SKAIDROJUMI
>
Zini savas tiesības un iespējas!
TĒMAS
03. februārī, 2021
Lasīšanai: 3 minūtes
RUBRIKA: Stājas spēkā
TĒMA: Veselība
7
7

Sejas vairogs – tikai kopā ar medicīnisko vai higiēnisko masku

Stājas spēkā 03.02.2021.
Publicēts pirms 3 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

FOTO: Freepik

Lai pasargātu sevi un citus no saslimšanas ar Covid-19, turpmāk vietās, kurās ir prasība obligāti lietot mutes un deguna aizsegu, sejas vairogu atļauts izmantot tikai kopā ar sejas masku. Viens pats vairogs nav uzskatāms par pilnvērtīgu mutes un deguna aizsegu.

To paredz grozījumi Ministru kabineta noteikumos Nr. 360 “Epidemioloģiskās drošības pasākumi Covid-19 infekcijas izplatības ierobežošanai”, kas stājas spēkā 3. februārī.

Ar izmaiņām epidemioloģiskās drošības noteikumos precizēts 6.3.2. punkts, kurā sniegta definīcija, kas šo noteikumu izpratnē tiek izprasts ar mutes un deguna aizsegu.

Līdz šim kā mutes un deguna aizsegu varēja lietot arī sejas vairogu vienu pašu, bet turpmāk to var izmantot tikai kopā medicīnisko vai nemedicīnisko (higiēnisko vai auduma) sejas masku.

Šāda prasība attiecas arī uz tirdzniecības jomas darbiniekiem. “Īpaši svarīgi tas ir šobrīd, kad iespējama vīrusu jaunā, daudz lipīgākā paveida izplatība sabiedrībā,” uzsver Veselības ministrija.

Kur obligāti jālieto sejas maskas

Saistībā ar Covid-19 infekcijas izplatību valstī ir izsludināta ārkārtējā situācija. Ministru kabineta rīkojuma Nr. 655 “Par ārkārtējās situācijas izsludināšanu5.43. punktā ir noteikts, ka sabiedriskajā transportā un publiskās iekštelpās, tostarp darbavietās, ja telpā atrodas vairāk par vienu personu, jālieto mutes un deguna aizsegs.

Mutes un deguna aizsegs jālieto arī muzejos ārtelpās, dabas takās un pie vides un dabas objektiem intensīvas cilvēku plūsmas laikā (5.11.1 punkts).

Mutes un deguna aizsegu sabiedriskajā transportā un publiskās iekštelpās var nelietot:

  • bērni, kas nav sasnieguši 7 gadu vecumu;
  • personas ar acīmredzamiem kustību traucējumiem vai psihiskās veselības traucējumiem, kuru dēļ personai trūkst spēju vai iemaņu mutes un deguna aizsega lietošanai (rīkojuma 5.44. punkts).

Rīkojumā ir paredzēti arī citi izņēmumi

Kāpēc sejas vairogs viens pats nav pieļaujams

“Šobrīd ir pierādīts, ka gan vienreizlietojamo medicīnisko sejas masku, gan daudzreizlietojamo nemedicīnisko sejas masku lietošana samazina risku pārnest SARS-CoV-2 infekciju no cilvēka uz cilvēku. Savukārt sejas vairogu efektivitāte nav pierādīta,” skaidro Veselības ministrija.

Lai ierobežotu vīrusa izplatību, mutes un deguna aizsegam ir cieši jāpieguļ sejai, ko nodrošina sejas maska, savukārt gar vairoga malām elpošanas ceļu pilieni brīvi nokļūst apkārtējā vidē. Sejas vairogi var tikt lietoti, lai pasargātu acu gļotādu vai seju no pieskaršanās ar rokām, bet ne elpošanas ceļu pilienu uztveršanai.

Labs saturs
7
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI