāvīgi tiek izvērtēts un monitorēts Inčukalna pazemes gāzes krātuvē uzglabājamais rezervju apjoms.

Ekonomikas ministrija skaidro: “Mājsaimniecības ir uzskatāmas par mazaizsargātu enerģijas lietotāju grupu, kuru dabasgāzes apgāde ir primāri nodrošināma un nedrīkst tikt ne pārtraukta, ne jebkādā veidā ierobežota. Tādējādi ir nepieciešams garantēt nepieciešamo dabasgāzes apjomu Inčukalna pazemes gāzes krātuvē to patēriņam nākamajai apkures sezonai.”

Enerģētikas likums paredz pienākumu AS “Latvijas gāze” nodrošināt dabasgāzes obligātu piegādi saistītajiem lietotājiem, kuri galvenokārt ir mājsaimniecības un kuri pērk dabasgāzi par regulētu cenu, skaidro Ekonomikas ministrija.

Vienlaikus līdzšinējais normatīvais regulējums, proti, Ministru kabineta noteikumi Nr. 78 “Dabasgāzes tirdzniecības un lietošanas noteikumi” neparedzēja tirgotāja (AS “Latvijas gāze”) pienākumu veidot dabasgāzes rezerves saistīto lietotāju (mājsaimniecību) nodrošināšanai. Tādējādi pastāvēja risks, ka dabasgāzes apjomi, kas nepieciešami mājsaimniecībām, varētu tikt piegādāti citiem lietotājiem.

Ekonomikas ministrijas ieskatā jaunais regulējums šos riskus novērš.

Mājsaimniecību vajadzībām jārezervē 1,15 teravatstundas

Pēc Ekonomikas ministrijas aprēķiniem dabasgāzes apjoms saistīto lietotāju – mājsaimniecību – apgādei apkures sezonā veido 1150 GWh jeb 1,15 teravatstundas.

Līdz ar to Ministru kabinets ar noteikumiem Nr. 503 ir noteicis, ka publiskais tirgotājs (AS “Latvijas gāze”) uztur krājumus, kas paredzēti saistīto lietotāju apgādei, šādā apjomā:

  • no 2022. gada 10. augusta līdz 2022. gada 30. septembrim – 1150 GWh;
  • no 2022. gada 1. oktobra līdz 2023. gada 30. aprīlim katra mēneša pirmajā datumā – atlikumu no iepriekš minētā daudzuma un saistītajiem lietotājiem faktiski piegādātā apjoma.

“AS “Latvijas gāze” uzlikts pienākums minēto dabasgāzes apjomu uzglabāt Inčukalna pazemes gāzes krātuvē. Savukārt no š. g. 1. oktobra līdz 2023. gada 30. aprīlim katra mēneša pirmajā datumā krātuvē jābūt vismaz tādam dabasgāzes apjomam, kas atbilst starpībai starp 1150 GWh un saistītajiem lietotājiem faktiski piegādāto apjomu no 2022. gada 1. oktobra līdz iepriekšējā mēneša pēdējam datumam,” skaidro ministrija.

Savukārt MK noteikumu 4. punktā paredzēts, ka dabasgāzes sadales sistēmas operatoram ir pienākums noraidīt publiskā tirgotāja pieprasījumu nodot dabasgāzi citam sistēmas lietotājam, ja tā rezultātā dabasgāzi nebūs iespējams piegādāt mājsaimniecībām.

“Publiskajam tirgotājam nav tiesību šos krājumus nodot citiem sistēmas lietotājiem,” uzsver Ekonomikas ministrija.

Vai rezerves ir pietiekamas, informācija – pretrunīga

“Saskaņā ar AS “Conexus Baltic Grid” sniegto informāciju Inčukalna pazemes gāzes krātuvē uz AS “Latvijas gāze” vārda tiekot glabāta dabasgāze vairāk nekā nepieciešams mājsaimniecību nodrošināšanai ar to,” informēja ekonomikas ministre Ilze Indriksone.

Vienlaikus 10. augustā AS “Latvijas gāze” nāca klajā ar paziņojumu, ka tai piederošās gāzes apjoms, kas atrodas Inčukalna pazemes gāzes krātuvē, ir tikai 0,75 teravatstundas (TWh). Uzņēmums lēš, ka 2022. gada 31. augustā AS “Latvijas gāze” piederošās dabasgāzes apjoms, ņemot vērā jau iepriekš uzņemtās līgumiskās saistības, veidos vien 0,69 TWh. Tādējādi AS “Latvijas gāze” nevarēšot nodrošināt Enerģētikas likumā noteikto publiskā tirgotāja pienākumu par nepieciešamo dabasgāzes krājumu apjoma uzglabāšanu Inčukalna pazemes krātuvē.

No 11. augusta Enerģētikas likumu papildina 107. panta 4.daļa, kas paredz, – ja publiskais tirgotājs nepilda minēto pienākumu, šajā likumā un citos normatīvajos aktos noteiktos publiskā tirgotāja pienākumus pilda AS “Latvenergo”.

Tādā gadījumā atbilstoši MK noteikumu regulējumam dabasgāzes pārvades un uzglabāšanas sistēmas operatoram ir tiesības veikt nominācijas dabasgāzes izņemšanai no Inčukalna pazemes gāzes krātuves tādā apjomā, lai nodrošinātu gāzi galalietotājiem – mājsaimniecībām –, attiecīgi samazinot publiskā tirgotāja krājumus. Savukārt AS “Latvijas gāze” funkcijas norēķinu veikšanai pārņemtu AS “Latvenergo”.

Ekonomikas ministrija skaidro, ka AS “Conexus Baltic Grid” noteikts pienākums pastāvīgi kontrolēt, lai saistīto lietotāju vajadzībām nepieciešamais dabasgāzes apjoms būtu Inčukalna pazemes gāzes krātuves rīcībā. “Līdz ar to AS “Conexus Baltic Grid” var noraidīt AS “Latvijas gāze” tirdzniecības pieprasījumus par dabasgāzes izņemšanu vai nodošanu citiem lietotājiem, kuru rezultātā tas nespētu nodrošināt dabasgāzes piegādi mājsaimniecībām. Papildus AS “Conexus Baltic Grid” uzdots pienākums informēt Ekonomikas ministriju un Sabiedrisko pakalpojumu regulēšanas komisiju par dabasgāzes rezervju apjomiem,” informē ministrija.

Gadījumā, ja AS “Latvijas gāze” neveiks tai noteiktās funkcijas, tās nodrošinās AS “Latvenergo”, AS Conexus Baltic Grid”, tādējādi mājsaimniecībām dabasgāze būtu jāsaņem ierastajā apjomā un par iepriekš noteikto cenu.

Labs saturs
1
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI