SKAIDROJUMI
>
Zini savas tiesības un iespējas!
TĒMAS
06. jūnijā, 2020
Lasīšanai: 4 minūtes
RUBRIKA: Stājas spēkā
TĒMA: Labklājība
11
11

Papildināta darbnespējas lapu izsniegšanas kārtība karantīnas laikam un slima bērna kopšanai

Stājas spēkā 06.06.2020.
Publicēts pirms 3 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

Darbnespējas lapu B slima bērna kopšanai var izsniegt vienam no bērna vecākiem vai aizbildnim vai citai personai, kura saskaņā ar bāriņtiesas lēmumu aprūpē bērnu vai arī vienam no tuvākajiem radiniekiem.

Freepik

Darbnespējas lapu varēs izrakstīt par saslimušu bērnu, kurš nav sasniedzis 18 gadu vecumu, ja bērnam piešķirts invaliditātes kopšanas pabalsts vai ja bērnam ir smaga slimība, kuras dēļ nepieciešama ilgstoša ārstēšanās un Bērnu klīniskās universitātes slimnīcas konsilijs noteicis, ka nepieciešama vecāka nepārtraukta klātbūtne. Noteikumos tagad ir arī konkrēti un plašāk uzskaitīti tuvinieki, kuriem varēs izsniegt darbnespējas lapu B. Vienlaikus ir precizēti nosacījumi darbnespējas lapu izsniegšanai karantīnas gadījumā.

īsumā
  • Darbnespējas lapu varēs izsniegt personai, kas kopj bērnu, kurš nav sasniedzis 18 gadu vecumu, ja bērnam ir smaga slimība, kuras dēļ nepieciešama ilgstoša ārstēšanās.
  • Izmaiņas paredz izsniegt darbnespējas lapu, ja bērns nav sasniedzis 18 gadu vecumu un ir piešķirts bērna ar invaliditāti kopšanas pabalsts.
  • Noteikumos ir precizēts un skaidri noteikts personu loks, kurām var tikt izrakstīta darbnespējas lapa slima bērna kopšanai.
  • Darbnespējas lapu karantīnas laikā izsniedz, pamatojoties uz Slimību profilakses un kontroles centra epidemiologa sniegto informāciju.

Izmaiņas nosaka grozījumi Ministru kabineta noteikumos Nr. 152 “Darbnespējas lapu izsniegšanas un anulēšanas kārtība”. Grozījumi stājas spēkā sestdien, 6. jūnijā.

Labklājības ministrija norāda, ka izmaiņas darbnespējas lapu izsniegšanas un anulēšanas kārtībā izstrādātas, pamatojoties uz 2019. gada 12. decembrī Saeimā pieņemtajiem grozījumiem likumā “Par maternitātes un slimības apdrošināšanu”, kas stājās spēkā 2020. gada 1. janvārī un paredz papildu atbalstu smagi slimu bērnu kopšanas gadījumā, kā arī tad, ja piešķirts bērna ar invaliditāti kopšanas pabalsts, šādās situācijās piešķirot slimības pabalstu līdz bērna 18 gadu vecuma sasniegšanai.

Vienlaikus noteikumos ir precizēts un skaidri noteikts personu loks, kurām var tikt izrakstīta darbnespējas lapa slima bērna kopšanai. Darbnespējas lapu izsniegs :

  • vienam no bērna vecākiem;
  • aizbildnim vai citai personai, kura saskaņā ar bāriņtiesas lēmumu aprūpē bērnu;
  • vienam no bērna vai iepriekš minēto personu tuvākajiem radiniekiem (vecvecākam, pilngadīgajam brālim vai māsai);
  • vecāka laulātajam, ja slimu bērnu nevar kopt bērna vecāki vai aizbildņi vai cita persona saskaņā ar bāriņtiesas lēmumu.

Precizē darbnespējas lapas izsniegšanas kārtību karantīnas laikam

Tāpat noteikumos ir precizēti nosacījumi darbnespējas lapu izsniegšanai karantīnas laikā, paredzot, ka šādā gadījumā to izsniedz, pamatojoties uz Slimību profilakses un kontroles centra epidemiologa sniegto informāciju.

Savukārt, ja izolācija karantīnas laikā nepieciešama bērnam vecumā līdz 14 gadiem, no pirmās darbnespējas dienas izsniedz B lapu vienam no bērna vecākiem vai aizbildnim, vai citai personai, kura saskaņā ar bāriņtiesas lēmumu aprūpē bērnu, vai arī vienam no bērna vai iepriekš minēto personu tuvākajiem radiniekiem (vecvecākam, pilngadīgajam brālim vai māsai) vai vecāka laulātajam, ja šī persona dzīvo vienā mājsaimniecībā ar šo bērnu.

Iepriekš regulējumā nebija noteikts, ar kādiem nosacījumiem un vai vispār izrakstāma darbnespējas lapu bērnam karantīnas gadījumā, izmaiņas tiesību aktā pamato LM.

Grozījumi arī papildināti ar gadījumiem, kādos ārstniecības iestādes ārsts vai ārsta palīgs izsniedz darbnespējas lapu bez personas personīgas apskates un izmeklēšanas, proti, ja par izolāciju karantīnas laikā saņemta attiecīga informācija no Slimību profilakses un kontroles centra epidemiologa, par ko veic arī ierakstu medicīniskajā dokumentācijā vai, ja personai konstatēta saslimšana ar kādu no bīstamajām infekcijas slimībām.

Noteikumos ir arī citas izmaiņas.

Labs saturs
11
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI