SKAIDROJUMI
>
Zini savas tiesības un iespējas!
TĒMAS
Laura Studente
LV portālam
23. septembrī, 2021
Lasīšanai: 5 minūtes
RUBRIKA: Skaidrojums
TĒMA: Tiesu sistēma
7
7

Kādos gadījumos tiesvedībā pienākas bezmaksas tulks

Publicēts pirms 2 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

FOTO: Freepik

Gadījumā, ja kādam no tiesas dalībniekiem nav pietiekamu valsts valodas zināšanu, viņam var atlīdzināt tulka pakalpojumiem nepieciešamos izdevumus. Civilprocesā no izmaksām par tulka pakalpojumiem atbrīvo trūcīgas vai maznodrošinātas personas, kā arī par tiem nav jāmaksā noteiktās civillietu kategorijās. Savukārt kriminālprocesā tiesības uz tulku neierobežo personas materiālais statuss.

īsumā
  • Civilprocesā no samaksas par tulka pakalpojumiem ir atbrīvoti tie lietas dalībnieki, kuri nepārvalda tiesvedības valodu un ir maznodrošinātas vai trūcīgas personas statusā.
  • Civilprocesā tulka izdevumi zaudējušajai pusei ir jāatlīdzina tikai par tulka piedalīšanos tiesas sēdē.
  • Kriminālprocesā tulka pakalpojumus bez atlīdzības var izmantot persona, kurai ir tiesības uz aizstāvību, ja tā neprot valsts valodu. Personai ir tiesības lietot valodu, kuru tā prot, un tikšanās laikā ar aizstāvi bez atlīdzības izmantot tulka palīdzību, kura piedalīšanos nodrošina procesa virzītājs.

Kad par tulka pakalpojumiem nav jāmaksā

Atbilstoši Civilprocesa likumam no samaksas par tulka pakalpojumiem ir atbrīvoti tie lietas dalībnieki, kuri nepārvalda tiesvedības valodu un ir maznodrošinātas vai trūcīgas personas statusā.

Tāpat no tulka pakalpojumu izdevumu apmaksas tiks atbrīvotas personas noteiktās civillietu kategorijās, kurās personām ir prezumējamas grūtības atrast nepieciešamos finanšu resursus, lai tiesātos pret, nereti ekonomiski spēcīgāku, otru pusi (piemēram, darba tiesiskie prasījumi, uzturēšanas saistību lietas), personas ar īpaši aizsargājamo statusu, piemēram, noteiktās lietās, kas saistītas ar bērniem, lietās saistībā ar personām ar rīcībspējas ierobežojumiem, kā arī saistībā ar vardarbībā cietušām personām.

Fiziskajai personai par tulka pakalpojumiem nebūs jāmaksā arī tad, ja tiesa, izvērtējot tās mantisko stāvokli, pieņēmusi individuālu tiesas lēmumu atbrīvot šo personu no tiesas izdevumu samaksas.

Kad par tulku nav jāmaksā kriminālprocesā

Kriminālprocesa likuma 11. pantā paredzēts, ka personai, kurai ir tiesības uz aizstāvību, ja tā neprot valsts valodu, ir tiesības lietot valodu, kuru šī persona prot, un tikšanās laikā ar aizstāvi bez atlīdzības izmantot tulka palīdzību, kura piedalīšanos nodrošina procesa virzītājs, šādos gadījumos:

  • lai sagatavotos pratināšanai pirmstiesas procesā vai iztiesāšanai tiesas sēdē;
  • lai sastādītu rakstveida sūdzību par kriminālprocesu veicošās amatpersonas rīcību vai nolēmumu un procesuālā piespiedu līdzekļa piemērošanu, grozīšanu vai atcelšanu;
  • lai sastādītu dokumentu, kas nepieciešams lietas iztiesāšanai rakstveida procesā;
  • lai sastādītu apelācijas vai kasācijas sūdzību.

Jāņem vērā –, ja ierosināts kriminālprocess, tad personas, kuras nepārvalda latviešu valodu, ir atbrīvotas no tulka pakalpojumu samaksas. Tas paredzēts Kriminālprocesa likuma 11. pantā. Kārtība, kādā tulks piedalās tiesas procesā, ir noteikta MK noteikumos Nr. 1342 “Kārtība, kādā personai, kurai ir tiesības uz aizstāvību, tikšanās laikā ar aizstāvi tiek nodrošināta tulka palīdzība”.

Kā notiek izdevumu atlīdzināšana

Civilprocesā tulka izdevumi zaudējušajai pusei ir jāatlīdzina tikai par tulka piedalīšanos tiesas sēdē, nevis jebkurām citām darbībām, kuras tulks ir veicis sava klienta interesēs ārpus tulkošanas tiesas sēdēs, tikai tad, ja lietas dalībnieks tiesā iesniedzis dokumentus, kas apliecina tulka sniegto pakalpojumu apmaksu.

Šie izdevumi būs jāatlīdzina to faktiskajā apmērā, bet ne vairāk par Ministru kabineta noteiktajām likmēm. MK noteikumos Nr. 346 “Noteikumi par atlīdzināmajiem tulka izdevumiem civilprocesā” ir noteiktas tulka izdevumu samaksas normas jeb likmes par tulka izdevumiem par secīgo tulkošanu konkrētā valodu grupā. Minētajos MK noteikumos noteikta maksimālā likme par mutiskās tulkošanas stundu (kopumā par 38 konkrēti nosauktām valodām – 30 eiro stundā, kā arī puštu, urdu un citām noteikumos neminētajām valodām – 70 eiro stundā).

Vai tulka neierašanās var būt pamats, lai atliktu tiesas procesu?

Lai lietas dalībnieki nevarētu izmantot tulka neierašanos kā iespēju panākt lietas izskatīšanas atlikšanu, Civilprocesa likumā noteikts, ka tiesa var atlikt lietas izskatīšanu tikai tad, ja tulks neierodas tiesas sēdē tāda iemesla dēļ, kuru tiesa atzīst par attaisnojošu. Gadījumā, ja tulks neierodas, tad viņam tiek meklēts aizstājējs, ja to neizdodas atrast, – sēdi var atlikt, skaidro Tiesu administrācijas pārstāve Ināra Makārova.

Latvijas tiesu štatā – krievu valodas tulki

Šobrīd Latvijas tiesās ir 85 tulku štata vietas, kuri tulko krievu valodā. Citu valodu pārvaldoši tulki tiek meklēti ārpakalpojumā, skaidro I. Makārova.

Štata tulki saņem algu, savukārt, par ārpakalpojumiem (citām valodām) tiek organizēts pakalpojuma iepirkums, kurā ir noteiktas pakalpojuma/tulkošanas cenas, kas atkarīgas no valodas un steidzamības.

Labs saturs
7
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI