SKAIDROJUMI
>
Zini savas tiesības un iespējas!
TĒMAS
30. jūlijā, 2021
Lasīšanai: 6 minūtes
RUBRIKA: Skaidrojums
TĒMA: Veselība
1
9
1
9

Tests Covid-19 sertifikāta iegūšanai no 1. augusta – maksas pakalpojums

Publicēts pirms 2 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

Freepik

1. augustā noslēdzas Ministru kabineta noteiktais termiņš, kad personas, kurām bija nepieciešams saņemt digitālo Covid-19 testēšanas sertifikātu, lai apmeklētu publiskus pasākumus un saņemtu pakalpojumus klātienē, testu varēja veikt bez maksas. Turpmāk šim nolūkam Covid-19 testa izmaksas būs jāsedz iedzīvotājiem pašiem. Valsts turpinās apmaksāt testus personām, kurām ir saslimšanas simptomi vai ikdienā obligāti jāveic Covid-19 skrīnings. Tādos gadījumos gan netiks izsniegts digitālais Covid-19 sertifikāts pasākumu apmeklēšanai, uzsver Nacionālais veselības dienests.

īsumā
  • Testēšanu pasākumu apmeklēšanai un dažādu pakalpojumu saņemšanai no 1. augusta varēs veikt tikai par maksu.
  • Bērniem, kas jaunāki par 18 gadiem, Covid-19 tests pasākumu apmeklēšanai tiek apmaksāts no valsts budžeta līdzekļiem līdz 1. septembrim.
  • Samaksa par laboratorisko testu būs jāveic atbilstoši laboratorijas maksas pakalpojumu cenrādim. 
  • Covid-19 simptomu gadījumā epidemioloģiskajai izmeklēšanai laboratorisko testēšanu tāpat kā līdz šim apmaksās no valsts budžeta līdzekļiem.
  • Ārpus ģimenes ārsta darba laika pacienti ar Covid-19 infekcijai raksturīgiem simptomiem to varēs veikt bez ārsta nosūtījuma.
  • No valsts budžeta līdzekļiem arī turpmāk tiks apmaksāta skrīninga testēšana.
  • Ja testēšana veikta epidemioloģiskai izmeklēšanai vai skrīninga vajadzībām, nevarēs izveidot digitālo Covid-19 sertifikātu pasākumu apmeklēšanai.

Testēšanas sertifikāts – pasākumu apmeklēšanai

Lai paredzētu iespēju iedzīvotājiem apmeklēt publiskus pasākumus un saņemt dažādus pakalpojumus klātienē epidemioloģiski drošā vidē, kopš jūnija vidus Covid-19 ierobežojošie pasākumi tiek noteikti trīs drošības līmeņos, ņemot vērā to, vai attiecīgajā vietā atrodas vakcinēti, izslimojuši, testēti cilvēki vai personas, kuru statuss šai ziņā nav zināms.

Personas “epidemioloģisko statusu” apliecina sadarbspējīgs vakcinācijas, pārslimošanas vai testēšanas sertifikāts.

Plašāk:

Sadarbspējīga vakcinācijas, testēšanas vai pārslimošanas sertifikāta saņemšanas kārtību nosaka Ministru kabineta noteikumu Nr. 360 "Epidemioloģiskās drošības pasākumi Covid-19 infekcijas izplatības ierobežošanai" V1. nodaļa.

Šo noteikumu 38.17 punkts paredz, ka sadarbspējīgu testēšanas sertifikātu izsniedz, ja:

  • ir veikts Covid-19 tests, nosakot SARS-CoV-2 vīrusa RNS;
  • ir veikts ātrais antigēna tests.

Veicot šādu testu, tiek atzīmēts, ka tas izdarīts, lai izsniegtu sadarbspējīgu testēšanas sertifikātu.

Vienlaikus MK noteikumu 38.17 punkts paredz, ka Covid-19 tests šim nolūkam – sadarbspējīga sertifikāta saņemšanai – tiek apmaksāts no valsts budžeta līdzekļiem tikai līdz 2021. gada 1. augustam.  

Savukārt bērniem, kas jaunāki par 18 gadiem, Covid-19 tests sertifikāta saņemšanai tiek apmaksāts no valsts budžeta līdzekļiem līdz 2021. gada 1. septembrim.

Pēc pārejas perioda beigām testēšanu pasākumu apmeklēšanai un dažādu pakalpojumu saņemšanai varēs veikt tikai par maksu. Samaksa par laboratorisko testu būs jāveic atbilstoši laboratorijas maksas pakalpojumu cenrādim.  

Pārejas periods bija paredzēts vakcinācijas veikšanai

Tātad no šī gada 10. jūnija līdz 1. augustam Ministru kabinets bija noteicis pārejas periodu, kura laikā laboratoriskie testi pasākumu apmeklēšanai, pakalpojumu saņemšanai u. c. gadījumos, lai izveidotu Covid-19 laboratoriskās testēšanas sertifikātu,  tika apmaksāti no valsts budžeta līdzekļiem.

“Šāds pārejas periods bija noteikts ar mērķi nodrošināt iedzīvotājiem iespēju veikt pilnu  bezmaksas vakcināciju pret Covid-19 un turpmāk izmantot savu vakcinācijas sertifikātu,” skaidro Nacionālais veselības dienests (NVD).

“Covid-19 tests nav alternatīva vakcinācijai!” uzsver Nacionālais veselības dienests. “Arī testēts cilvēks jebkurā brīdī var kļūt infekciozs un radīt inficēšanās risku apkārtējiem. Savukārt, ja satiekas vakcinēti vai pārslimojuši cilvēki un nevakcinēti cilvēki, pastāv lielāka iespēja vīrusa pārnešanai un cirkulācijai, nekā gadījumā, ja satiekas tikai vakcinēti un pārslimojuši cilvēki. Turklāt vakcinēts cilvēks ir pasargāts no saslimšanas ar Covid-19 ilgākā laika periodā, savukārt testēts cilvēks var tikai apliecināt statusu konkrētajā brīdī,”  skaidro Nacionālais veselības dienests.

Valsts turpinās apmaksāt Covid-19 diagnostiku un skrīningu

Covid-19 simptomu gadījumā epidemioloģiskajai izmeklēšanai laboratorisko testēšanu tāpat kā līdz šim apmaksās no valsts budžeta līdzekļiem.

Ārpus ģimenes ārsta darba laika pacienti ar Covid-19 infekcijai raksturīgiem simptomiem to varēs veikt bez ārsta nosūtījuma.

Tāpat no valsts budžeta līdzekļiem arī turpmāk tiks apmaksāta skrīninga testēšana. Piemēram, tā nepieciešama bērna pavadošajai personai, ja nepieciešams palikt pie bērna diennakts stacionārā; stacionārā ilgi aprūpējamajiem pacientiem, kuri nav Covid-19 inficēti (t.sk. pacientiem ar psihiskām un garīga rakstura saslimšanām), un citos gadījumos atbilstoši valstī noteiktajam testēšanas algoritmam.

Par skrīninga testu sertifikātu neizsniegs

Nacionālais veselības dienests vērš uzmanību, ka turpmāk gadījumos, kad testēšana veikta epidemioloģiskai izmeklēšanai vai skrīninga vajadzībām, nevarēs izveidot digitālo Covid-19 sertifikātu un iedzīvotājs saņems tikai laboratorijas izrakstu par rezultātu, lai nepieciešamības gadījumā tiktu nodrošināta ģimenes ārsta uzraudzība vai ārstēšana.

Digitālā Covid-19 sertifikāta izveide un izmantošana pēc 1. augusta būs iespējama, ja iedzīvotājs ir:

  • vakcinējies pret Covid-19;
  • pārslimojis Covid-19;
  • veicis maksas laboratorisko testēšanu.

Digitālais Covid-19 sertifikāts būs izveidojams arī gadījumā, ja iedzīvotājs bez Covid-19 simptomiem ir veicis maksas laboratorisko testēšanu ar mērķi doties ceļojumā ārpus Latvijas Republikas robežām.

Nacionālais veselības dienests

Labs saturs
9
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI