SKAIDROJUMI
>
Zini savas tiesības un iespējas!
TĒMAS
Laura Studente
LV portālam
06. maijā, 2021
Lasīšanai: 5 minūtes
RUBRIKA: Skaidrojums
TĒMA: Veselība
39
39

Kad valsts apmaksā psihiatra konsultācijas

Publicēts pirms 3 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

FOTO: Freepik

Pandēmijai ieilgstot un saasinoties problēmām ar psihisko veselību, der zināt, ka iedzīvotājiem ir iespēja saņemt bezmaksas psihiatra palīdzību, ja tiem ir noteikta diagnoze. Psihiatrs ir tiešās pieejamības speciālists, un nosūtījums pie viņa nav nepieciešams, tomēr, lai pirmā vizīte būtu bez maksas, vajadzīgs cita ārsta, piemēram, ģimenes ārsta, nosūtījums.

īsumā
  • Latvijā iedzīvotājiem ir pieejamas bezmaksas psihiatra konsultācijas.
  • Ja ārsts ir noteicis diagnozi, tad, saņemot psihiatrisko ārstēšanu, cilvēks ir atbrīvots no pacienta līdzmaksājumu veikšanas.
  • No 1. marta ģimenēm Latvijā pieejamas arī bezmaksas psihoterapijas konsultācijas.
  • No 1. jūlija tiks uzsākta arī valsts apmaksāta psihologa un psihoterapeita pakalpojumu sniegšana līdz 10 reizēm.

Saņemot valsts apmaksātus veselības aprūpes pakalpojumus, pacientiem lielākoties ir jāveic neliels pacienta līdzmaksājums, taču atbilstoši Veselības aprūpes finansēšanas likuma 6. panta otrās daļas 5. apakšpunktam, saņemot psihiatrisko ārstēšanu, pacients no tās ir atbrīvots. No valsts budžeta psihiatrisko palīdzību apmaksā saskaņā ar Ministru kabineta noteikumiem Nr. 555Veselības aprūpes pakalpojumu organizēšanas un samaksas kārtība”. Atbilstoši tiem iedzīvotāji var apmeklēt psihiatru par brīvu, ja viņiem ir noteikta diagnoze, skaidro Nacionālā veselības dienesta pārstāve Evija Štālberga.

Tātad, saņemot psihiatrisko ārstēšanu, cilvēks ir atbrīvots no pacienta līdzmaksājumu veikšanas.

Tiek apmaksāti veselības aprūpes pakalpojumi diagnozes noteikšanai, ārstēšanai un medicīniskajai rehabilitācijai cilvēkam ar psihiskiem un uzvedības traucējumiem (saskaņā ar SSK-10 klasifikatoru diagnozes kodi: F00–F99), tostarp psihiatra mājas vizītes pie psihiatriska profila pacientiem, kuri veselības stāvokļa dēļ nevar apmeklēt ārstniecības iestādi. Diagnožu kodu atšifrējumi pieejami šeit.

Jāņem vērā, ka psihiatrs un bērnu psihiatrs ir tiešās pieejamības speciālisti. Vienlaikus pirmajā apmeklējuma reizē tomēr būs nepieciešams nosūtījums, piemēram, no ģimenes ārsta.

Kā skaidro NVD pārstāve, nosūtījums ir derīgs ilgāku laiku, t. i., var būt vairākas secīgas vizītes un uz katru nevajadzēs jaunu nosūtījumu (šādos gadījumos tiek lietots termins “viena aprūpes epizode”). Ja psihiatrs pacientam ir noteicis diagnozi, tad turpmāk, dodoties pie psihiatra, nosūtījums nebūs nepieciešams.

Šeit pieejama valsts apmaksāto psihiatru kontaktinformācija.

Apmaksāts ģimenes psihoterapeits

No 1. marta ģimenēm Latvijā pieejamas arī bezmaksas psihoterapijas konsultācijas, kuras notiek Valsts bērnu tiesību aizsardzības inspekcijas projekta ietvaros ar Eiropas Sociālā fonda finansējumu. Ģimenēm ir pieejamas psihoterapeitiskās konsultācijas, kas nav īsākas par stundu, bet nav arī garākas par pusotru stundu, un tās notiek vidēji reizi nedēļā.

Ģimenes psihoterapijas konsultācijas var notikt gan visai ģimenei vienlaikus, gan arī citādi – vecākam ar bērnu, vecākiem bez bērniem, vairākiem ģimenes locekļiem vienlaikus vai arī kā individuālās konsultācijas.

Katra ģimene varēs saņemt no vienas līdz desmit konsultācijām, taču izņēmuma gadījumos terapeitisko sesiju skaitu būs iespējams palielināt.

Lai pieteiktos konsultācijai, jāiesniedz iesniegums Valsts bērnu tiesību aizsardzības inspekcijai (VBTAI). Vairāk informācijas VBTAI mājaslapā – “Ģimenes psihoterapijas konsultācijas”.

Drīzumā apmaksās arī psihologu un psihoterapeitu

Lai gan pagaidām valsts apmaksā vien psihiatra pakalpojumus, kā LV portālam paskaidroja NVD, plānots, ka drīzumā no valsts budžeta līdzekļiem tiks apmaksātas arī psihologu un psihoterapeitu konsultācijas ar mērķi nodrošināt psiholoģiskās un psihoterapeitiskās palīdzības pakalpojumu pieejamību iedzīvotājiem Covid-19 pandēmijas laikā, kā arī veicināt labāku atgūšanos no šīs pandēmijas, samazinot tās ietekmi uz indivīda psihisko veselību.

Pakalpojums būs pieejams cilvēkiem, kuriem ģimenes ārsts, psihiatrs vai bērnu psihiatrs nozīmējis palīdzības nepieciešamību, lai risinātu ar stresu saistītus traucējumus, neirotiskā spektra traucējumus, depresiju, ēšanas traucējumus, uzvedības un emocionālos traucējumus, kas parasti sākušies bērnībā un pusaudža vecumā. Vienam pacientam pie speciālista paredzētas līdz 10 valsts apmaksātas konsultācijas. 

Lai īstenotu ieceri, 1. maijā stājās spēkā grozījumi Ministru kabineta noteikumos Nr. 555, kas papildina Veselības aprūpes pakalpojumu organizēšanas un samaksas kārtību ar 245.1 punktu. Tas paredz no 2021. gada 1. jūlija līdz 31. decembrim apmaksāt:

  • psihoterapeitisko un psiholoģisko atbalstu personai, kurai ir tiesības saņemt veselības aprūpes pakalpojumus valsts obligātās veselības apdrošināšanas ietvaros, ja šādas palīdzības nepieciešamību noteicis ģimenes ārsts, – līdz 10 reizēm;
  • konsultatīvā tālruņa darbības nodrošināšanu iedzīvotājiem psihoemocionālā atbalsta saņemšanai.
Labs saturs
39
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI