SKAIDROJUMI
>
Zini savas tiesības un iespējas!
TĒMAS
01. septembrī, 2021
Lasīšanai: 9 minūtes
RUBRIKA: Skaidrojums
TĒMA: Ekonomika
11
11

Skaistumkopšanas un labsajūtas pakalpojumu sniegšana no 1. septembra

Publicēts pirms 2 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

FOTO: Freepik

1. septembrī noslēdzas iepriekš noteiktais pārejas periods friziera, manikīra, pedikīra un podologa pakalpojumu sniedzējiem. Turpmāk visiem skaistumkopšanas un labsajūtas pakalpojumu sniedzējiem ir jābūt derīgam Covid-19 sadarbspējīgam vakcinācijas, pārslimošanas vai testēšanas sertifikātam. 

Epidemioloģiskās drošības prasības skaistumkopšanas un labsajūtas pakalpojumu sniedzējiem ir apkopotas Ministru kabineta noteikumos Nr. 360 ““Epidemioloģiskās drošības pasākumi Covid-19 infekcijas izplatības ierobežošanai”.

Pakalpojums “zaļajā” vai “dzeltenajā” režīmā vai individuāli

Atbilstoši epidemioloģiskās drošības noteikumiem ierobežojumi pakalpojumu sniedzējiem, tostarp skaistumkopšanas un labsajūtas pakalpojumu sniedzējiem, tiek pastiprināti vai atviegloti, ņemot vērā:

  • Slimību un profilakses kontroles centra (SPKC) mājaslapā publicētos pēdējo 14 dienu kumulatīvās saslimstības rādītājus Latvijā;
  • pakalpojumu sniedzēja un saņēmēja "epidemioloģisko statusu".

Pakalpojumu sniegšana skaistumkopšanas un labsajūtas jomā, tai skaitā frizieru, pedikīra, podologa pakalpojumi, ir atļauta:

  • zaļajā jeb drošajā režīmāpakalpojumu sniedzējiem un saņēmējiem ir jāatbilst MK noteikumu 38.27 punktā uzskaitītajiem kritērijiem (personas ir vakcinētas vai pārslimojušas Covid-19);
  • “dzeltenajā” jeb daļēji drošajā režīmā – pakalpojumu sniedzējiem un saņēmējiem ir jāatbilst noteikumu 38.34 punktā uzskaitītajiem kritērijiem (personas ir vakcinētas vai pārslimojušas Covid-19, vai noteiktā laika sprīdī veikušas Covid-19 testu, kurš ir negatīvs);
  • individuāli (atsevišķā telpā) – gadījumos, ja klients nevar uzrādīt nekādu sertifikātu, pakalpojumu var sniegt tikai vakcinēta vai Covid-19 pārslimojusi persona individuāli, ievērojot papildu drošības prasības (38.28 punkts).

Katrā režīmā, ņemot vērā Covid-19 infekcijas izplatības riska pakāpi, ir noteiktas atšķirīgas epidemioloģiskās drošības prasības.

Personas epidemioloģisko statusu apliecina digitālais Covid-19 sertifikāts. Plašāk >>

Pakalpojuma sniedzējs var izvēlēties, kādā režīmā tas vēlas (un atkarībā no darba vides tam ir iespējas) sniegt pakalpojumu. Taču jāatgādina, ka skrīninga testēšana skaistumkopšanas speciālistiem netiek apmaksāta no valsts budžeta līdzekļiem. Nacionālā veselības dienest pārstāve Evija Štālberga atgādina: "Skaistumkopšanas speciālistiem ir iespēja bez maksas vakcinēties un izmantot digitālo vakcinācijas sertifikātu, vai arī veikt maksas testēšanu laboratorijā (ar iztriepes ņemšanu), veicot samaksu no saviem līdzekļiem, un izmantot digitālo sertifikātu par laboratoriskā testa rezultātu."

Pakalpojums zaļajā režīmā

Ja pakalpojumu sniedzējs un saņēmējs var apliecināt, ka ir vakcinējies pret Covid-19 vai pēdējā pusgada laikā to pārslimojis, tad personas var nelietot mutes un deguna aizsegu, kā arī nav jāievēro drošai pakalpojumu sniegšanai noteiktais telpas ierobežojums vienam apmeklētājam un starplaiks starp pakalpojumu saņēmējiem. Šādā gadījumā pakalpojumi tiek sniegti visdrošākajā, t. i., “zaļajā”, režīmā.

Pakalpojums dzeltenajārežīmā

Ja pakalpojumu sniedzējs un saņēmējs var apliecināt, ka ir vakcinējies pret Covid-19, pēdējā pusgada laikā to pārslimojis vai veicis testu, tad pakalpojumi tiek sniegti epidemioloģiski mazāk drošajā jeb “dzeltenajā” režīmā.

Izvēloties strādāt šajā režīmā, kurā pakalpojuma sniedzējs un/vai klienti ir tikai testēti, pastiprināti jāievēro drošas pakalpojumu sniegšanas prasības, tostarp jālieto mutes un deguna aizsegs.

“Dzeltenajā” režīmā bērni, kas jaunāki par 12 gadiem, pakalpojumu var saņemt bez sertifikātiem, taču viņu pavadošajai personai ir jāuzrāda sadarbspējīgs sertifikāts.

Sertifikāts jāuzrāda arī klientam

Derīgs sadarbspējīgs Covid-19 vakcinācijas, pārslimošanas vai testēšanas sertifikāts ir jāuzrāda arī visiem skaistumkopšanas un labsajūtas pakalpojumu saņēmējiem.

Izņēmums no minētās prasības ir individuālu pakalpojumu (atsevišķā telpā) sniegšana, kad klients, lietojot mutes un deguna aizsegu, var saņemt pakalpojumu bez sadarbspējīga sertifikāta pie pakalpojuma sniedzēja, kas būs vakcinējies vai pēdējā pusgada laikā pārslimojis Covid-19.

Testēšanas sertifikāts pakalpojuma sniedzējam šajā gadījumā nebūs pietiekams, skaidro Ekonomikas ministrija. Šādā režīmā vienai mājsaimniecībai var tikt sniegti arī pirts un saunas pakalpojumi.

Cik ilgi derīgs testēšanas sertifikāts

Ja personai nav vakcinācijas vai pārslimošanas sertifikāta, atbilstoši noteikumu 38.34 2. apakšpunktam personāls atbilst epidemioloģiskajām drošības prasībām pakalpojuma sniegšanai dzeltenajā režīmā arī tad, ja var uzrādīt sadarbspējīgu:

  • testēšanas sertifikātu, kas apliecina, ka persona pēdējo 96 stundu laikā pirms pakalpojuma sniegšanas ir veikusi Covid-19 testu, nosakot SARS-CoV-2 RNS vai SARS-CoV-2 antigēnu, un tas ir negatīvs.

Savukārt, ja vakcinācijas vai pārslimošanas sertifikāta nav pakalpojuma saņēmējam (klientam), atbilstoši MK noteikumu 38.34 punktam, saņemot skaistumkopšanas vai labsajūtas pakalpojumu daļēji drošajā jeb dzeltenajā režīmā jāvar uzrādīt  sadarbspējīgs testēšanas sertifikāts, kas apliecina, ka persona:

  • pēdējo 48 stundu laikā ir veikusi Covid-19 testu, nosakot SARS-CoV-2 vīrusa RNS, un tas ir negatīvs;
  • pēdējo sešu stundu laikā ir veikusi SARS-CoV-2 antigēna testu, un tas ir negatīvs.

Atgādinām, ka no š. g. 1. septembra friziera, manikīra, pedikīra un podologa pakalpojumu sniedzējiem ir jābūt izdrukātai un aizpildītai precizētai Skaistumkopšanas un labsajūtas pakalpojumu sniedzēja paškontroles lapai (01.07.2021).

Pakalpojums individuāli

MK noteikumu 38.28 punkts paredz, ka vakcinētas vai Covid-19 pārslimojušas personas (bet ne testētas) var individuāli sniegt pakalpojumus personām, kuras nevar uzrādīt kādu no sertifikātiem.

Tādā gadījumā ir jānodrošina, ka vienā telpā atrodas tikai viens pakalpojuma sniedzējs un viens pakalpojuma saņēmējs vai, saņemot pirts, saunas, sporta inventāra nomas pakalpojumu iekštelpās vai fotopakalpojumu, viens pakalpojuma sniedzējs un vienas mājsaimniecības locekļi.

Pieaugot saslimstībai, drošības noteikumi var tikt pastiprināti

Izvēloties strādāt dzeltenajā režīmā, pakalpojumu sniedzējiem ir jāseko līdzi Latvijas 14 dienu kumulatīvajam Covid-19 gadījumu skaitam uz 100 000 iedzīvotāju un valdības lēmumiem.

Kamēr kumulatīvais saslimstības rādītājs nepārsniedz 100 vai līdz turpmākajam Ministru kabineta lēmumam skaistumkopšanas un labsajūtas pakalpojumu sniedzējiem ir jāievēro MK noteikumu 14.6 8.2. punkta nosacījumi par nodrošināmo telpu platību 10 m2 vienam apmeklētājam, neatceļot citus piesardzības pasākumus, kas apkopoti MK noteikumu IInodaļā.

Ja saslimstība pieaug, valdība var pieņemt lēmumu, ka skaistumkopšanas un labsajūtas pakalpojumu sniedzējiem vienam pakalpojumu saņēmējam ir jānodrošina MK noteikumu 24.22 punktā noteiktas prasības attiecībā uz pakalpojuma sniegšanai noteikto platību: 25 m2 no publiski pieejamās telpas. Savukārt publisko pirts un saunas, kā arī baseinu ar rekreācijas zonu pakalpojumu sniedzējiem vienam pakalpojuma saņēmējam tad būtu jānodrošina 15 m2 no publiski pieejamās telpas platības.

Atbilstoši Slimību un profilakses kontroles centra informācijai 2. septembrī 14 dienu kumulatīvais saslimstības rādītājs uz 100 000 iedzīvotāju Latvijā jau ir sasniedzis 137,4.

Informāciju par Covid-19 izplatību Latvijā SPKC katru dienu apkopo interaktīvajā kartē.

 

14 dienu kumulatīvā saslimstība Latvijā uz 100 tūkstošiem iedzīvotāju ir redzama interaktīvās kartes kreisajā pusē.

Ekonomikas ministrija iepriekš ir uzsvērusi, ka pakalpojumu sniedzējiem un saņēmējiem ir jārēķinās, ka, strauji pieaugot Covid-19 saslimstības rādītājiem (ja 14 dienu kumulatīvais saslimstības rādītājs būs virs 200 uz 100 000 iedzīvotājiem), valdība var lemt par izmaiņām pašreizējā regulējumā (piemēram, ka pakalpojumi var tikt sniegti un saņemti tikai “zaļajā” režīmā – proti, pakalpojumu sniedzējam un saņēmējam būs jāapliecina, ka viņš ir vakcinējies pret Covid-19 vai pēdējā pusgada laikā to pārslimojis).

Uzziņai

Prasība frizieriem, manikīriem, pedikīriem un podologiem līdz 1. septembrim nodrošināt vakcinācijas vai pārslimošanas fakta apliecinājumu epidemioloģiskās drošības noteikumos tika iekļauta jau šī gada 27. maijā, kas mēnesi vēlāk, 22. jūnijā, tika papildināta ar kārtību, kādā minētie pakalpojumu sniedzēji varēs turpināt strādāt pēc 1. septembra, ja uzrādīs derīgu Covid-19 testa apliecinājumu (MK noteikumu 97. punkts). Pārejas periods tika noteikts, lai pakalpojumu sniedzēji varētu pabeigt vakcināciju pret Covid-19 vai sagatavotos rutīnas skrīningam darba vajadzībām.

Aktuālā informācija atrodama Ekonomikas ministrijas mājaslapā.

Labs saturs
11
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI