SKAIDROJUMI
>
Zini savas tiesības un iespējas!
TĒMAS
08. septembrī, 2020
Lasīšanai: 4 minūtes
RUBRIKA: Stājas spēkā
TĒMA: Veselība
5
5

Jaunākās izmaiņas noteikumos Covid-19 izplatības ierobežošanai

Stājas spēkā 08.09.2020.
Publicēts pirms 3 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

Latvijas pieņemtais regulējums akceptē Baltijas valstu sadarbību – īpaši Latvijas Lietuvas un Igaunijas pierobežu zonās – un nodrošina iespēju pakāpeniskāk pielāgoties situācijai, ja epidemioloģiskā situācija Lietuvā vai Igaunijā pasliktinātos.

FOTO: Paula Čurkste, LETA

Ievērojot aktuālo informāciju par Covid-19 izplatību, grozīti Ministru kabineta noteikumi, kas paredz epidemioloģiskās drošības pasākumus Latvijā. Grozījumi stājas spēkā 8. septembrī.

Jaunā tiesību akta anotācijā norādīts, ka noteikumos ietvertais tiesiskais regulējums ir pilnveidots, reaģējot uz pašreizējās epidemioloģiskās situācijas tendencēm Lietuvā un Igaunijā. Uz tām personām, kuras būs ieceļojušas no Lietuvas un Igaunijas, atbilstoši Ministru kabineta (MK) noteikumu 56. punktam būtu attiecināma prasība ievērot 14 dienu pašizolāciju (14 dienu kumulatīvais Covid-19 gadījumu skaits uz 100 000 iedzīvotāju 2020. gada 3. septembrī Lietuvā bija 16,5, bet Igaunijā – 15,7). Tas nozīmētu atkāpšanos no 2020. gada 15. maijā Baltijas valstu ārlietu ministru Rīgā parakstītās vienošanās par ceļojumu ierobežojumu atcelšanu un sadarbību Covid-19 krīzes laikā.

Tomēr, ievērojot ciešo integrāciju starp Latvijas–Lietuvas un Latvijas–Igaunijas pierobežā dzīvojošajiem un lai pārlieku neierobežotu to personu tiesības, kuras ikdienā šķērso Lietuvas un Igaunijas sauszemes robežu, jo strādā vai mācās otrā valstī, ir nolemts MK grozījumos noteikt, ka atsevišķu kategoriju personas no 14 dienu pašizolācijas prasības ir atbrīvojamas. Šādu lūgumu Latvijai ir izteikusi arī Lietuva un Igaunija.

Proti, noteikumos jaunpieņemtie grozījumi 58.1 un 58.2 punktā paredz, ka ceļošanas ierobežojumi un pašizolācijas prasības neattiecas uz Eiropas Savienības (ES) dalībvalstu pilsoņiem un tajās pastāvīgi dzīvojošām personām, kuras Latvijas Republikas valsts robežu šķērso nozīmīgu iemeslu dēļ sakarā ar:

  • darba pienākumu veikšanu, tostarp dodas vienreizējā komandējumā;
  • izglītības apguvi;
  • radinieku aprūpes nodrošināšanu;
  • bēru organizēšanu (arī lai apmeklētu bēres);
  • pēc ārsta nozīmēta veselības aprūpes pakalpojuma saņemšanas atgriežas Latvijā vai dodas uz citu valsti, lai saņemtu ārsta nozīmētu veselības aprūpes pakalpojumu (uzrādot ārsta izsniegtu izziņu vai nosūtījumu).

Tāpat pašizolācija nav jāievēro, ja ES dalībvalsts pilsonis un pastāvīgais iedzīvotājs šķērso Latvijas Republikas teritoriju tranzītā (šķērsojis Latvijas teritoriju 12 stundu laikā bez nakšņošanas).

Vienlaikus šīm personām noteikts ievērot piesardzības pasākumus: sabiedriskās vietās lietot mutes un deguna aizsegu, neveidot tiešus kontaktus ar citiem cilvēkiem (neuzņemt viesus, nedoties privātās vizītēs un tādas neorganizēt, neapmeklēt sabiedriskas un publiskas vietas un telpas, kurās uzturas daudz cilvēku). Ja personai parādās kāda elpceļu infekcijas slimības pazīme, tai jāievēro pašizolācija un jāsazinās ar ārstu.

Latvijas pieņemtais regulējums akceptē Baltijas valstu sadarbību – īpaši Latvijas Lietuvas un Igaunijas pierobežu zonās – un nodrošina iespēju pakāpeniskāk pielāgoties situācijai, ja epidemioloģiskā situācija Lietuvā vai Igaunijā pasliktinātos.

Noteikumi papildināti ar jaunu attiecināmo kategoriju – starptautisks sporta pasākums. Ar to saprotamas:

  • starptautiskās sporta federācijas sporta sacensību kalendārā iekļautas starptautiskas nozīmes sporta sacensības (arī oficiālie treniņi);
  • Baltijas līmeņa (ar vismaz divu Baltijas valstu sportistu dalību) sporta sacensības pieaugušajiem;
  • starptautisko līgu sporta sacensības, kuru saraksts ir publicēts biedrības “Latvijas Sporta federāciju padome” tīmekļvietnē.

Šajā kategorijā netiek iekļautas Baltijas līmeņa sporta sacensības jauniešiem un junioriem, kā arī Latvijas līmeņa sporta sacensības (tostarp atklātie čempionāti un kausa izcīņas), izņemot gadījumu, ja tās ir kvalifikācijas sacensības dalībai olimpiskajās vai paraolimpiskajās spēlēs, kā arī pasaules un Eiropas čempionātos olimpiskajos un paraolimpiskajos sporta veidos.

Labs saturs
5
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI