SKAIDROJUMI
>
Zini savas tiesības un iespējas!
TĒMAS
18. decembrī, 2020
Lasīšanai: 9 minūtes
RUBRIKA: Skaidrojums
TĒMA: Ekonomika
1
25
1
25

Kādi veikali un preces (klātienē) ir pieejamas no 8. februāra

Publicēts pirms 3 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

Informācija aktualizēta 8. februārī.

FOTO: Paula Čurkste, LETA

Ārkārtējās situācijas laikā Latvijā tiek ierobežota vairāku preču tirdzniecība klātienē. Valdība tā ir lēmusi, lai mazinātu drūzmēšanos veikalos. Iedzīvotāji tiek mudināti iegādāties preces ar interneta palīdzību, jo distances tirdzniecība netiek ierobežota. Ņemot vērā, ka ārkārtējā situācija tiek pagarināta līdz 6. aprīlim, sākot ar 8. februāri tiek uzsākta pakāpeniska pāreja uz drošas tirdzniecības modeli – paplašinot preču pieejamību klātienē, tiek pastiprinātas drošības prasības un to ievērošanas kontrole. 

Ierobežojumi tirdzniecības vietām ir noteikti Ministru kabineta rīkojuma Nr. 655 “Par ārkārtējās situācijas izsludināšanu” un Ministru kabineta noteikumos Nr. 360 "Epidemioloģiskās drošības pasākumi Covid-19 infekcijas izplatības ierobežošanai". 

Kādi veikali būs atvērti

Rīkojuma 5.7. punkts paredz, ka no 8. februāra drīkst darboties šādi  mazumtirdzniecības veikali:

    • aptiekas, tostarp veterinārās aptiekas;
    • optikas preču veikali;
    • degvielas uzpildes stacijas;
    • grāmatnīcas;
    • veikali, kuros tirgo pārtiku ne mazāk kā 70 % apmērā no preču sortimenta;
    • veikali, kuros tirgo higiēnas preces ne mazāk kā 70 % apmērā no preču sortimenta;
      • tirdzniecības vietas, kurās tirgo šādas preču grupas:
        • pārtikas preces (tostarp alkoholu);
        • higiēnas preces – pilns saraksts pieejams šeit;
        • pirmās nepieciešamības saimniecības preces (tostarp preces, kas nepieciešamas apkurei, automašīnai u. c.) – pilns saraksts pieejams šeit;
        • mobilo telefonu priekšapmaksas kartes;
        • tabakas izstrādājumus, augu smēķēšanas produktus, elektroniskās smēķēšanas ierīces un to šķidrumus;
        • dzīvnieku barību un preces;
        • preses izdevumus;
        • sabiedriskā transporta biļetes;
        • mutes un deguna aizsegus un individuālos aizsardzības līdzekļus;
        • mājražotāju lauksaimniecības produkciju;
        • ziedus;
        • stādus, dēstus, sīpolus, gumus un sēklas;
        • substrātus, mēslošanas līdzekļus, kaļķošanas materiālus un augu aizsardzības līdzekļus;
        • elektropreču aksesuārus (vadus, pagarinātājus, lādētājus);
        •  līdzekļus dezinsekcijai un deratizācijai.

Preču tirdzniecības ierobežojums šajā laika periodā attiecas arī uz ielu tirdzniecību un tirdzniecību slēgtā un atklātā tirgus teritorijā. Savukārt pilnībā aizliegta ir gadatirgu organizēšana (jeb ielu tirdzniecības organizēšana).

Tirdzniecības vietā pa vienam 

6. februārī stājās spēkā grozījumi Ministru kabineta noteikumos Nr. 360 “Epidemioloģiskās drošības pasākumi Covid-19 infekcijas izplatības ierobežošanai”, nosakot papildu drošības prasības tirdzniecībai:

  • tirdzniecības vietām (veikaliem);
  • tirdzniecības centriem (tirdzniecības platība 1500 m2 un darbojas vismaz 5 tirgotāji vai pakalpojuma sniedzēji);
  • tirgiem iekštelpās.

Tirdzniecības pakalpojuma sniedzējiem ir pienākums nodrošināt, ka apmeklētāji veikalā tiek ielaisti tikai pa vienam, izņemot personas, kam nepieciešama asistenta palīdzība, un bērnus līdz 12 gadu vecumam, ar kuriem var būt kopā viena pilngadīga persona (MK noteikumu 24.1 punkts).

Tirdzniecības vietā uz vienu apmeklētāju jāparedz ne mazāk kā 25 m2 no publiski pieejamās telpu platības. Mazākos veikalos var atrasties tikai viens apmeklētājs (24.2 punkts).

Pie ieejas veikalā labi redzamā vietā jābūt izvietotai informācijai, tai skaitā svešvalodās, par maksimāli pieļaujamo apmeklētāju skaitu, kas vienlaikus var atrasties tirdzniecības vietā.

Vietās, kur tiek nodrošināta iepirkšanās grozu, ratu vai iepirkšanās somas pieejamība apmeklētājiem, to skaits kopā nedrīkst pārsniegt maksimāli atļauto apmeklētāju skaitu tirdzniecības vietā. Atrasties šādās tirdzniecības vietās bez iepirkumu groziņa, ratiem vai tirdzniecības pakalpojuma sniedzēja iepirkšanās somas būs aizliegts (24.4 punkts).

Veikalos jāgādā par to, ka tiek kontrolēta apmeklētāju plūsma gan pie ieejām un izejām, gan vietās, kur notiek pastiprināta pircēju pulcēšanās, jānodrošina fiziskās distancēšanās ievērošana.

Šīs prasības attiecas gan uz veikaliem, gan tirdzniecības centriem (24.7 punkts), gan tirgus paviljoniem (24.9 punkts).

Vēl tirgotājiem ir jāņem vērā, ka turpmāk ir aizliegts ārpus tirdzniecības vietām reklamēt speciālos piedāvājumus, kas ir spēkā mazāk par septiņām dienām un varētu motivēt apmeklētājus tūlītēji doties un uzturēties tirdzniecības vietā vai tirdzniecības centrā, tādējādi radot pulcēšanās risku. Minētais ierobežojums neattiecas uz preču atlaidēm (cenu zīmēm) tirdzniecības vietā (24.14 punkts).

Tirdzniecības centros, kuros kopējā tirdzniecībai atvēlētā platība ir lielāka par 7000 m2, papildus no 15. februāra vēl jānodrošina elektroniskas apmeklētāju plūsmas uzskaites iekārtas uzstādīšanu.

Iepirkšanās internetā, preču vairumtirdzniecība

Tāpat kā iepriekš distances tirdzniecība turpinās! Iedzīvotāji ir aicināti iepirkties tiešsaistē – preces var saņemt gan ar piegādi mājās, gan pakomātos, gan klātienē preču izsniegšanas vietās.

Netiek ierobežota distances tirdzniecība un e-komercija – tiek atļauta jebkuru preču iegāde ar distances līgumu, piegāde uz mājām un pakomātiem, kā arī preču izsniegšana un saņemšana veikalos (rīkojuma 5.7.punkts).

Ekonomikas ministrija uzsver: “Tāpat netiek pārtraukta jebkādu preču vairumtirdzniecība vairumtirdzniecības bāzēs, kas nepieciešamas gan mazumtirdzniecības veikaliem, gan uzņēmumu darbībai, ražošanai utt.  Tāpat pakalpojumu sniegšanas ietvaros atļauts nodrošināt tā sniegšanai nepieciešamās preces (piemēram, autoservisā automobiļu detaļu nodrošināšana).”

Kas ir pašu ražotā lauksaimniecības produkcija

Pašu ražotas lauksaimniecības produkcijas definīcija ir ietverta Ministru kabineta noteikumos Nr. 440 “Noteikumi par tirdzniecības veidiem, kas saskaņojami ar pašvaldību, un tirdzniecības organizēšanas kārtību”. Atbilstoši tiem var tirgot:

      • izmantošanai pārtikā paredzētos augkopības, lopkopības un svaigus zvejas produktus nelielā apjomā saskaņā ar normatīvo aktu prasībām par primāro produktu apriti nelielā apjomā un biškopības produktus;
      • grieztos ziedus, zarus, no tiem gatavotus izstrādājumus, Ziemassvētkiem paredzētus nocirstus vai podos augošus dažādu sugu skuju kokus, puķu un dārzeņu stādus, dēstus, sīpolus, gumus, ziemcietes un sēklas;
      • augļu koku un ogulāju stādus, dekoratīvo koku un krūmu stādmateriālu;
      • mājas apstākļos ražotus pārtikas produktus no pašu ražotās lauksaimniecības produkcijas.

Veikalu un ēdināšanas pakalpojumu darba laiks mājsēdes laikā

Rīkojuma 5.1.4  punkts paredz, ka komandantstundas jeb mājsēdes laikā tirdzniecības un ēdināšanas pakalpojumu sniegšanas vietām tiek noteikts saīsināts darba laiks – tās darbu beidz ne vēlāk kā plkst. 21.00.

Arī ēdiena piegāde mājās, sākoties komandantstundai, tiek pārtraukta.

Tirgotājiem pastiprināta atbildība

Tirdzniecības vietām, kas drīkst piedāvāt preces patērētājiem klātienē, ir jāievieš pastiprināti drošības noteikumi, t.sk. jānosaka atbildīgā persona, kas atrodas tirdzniecības zālē, jāizstrādā un jāievieš iekšējās kontroles sistēma. 

Par noteikto prasību ievērošanu atbildība ir noteikta tirgotājiem, ko attiecīgi uzrauga Valsts policija, Pašvaldību policija un Patērētāju tiesību aizsardzības centrs (PTAC).

PTAC ir atbildīgs par iekšējo kontroles sistēmu, maksimālo apmeklētāju skaita un mārketinga aktivitāšu ierobežojuma kontroli. PTAC plāno pastiprināti kontrolēt lielāko tirdzniecības centru iekšējās kontroles sistēmas, kā arī izlases kārtībā vai arī uz sūdzību pamata uzraudzīt citas tirdzniecības vietas.

Par epidemioloģiskās drošības prasību pārkāpumu saimniecisko pakalpojumu sniegšanā, ja nav izstrādāta vai ieviesta iekšējās kontroles sistēma epidemioloģiskās drošības pasākumu īstenošanai tirdzniecības vietā (struktūrvienībā), Valsts policija vai pašvaldību policija var pieņemt rakstveida lēmumu Administratīvā procesa likumā noteiktajā kārtībā par tirdzniecības vai pakalpojumu sniegšanas vietas (struktūrvienības) slēgšanu līdz septiņām dienām (5.9.punkts). 

Labs saturs
25
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI