SKAIDROJUMI
>
Zini savas tiesības un iespējas!
TĒMAS
06. septembrī, 2021
Lasīšanai: 3 minūtes
RUBRIKA: Stājas spēkā
TĒMA: Satiksme
1
1

Lidojumiem ar gaisa balonu un gaisa pūķi augstāk par 50 m būs jāsaņem atļauja

Stājas spēkā 03.09.2021.
Publicēts pirms 2 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

FOTO: Pixabay

3. septembrī stājās spēkā jauni noteikumi, kādā kārtībā jāveic lidojumi ar atsaitē piestiprinātu gaisa balonu, gaisa pūķi, bezpilota raķeti un raķešu modeļiem. Turpmāk atsevišķos gadījumos, lai veiktu lidojumus ar atsaitē piestiprinātu gaisa balonu un gaisa pūķi, būs jāveic riska novērtējums un jāsaņem Civilās aviācijas aģentūras atļauja.

Kārtību, kādā tiek veikti lidojumi ar atsaitē piestiprinātu gaisa balonu, gaisa pūķi, bezpilota raķeti un raķešu modeļiem, regulē likums “Par aviāciju” (turpmāk – likums).

Likuma 117.12 pants paredz, ka lidojumi ar atsaitē piestiprinātu gaisa balonu, gaisa pūķi, bezpilota raķeti un raķešu modeļiem Latvijas gaisa telpā jāveic tā, lai netiktu apdraudēta cilvēku dzīvība, veselība, privātums un manta, citu gaisa kuģu lidojumu drošums un drošība, valsts aizsardzības un drošības intereses un netiktu nodarīts kaitējums videi. Minēto objektu lidojumi nedrīkst ierobežot vai kavēt valsts institūcijas darbības, kas saistītas ar reaģēšanas un avārijas seku likvidēšanas darbiem un ierašanos avārijas, negadījuma vai ugunsgrēka vietā.

Vienlaikus kārtību, kādā tiek veikti lidojumi ar atsaitē piestiprinātu gaisa balonu, gaisa pūķi, bezpilota raķeti un raķešu modeļiem, regulēja Ministru kabineta (MK) noteikumi Nr. 368 “Kārtība, kādā veicami bezpilota gaisa kuģu un cita veida lidaparātu lidojumi”, taču tie zaudēja spēku 2021. gada 1. jūlijā (turpmāk – MK noteikumi Nr. 368). Tādējādi 2021. gada 3. septembrī ir stājušies spēkā jauni MK noteikumi Nr. 592 “Kārtība, kādā tiek veikti lidojumi ar atsaitē piestiprinātu gaisa balonu, gaisa pūķi, bezpilota raķeti un raķešu modeļiem” (turpmāk – MK noteikumi Nr. 592).

Kā norādīts MK noteikumu Nr. 592 anotācijā, jaunajos noteikumos ir paredzēta tāda pati kārtība, kas bija noteikta MK noteikumos Nr. 368, izņemot jauno noteikumu 3. punktu. Proti, turpmāk atsaitē piestiprināta gaisa balona vai gaisa pūķa operatoram būs jāveic riska novērtējums un jāsaņem Civilās aviācijas aģentūras atļauja, ja lidojumi ar atsaitē piestiprinātu gaisa balonu vai gaisa pūķi tiks veikti:

  • augstāk par 50 m virs zemes vai ūdens virsmas;
  • tuvāk par 10 km no lidlauka skrejceļa vai helikoptera laukuma.

Anotācijā skaidrots, ka šādi lidojumi normatīvo aktu izpratnē ir paaugstināta riska lidojumi.

Labs saturs
1
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI