SKAIDROJUMI
>
Zini savas tiesības un iespējas!
TĒMAS
01. jūlijā, 2021
Lasīšanai: 5 minūtes
RUBRIKA: Stājas spēkā
TĒMA: Nodokļi
3
3

Precizēti autoratlīdzībai piemērojamie nosacītie izdevumi

Stājas spēkā 01.07.2021.
Publicēts pirms 2 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

Nodokļa maksātājam ir tiesības no autoratlīdzības summas atskaitīt zinātnes, literatūras un mākslas darbu autoru un izpildītāju izdevumus, kuri saistīti ar šo darbu radīšanu, izdošanu, izpildīšanu vai citādu izmantošanu.

FOTO: Freepik

Iedzīvotāju ienākuma nodokļa piemērošanai precizēti autoru darbu un izpildījumu veidi, kuriem var piemērot nosacītos izdevumus, tos atskaitot pirms iedzīvotāju ienākuma nodokļa nomaksas.

Atskaitāmie nosacītie izdevumi precizēti ar grozījumiem Ministru kabineta 2010. gada 21. septembra noteikumos Nr. 899 “Likuma "Par iedzīvotāju ienākuma nodokli” normu piemērošanas kārtība”. Grozījumi stājas spēkā ceturtdien, 1.jūlijā.

Noteikumos tiek saglabāts iepriekšējais procentuālais nosacīto (attaisnoto) izdevumu apmēra sadalījums (50% un 25%). Tādējādi noteikts, ka nodokļa maksātājam ir tiesības no autoratlīdzības (autortiesību un blakustiesību atlīdzības) summas atskaitīt likuma 10. panta pirmās daļas 4. punktā un 11. panta 3.5 daļā minētos zinātnes, literatūras un mākslas darbu autoru un izpildītāju izdevumus, kuri saistīti ar šo darbu radīšanu, izdošanu, izpildīšanu vai citādu izmantošanu, šādā apmērā:

50% apmērā no autoratlīdzības summas par:

  • dramatiskiem, muzikāli dramatiskiem darbiem, horeogrāfiskiem darbiem un to izpildījumiem;
  • muzikāliem darbiem ar tekstu vai bez tā, apdarēm, muzikāliem aranžējumiem un to izpildījumiem;
  • audiovizuāliem darbiem, ekranizācijām un to izpildījumiem;
  • zīmējumiem, glezniecības, tēlniecības, grafikas, lietišķās mākslas darbiem, dekorācijām, scenogrāfijas, dizaina, fotogrāfiskiem darbiem un citiem mākslas darbiem;
  • arhitektūras darbu skicēm, metiem, projektiem;

25% apmērā no autoratlīdzības summas par:

  • literāriem darbiem (daiļliteratūras (prozas, dzejas, dramaturģijas), zinātniskiem, populārzinātniskiem, mācību un publicistikas darbiem, koncepcijām un runām) un to izpildījumiem, tai skaitā to izmantošanu presē un citos masu informācijas līdzekļos;
  • scenārijiem un audiovizuālu darbu literāriem projektiem;
  • tulkojumiem, anotācijām, referātiem, kopsavilkumiem, dramatizējumiem un darbu krājumiem.

Ar grozījumiem noteiktais regulējums attieksies uz autoratlīdzību izmaksātājiem (tostarp kolektīvā pārvaldījuma organizācijām, piemēram, biedrību “Autortiesību un komunicēšanās konsultāciju aģentūra/Latvijas Autoru apvienība” (AKKA/LAA) un biedrību “Latvijas Izpildītāju un producentu apvienība” (LaIPA), u. c.) un autoratlīdzību saņēmējiem, norādīts anotācijā.

1. jūlijā mainās nodokļu piemērošana autoratlīdzībām, arī uz šo ienākumu saņēmējiem attiecas valsts sociālās apdrošināšanas minimālo obligāto iemaksu prasības. Noteikumu grozījumu izstrādātāja Kultūras ministrija tiesību akta anotācijā paskaidro: diskusiju gaitā par nodokļu režīma izmaiņām autoratlīdzību saņēmējiem tika secināts, ka autoru darbu un izpildījumu loks, kuriem piemēro attaisnotos izdevumus, ir pārāk plašs. Tāpēc to nepieciešams precizēt, norādot tikai tos autoru darbus un izpildījumus, kurus rada radošajās un mediju nozarēs strādājošie uz autoratlīdzību līgumu pamata. Vienlaikus tika panākta vienošanās, ka saglabājams spēkā esošais procentuālais attaisnoto izdevumu apmēra sadalījums (50% un 25%), jo atsevišķās radošajās nozarēs (piemēram, tēlniecībā, glezniecībā, audiovizuālajā nozarē u. tml.) autoriem un izpildītājiem ir lielāka apmēra izdevumi savas darbības nodrošināšanai (materiālu, tehnikas iegādei u. tml.)

Anotācijā ir paskaidroti noteikumu 57. punktā izmantotie termini “autors”, “autora darbs”, izpildītājs” un “izpildījums” Autortiesību likuma izpratnē. Proti, “autors” ir fiziskā persona, kuras radošās darbības rezultātā radīts konkrētais darbs, bet “autora darbs” ir autora radošās darbības rezultāts literatūras, zinātnes vai mākslas jomā neatkarīgi no tā izpausmes veida, formas un vērtības. Savukārt “izpildītājs” Autortiesību likuma izpratnē ir aktieris, dziedātājs, mūziķis, dejotājs vai cita persona, kura atveido lomu, lasa, dzied, atskaņo vai kādā citādā veidā izpilda literāru vai mākslas darbu vai folkloras sacerējumu, sniedz estrādes, cirka vai leļļu priekšnesumu. Izpildītāja darbības rezultāts ir “izpildījums”.

Noteikumu 57. punktā vairs netiek iekļauti izdevumi, kas saistīti ar atklājumu, izgudrojumu un rūpniecisko paraugu radīšanu, izdošanu, izpildīšanu vai citādu izmantošanu, jo atklājumu, izgudrojumu un rūpniecisko paraugu izmantošana nav ne regulēta Latvijas normatīvajos aktos, ne konstatēta praksē, norādīts noteikumu anotācijā. Līdz ar to no noteikumu 59. un 60. punkta svītroti vārdi “atklājums, izgudrojums un/vai rūpnieciskais paraugs”.

Labs saturs
3
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI