SKAIDROJUMI
>
Zini savas tiesības un iespējas!
TĒMAS
17. maijā, 2022
Lasīšanai: 5 minūtes
RUBRIKA: Stājas spēkā
TĒMA: Veselība
7
7

Publiskās vietās būs pieejami automatizētie ārējie defibrilatori

Stājas spēkā 17.05.2022.
Publicēts pirms gada. Izvērtē satura aktualitāti! >>

Atdzīvināšanas pasākumi, kuros būtu jāizmanto AĀD, ievērojami palielina to efektivitāti, ja tiek veikti nekavējoties, – katra minūte, kuras laikā netiek izmantots AĀD, ja cietušajam ir sirds kambaru fibrilācija, mazina cietušā izdzīvošanas iespēju par 10–12 procentiem.

FOTO: Freepik

Lai palielinātu iespēju izglābt cilvēka ar sirdsdarbības traucējumiem dzīvību, šīgada 17. maijā stājas spēkā grozījumi Ārstniecības likumā, kas paredz, ka no 2024. gada 1. janvāra publiskās vietās jābūt pieejamiem automatizētiem ārējiem defibrilatoriem.

īsumā
  • Automātiskais ārējais defibrilators ir pārnēsājama ierīce, ar kuru dzīvībai bīstamas aritmijas gadījumā ir iespējams veikt normāla sirds ritma un asinsrites atjaunošanu.
  • Ministru kabinets izstrādās noteikumus, kas paredzēs automātisko ārējo defibrilatoru atrašanās vietas, tehniskos noteikumus, lietošanas apmācību kārtību.
  • Defibrilatoru izmantošana tiks iekļauta pirmās palīdzības sniegšanas apmācību programmā.

Automātiskais ārējais defibrilators (AĀD) ir pārnēsājama ierīce, ar kuru var noteikt sirds ritmu un iedarboties uz sirdi ar elektrisku izlādi, ja nepieciešams, lai dzīvībai bīstamas aritmijas (sirds kambaru fibrilācijas) gadījumā veiktu normāla sirds ritma un asinsrites atjaunošanu.

AĀD nepieciešams izmantot dzīvības glābšanai pie sirds apstāšanās pazīmēm1 pirmajās kritiskajās minūtēs, līdz ierodas profesionāla palīdzība.

Atdzīvināšanas pasākumi, kuros būtu jāizmanto AĀD, ievērojami palielina to efektivitāti, ja tiek veikti nekavējoties, – katra minūte, kuras laikā netiek izmantots AĀD, ja cietušajam ir sirds kambaru fibrilācija, mazina cietušā izdzīvošanas iespēju par 10–12 procentiem. 2

Grozījumu nepieciešamība

Kā minēts grozījumu Ārstniecības likuma anotācijā, ik gadu Neatliekamās medicīniskās palīdzības dienests (NMPD) dodas uz vairākiem simtiem izsaukumu, kas saistīti ar sirdsdarbības apstāšanos sabiedriskās vietās. 2019. gadā NMPD brigādes devušās pie 958 pacientiem dažādās sabiedriskās vietās, piemēram, uz ielas, darba vietā, viesu namā, dzelzceļa stacijā, veikalā, kāpņu telpā, kuriem konstatēta sirdsdarbības apstāšanās, un:

  • 76 gadījumos sekmīgi veikta reanimācija, un pacients nogādāts ārstniecības iestādē;
  • 882 gadījumos pacientam konstatēta nāve (209 pacientiem – nesekmīgi veikta reanimācija, 673 pacientiem, ierodoties izsaukumā, konstatēta nāve, un reanimācija nav veikta).

Saskaņā ar NMPD rīcībā esošo informāciju šobrīd AĀD ir pieejami lielākajos veikalu tīklos, lidostā, vēstniecībās un atsevišķos lielākajos uzņēmumos.

Lai nodrošinātu, ka publiskās vietās tiktu uzstādīti un sabiedrībai būtu ērti pieejami AĀD, kas ļautu palīdzēt personai dzīvībai bīstamā situācijā un kritiskajās minūtēs nodrošinātu normālu sirds un asinsrites atjaunošanu līdz brīdim, kad ierodas profesionāla palīdzība, Saeima pieņēmusi grozījumus Ārstniecības likumā, kas paredz, ka apmācītas personas var izmantot AĀD cietušā sirdsdarbības atjaunošanai.

Likumdevējs ar grozījumiem deleģējis Ministru kabinetam noteikt:

  • publiskas vietas, kurās jāuzstāda AĀD;
  • AĀD uzstādīšanas prasības;
  • AĀD ekspluatācijas un tehniskās uzraudzības kārtību;
  • AĀD lietošanai nepieciešamās apmācības programmas saturu, šīs apmācības nodrošināšanas un apmācības apliecības izsniegšanas kārtību, kā arī termiņu, uz kādu izsniedz apmācības apliecību.

Savukārt likumprojekta anotācijā norādīts, ka NMPD ir izstrādātas vadlīnijas pirmās palīdzības pamatzināšanu programmai par AĀD, kā arī NMPD plāno iekļaut defibrilatoru izmantošanu pirmās palīdzības pasniedzēju apmācību programmā un pirmās palīdzības sniegšanas pamatzināšanu programmā.

minēja deputāts Andris Skride, aicinot atbalstīt Ārstniecības likuma grozījumus: “Ļoti vienkārša ierīce, tāda atrodas pie apsardzes Saeimā. No 2024. gada tā būs obligāta tajās vietās, kuras noteiks Ministru kabinets – publiskās pulcēšanās vietās, kinoteātros, teātros, lidmašīnās u. c. Mēs zinām, ja pie sirdsdarbības apstāšanās triju minūšu laikā netiek pielietots automātiskais ārējais defibrilators, tad atdzīvināšanas iespējas faktiski tuvojas nullei. Neatliekamā palīdzība pie cietušā bieži ierodas 7 līdz 10 minūšu laikā, mazāk apdzīvotās vietās var būt nepieciešams vēl ilgāks laiks. Daudzās valstīs defibrilatori tiek piegādāti ar droniem, tādējādi izglābjot dzīvības. Mēs nepārtraukti sekosim līdzi jaunumiem un, ja vajadzēs, ieviesīsim uzlabojumus.”

Likuma grozījumi tiek piemēroti no 2024. gada 1. janvāra.

1 Cilvēks neelpo vai neelpo normāli. Plašāk skatīt: https://www.nmpd.gov.lv/lv/atdzivinasanas-pasakumi-pieaugusajiem.

2 Likumprojekta “Grozījumi Ārstniecības likumā” anotācija. Pieejams: http://titania.saeima.lv/LIVS13/saeimalivs13.nsf/0/2FB1A63B719FD500C22587C300353F86?OpenDocument.

Labs saturs
7
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI