SKAIDROJUMI
>
Zini savas tiesības un iespējas!
TĒMAS
27. decembrī, 2021
Lasīšanai: 2 minūtes
2
11
2
11

Pārskatīts parādniekam piedziņas procesā saglabājamais naudas apmērs

Stājas spēkā 24.12.2021.
Publicēts pirms 2 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

FOTO: Freepik

Parādniekiem saglabājamo līdzekļu apmērs par apgādībā esošu nepilngadīgu bērnu noteikts 15% apmērā no valstī noteiktās minimālās darba algas.

Piedzenot parādu, zvērināts tiesu izpildītājs ieturējumus no parādnieka darba samaksas un tai pielīdzinātajiem maksājumiem izdara līdz parāda dzēšanai, saglabājot naudas līdzekļus Civilprocesa likuma 594. pantā noteiktajā apmērā. Ņemot vērā parāda veidu, parādniekam tiek saglabāti līdzekļi minimālās mēneša darba algas apmērā (šobrīd – 500 eiro) vai puse no tās (piemēram, uzturlīdzekļu parāda piedziņas lietās).

Papildus likumā noteiktajai saglabājamajai summai (minimālajai mēneša algai vai pusei no tās) parādniekam vēl tiek saglabāti arī līdzekļi par katru apgādībā esošo nepilngadīgo bērnu.

Līdz šim likums noteica, ka līdz 2021. gada 31. decembrim par katru apgādībā esošo nepilngadīgo bērnu parādniekam tiek saglabāta summa valsts sociālā nodrošinājuma pabalsta apmērā, kāds tas bija līdz 2020. gada 31. decembrim – 64,03 eiro (Civilprocesa likuma Pārejas noteikumu 159. punkts).

Līdz ar grozījumiem Civilprocesa likumā šis apmērs ir koriģēts un noteikts 15% apmērā no valstī noteiktās minimālās darba algas. Šobrīd tie ir 75 eiro.

Ar apgādībā esošu bērnu šajā gadījumā jāsaprot bērns, kurš ir ierakstīts parādnieka nodokļu grāmatiņā.

Izmaiņas likumā stājas spēkā 24. decembrī.

Plašāk par parādu piedziņu un parādnieka tiesībām lasiet LV portāla skaidrojumos:

Labs saturs
11
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI