SKAIDROJUMI
>
Zini savas tiesības un iespējas!
TĒMAS
18. decembrī, 2021
Lasīšanai: 2 minūtes
RUBRIKA: Stājas spēkā
TĒMA: Personas dati
2
16
2
16

No 31. decembra kopā ar Covid-19 sertifikātu varēs uzrādīt arī autovadītāja apliecību

Stājas spēkā 31.12.2021.
Publicēts pirms 2 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

FOTO: Edijs Pālens, LETA

Persona savu identitāti, uzrādot Covid-19 vakcinācijas vai pārslimošanas sertifikātu, varēs apliecināt ne tikai ar pasi vai personas apliecību (eID), bet arī ar transportlīdzekļa vadītāja apliecību. To paredz grozījumi Covid-19 infekcijas izplatības pārvaldības likumā, kas stājas spēkā vien pēc divām nedēļām – 31. decembrī.

Līdz šim, lai apliecinātu vakcinācijas pret Covid-19 vai vīrusa izslimošanas faktu, personai bija pienākums uzrādīt sadarbspējīgu Covid-19 sertifikātu un personu apliecinošu dokumentu, kas saskaņā ar Personu apliecinošu dokumentu likumu ir tikai personas apliecība (eID) vai pase.

Daudziem iedzīvotājiem šāda kārtība radīja neizpratni, tāpēc likumdevējs ir veicis grozījumus regulējumā, kas pieļauj, ka, uzrādot Covid-19 sertifikātu, persona var uzrādīt kādu no minētajiem dokumentiem:

  • personu apliecinošu dokumentu (personas apliecību vai pasi);
  • transportlīdzekļa vadītāja apliecību;
  • skolēna apliecību;
  • studenta apliecību;
  • pensionāra apliecību;
  • izdienas pensijas saņēmēja apliecību.

“Izmaiņas veiktas, atsaucoties uz sabiedrībā izskanējušo aicinājumu noteikt, ka sertifikāta turētāja identifikācijai var izmantot arī citus dokumentus,” skaidro par likumprojekta virzību Saeimā atbildīgās Aizsardzības, iekšlietu un korupcijas novēršanas komisijas priekšsēdētājs Juris Rancāns.

Izmaiņas likumā gan stājas spēkā tikai pēc divām nedēļām – 31. decembrī. Oficiālo publikāciju un tiesiskās informācijas likuma 4. pantā ir noteikts, ka likumu izsludina Satversmē noteiktajos termiņos, to publicējot oficiālajā izdevumā “Latvijas Vēstnesis”. Savukārt Satversmes 69. pants paredz, ka likums stājas spēkā četrpadsmit dienas pēc izsludināšanas, ja likumā nav noteikts cits termiņš. Šoreiz likumdevējs speciālu termiņu nav norādījis.

Labs saturs
16
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI