SKAIDROJUMI
>
Zini savas tiesības un iespējas!
TĒMAS
Edīte Brikmane
LV portāls
17. oktobrī, 2020
Lasīšanai: 11 minūtes
RUBRIKA: Skaidrojums
TĒMA: Tava drošība
11
11

Ierobežojumi privātiem pasākumiem, interešu izglītībai, amatierkolektīviem, sporta treniņiem

Stājas spēkā 17.10.2020.
Publicēts pirms 3 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

No 17. oktobra līdz 6. novembrim organizēti sporta treniņi (nodarbības) var notikt tikai ārtelpās, individuāli vai attālināti. Organizējot grupu sporta treniņus (nodarbības) ārtelpās, neizmanto ģērbtuves. Telpās treniņi var norisināties tikai individuāli. Tāpat ir atļauts individuāli katram apmeklēt sporta bāzes, klubus, protams, ievērojot epidemioloģiskās drošības prasības.

FOTO: Freepik

Papildus lēmumam visā Latvijā noteikt pulcēšanās ierobežojumus līdz gada beigām, sākot ar sestdienu, 17. oktobri, tiek ieviesti vēl stingrāki nosacījumi arī privātiem pasākumiem un ēdināšanas iestādēm. Ar mērķi apturēt infekcijas izplatību skolās un darba kolektīvos, uz trim nedēļām tiek būtiski ierobežotas interešu izglītības aktivitātes, sporta nodarbības telpās, kā arī amatiermākslas kolektīvu darbība klātienē. Pēc 6. novembra epidemiologi izvērtēs šīs pauzes rezultātu un lems par turpmāko rīcību.

Jauno ierobežojumu uzdevums ir nodrošināt, ka cilvēki turpmākās trīs nedēļas pavada savas ikdienas gaitas pēc iespējas noslēgtā “sociālā burbulī” (ko veido, piemēram, darba kolektīva struktūrvienība vai izglītības iestādes klase), kas nepārklājas ar citiem. Saslimšanas gadījumā riskam inficēties tiks pakļautas tikai konkrētajam “burbulim” piederošās personas un viņu ģimenes locekļi, kuriem attiecīgi kā kontaktpersonām ir jānodrošina mājas karantīna.

Līdzšinējie epidemioloģiskās izmeklēšanas rezultāti liecina, ka slimības izplatība pieaug, ja, piemēram, vienas klases skolēni apmeklē dažādus interešu izglītības pulciņus, kuros pulcējas dažādu skolu un klašu bērni. Līdzīga situācija ir pieaugušo vidū, kas apmeklē dažādas amatiermākslas nodarbības, piemēram, deju kolektīva vai kora mēģinājumus.

Papildu drošībai šajā periodā līdz 6. novembrim sabiedriskajā transportā un publiskās vietās, kuras ikdienā apmeklē liels skaits cilvēku, jāvelk sejas maska.

Epidemiologi cer, ka šādi ierobežojumi, kas tiek ieviesti paralēli pamata drošības pasākumiem – distances un roku higiēnas ievērošanai un sabiedrisku vietu neapmeklēšanai, ja ir slimības simptomi, – palīdzēs pārraut infekcijas izplatības ķēdi.

Vēlreiz par pulcēšanās ierobežojumiem publiskos pasākumos

Jau nepilnu nedēļu ir spēkā stingrāki pulcēšanās ierobežojumi publisku pasākumu vai saimniecisko pakalpojumu sniegšanas vietās.

Proti, Ministru kabineta (MK) noteikumu Nr. 360 “Epidemioloģiskās drošības pasākumi Covid-19 infekcijas izplatības ierobežošanai” 14. punkts paredz, ka līdz gada beigām (31. decembrim) publiskos pasākumos var uzturēties ne vairāk kā:

  • 500 cilvēku iekštelpās (iepriekš – 1000);
  • 1000 cilvēku ārtelpās (iepriekš – 3000).

Papildu nosacījums pasākumiem ārā – līdz 31. decembrim ir AIZLIEGTS organizēt tādus pasākumus, kuros piedalās vairāk par 300 dalībniekiem un notiek aktīva personu pārvietošanās (piemēram, nūjošana, skriešana, tostarp maratoni).

Un vēl – no 10. oktobra ir spēkā papildu prasība: fiksētas, personalizētas sēdvietas jebkurā publiskā pasākumā iekštelpās. Proti, to paredz noteikumu 16.2 punkts, kurā noteikts – līdz 31. decembrim, organizējot pasākumus (vēršam uzmanību, ka ir svītrots vārds – publisks) iekštelpās, tostarp muzejos, bibliotēkās, kultūras centros, izstāžu zālēs, teātru ēkās, koncertzālēs, kinoteātros, kongresu un konferenču centros, apmeklētāji atrodas fiksētās, personalizētās sēdvietās.

Tāpat kā iepriekš, ja tiek organizēts pasākums vai sniegts saimnieciskais pakalpojums, nosakot pieļaujamo dalībnieku/apmeklētāju skaitu, ir jāievēro vēl šādi papildu nosacījumi:

  • pasākuma norises vai saimnieciskā pakalpojuma sniegšanas vietā atrodas ne vairāk kā 50% no kopējā cilvēku skaita, ko pieļauj vietas platība un infrastruktūra;
  • vienai personai telpā tiek nodrošināti ne mazāk kā 3 m2 no pasākuma norises vai saimnieciskā pakalpojuma sniegšanas vietas platības;
  • pasākuma organizators vai saimnieciskā pakalpojuma sniedzējs nodrošina publiski pieejamu informāciju par maksimāli pieļaujamo cilvēku skaitu attiecīgajā vietā.

Līdz gada beigām – pulcēšanās ierobežojumi arī privātiem pasākumiem

JAUNUMS – sākot ar sestdienu, 17. oktobri, pulcēšanās ierobežojumi tiek noteikti arī privātiem pasākumiem. Proti, noteikumi ir papildināti ar 14.1 punktu.

Tajā noteikts, ka privātos pasākumos no 17. oktobra līdz šī gada 31. decembrim vienlaikus uzturas ne vairāk kā:

  • 30 cilvēku iekštelpās;
  • 300 cilvēku ārtelpās.

Svarīga nianse – kā paskaidro Veselības ministrija, “ja privātu pasākumu rīko publiskā vietā, piemēram, restorānā, izīrētā pirtī, klubā u. tml., tad jānodrošina viesiem fiksētas, personalizētas sēdvietas, 2 metru distance (izņemot personām no vienas mājsaimniecības), kā arī pasākums var norisināties tikai līdz plkst. 24.00”.

Pie viena galdiņa restorānā – ne vairāk kā 4 personas

Tāpat kā iepriekš, gan tirdzniecības pakalpojuma sniedzējiem, gan sabiedriskās ēdināšanas iestādēm (restorāniem, kafejnīcām, bāriem) vienam apmeklētājam ir jānodrošina ne mazāk kā 3 m2 no publiski pieejamās telpu platības.

JAUNUMS – no 17. oktobra tiek ierobežots apmeklētāju skaits pie viena galdiņa.

  • sabiedriskās ēdināšanas vietās (arī bāros) iekštelpās pie galdiņiem drīkst atrasties ne vairāk par 4 personām, kuras nav no vienas mājsaimniecības. Tāpat sabiedriskās ēdināšanas vietas drīkstēs strādāt no plkst. 6.00 līdz 24.00.

Atļautais cilvēku skaits pie viena galdiņa ēdināšanas iestādē (arī bāros):

  • iekštelpās var sēdēt 4 cilvēki, kas nav vienas mājsaimniecības locekļi;
  • ārā cilvēku skaita ierobežojums nav noteikts.

Starp galdiņiem joprojām ir jānodrošina 2 m distance.

Lai gan spēkā no 10. oktobra, ļoti iespējams, ka daudziem tas nedēļas nogalē tomēr būs JAUNUMS – arī sabiedriskās ēdināšanas iestādēs apmeklētājiem jāatrodas tikai sēdvietās. Tas nozīmē, ka šādās atpūtas vietās nav atļauts dejot. Šī drošības prasība ir spēkā ir līdz gada beigām – 31. decembrim.

Šāds nosacījums attiecas arī uz naktsklubiem, bāriem un tamlīdzīgām izklaides vietām. Tas nozīmē, ka līdz gada beigām iekštelpās nevarēs notikt diskotēkas, stāvkoncerti un līdzīgi pasākumi, kuros nav sēdvietu. Arī ikdienā sabiedriskās ēdināšanas vietās cilvēkiem būs jāatrodas sēdvietās, lai nepieļautu, piemēram, drūzmēšanos pie bāra letes.

Visbeidzot, no 17. oktobra ir saīsināts atļautais darba laiks sabiedriskās ēdināšanas iestādēm no plkst. 6.00 līdz 24.00. Šī prasība attiecas arī uz citām kultūras, sporta, izklaides un reliģiskās darbības veikšanas vietām.

Taču, kā sarunā ar plašsaziņas līdzekļiem norādīja Veselības ministrijas Sabiedrības veselības departamenta direktore Santa Līviņa, ēdināšanās iestādēm naktī joprojām būs atļauts nodrošināt ēdienu līdzņemšanai.

Līdz 6. novembrim interešu izglītība attālināti

No 17. oktobra izmaiņas skar arī interešu izglītību un profesionālās ievirzes izglītības programmu (piemēram, mākslas, mūzikas skolās, kas neīsteno vispārējās izglītības programmu) apguvi – līdz 6. novembrim tā tiek organizēta attālināti vai klātienē tikai individuāli

Tāds pats nosacījums arī attiecināts uz amatiermākslas kolektīviem (tostarp koriem, orķestriem, tautas mūzikas ansambļiem, deju un citi tautas mākslas kolektīviem) – no 17. oktobra līdz 6. novembrim mēģinājuma process notiek attālināti vai klātienē tikai individuāli.

SVARĪGI! Nedz interešu, nedz profesionālās ievirzes izglītības, kā arī amatiermākslas kolektīvu darbības ietvaros nerīko aktivitātes, publiskus un privātus pasākumus (tostarp nedodas uz citu pašvaldību administratīvajām teritorijām), kuros piedalās izglītojamie un personas no citas apguves grupas, klases vai kolektīva (MK noteikumu 27.5 punkts).

Šādu ierobežojumu mērķis ir pēc iespējas mazināt sociālo burbuļu pārklāšanos brīvajā laikā, uzsvēra S. Līviņa.

Vēl JAUNUMS attiecībā uz bērnu nometnēm. Tāpat kā iepriekš, bērnu nometnēs bērnu skaits grupā ir ne vairāk kā 30 dalībnieki. Taču turpmāk vairs nevarēs rīkot vairāku nometņu grupu aktivitātes vienā norises vietā vienlaikus.

Nākamā nedēļa ir rudens brīvlaiks vispārējās izglītības iestādēs. Taču pēc nedēļas, no 26. oktobra līdz 30. oktobrim, mācības 7.–12. klasē notiks attālināti. Mazākajām klasēm mācības turpinās nodrošināt klātienē.

Sporta treniņi un pasākumi

No 17. oktobra līdz 6. novembrim organizēti sporta treniņi (nodarbības) var notikt tikai ārtelpās, individuāli vai attālināti. Organizējot grupu sporta treniņus (nodarbības) ārtelpās, neizmanto ģērbtuves.

“Šī prasība neattiecas uz Latvijas pieaugušo izlases, Latvijas Olimpiskās vienības un Latvijas Paralimpiskās vienības sportistu, kā arī komandu sporta spēļu augstāko līgu komandu sporta treniņiem pieaugušajiem,” skaidro Veselības ministrija.

Pārējiem telpās treniņi var norisināties tikai individuāli. Taču ir atļauts individuāli katram apmeklēt sporta bāzes, klubus, protams, ievērojot epidemioloģiskās drošības prasības, skaidroja Izglītības un zinātnes ministrijas Sporta departamenta direktors Edgars Severs.

Tāpat līdz 6. novembrim ir AIZLIEGTS organizēt sporta pasākumus. Minētais aizliegums nav attiecināms uz starptautiskiem sporta pasākumiem, kā arī komandu sporta spēļu augstāko līgu komandu sporta sacensībām pieaugušajiem.

Kāpēc jāatturas no sportošanas un dejošanas iekštelpās?

Veselības ministrija skaidro: "No grupu sportošanas, dziedāšanas un citām ar intensīvu izelpu saistītām aktivitātēm iekštelpās šobrīd jāatturas, jo elpceļu vīrusi pārsvarā izplatās pilienu veidā pa gaisu. Tas nozīmē, ka situācijās, kad veidojas augstākas intensitātes izelpa – fiziski kustoties, dejojot, dziedot, kliedzot, skaļāk runājot, elpceļu pilieni, kas satur vīrusu, izplatās plašāk apkārtējā vidē. Vairāki grupas inficēšanās gadījumi Latvijā ir saistīti ar vīrusa izplatīšanos tieši koros un sporta klubos."

Lai skolēni arī pēc brīvlaika pēc iespējas ilgāk varētu turpināt mācības klātienē un lai mazinātu ekonomisko, psiholoģisko un sociālo slogu vecākiem un bērniem, ko rada attālinātās mācības, epidemioloģiskā situācija šobrīd prasa proaktīvi samazināt to situāciju skaitu, kur cilvēki satiekas intensīvas izelpas apstākļos, informē ministrija.

Veselības ministrija aicina sabiedrību būt saprotošiem un sadarboties, līdz 6. novembrim ieturot pauzi ar klātienes grupu nodarbībām iekštelpās. Pēc 6. novembra epidemiologi izvērtēs šīs pauzes rezultātu un lems par turpmāko rīcību.

 

UZZIŅAI

Ministru kabineta noteikumi Nr. 360 “Epidemioloģiskās drošības pasākumi Covid-19 infekcijas izplatības ierobežošanai” ir izdoti, pamatojoties uz Epidemioloģiskās drošības likumā un Covid-19 infekcijas izplatības pārvaldības likumā iekļauto likumdevēja pilnvarojumu Ministru kabinetam.

Ministru kabineta noteikumos var noteikt personu tiesību ierobežojumus, kurus saskaņā ar Satversmi var paredzēt likumā, ja vien tie izdoti, pamatojoties uz likumu, publicēti normatīvajos aktos noteiktajā kārtībā, ir pietiekami skaidri formulēti, lai adresāts varētu izprast savas tiesības un pienākumus, kā arī atbilst tiesiskas valsts principiem.

Labs saturs
11
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI