SKAIDROJUMI
>
Zini savas tiesības un iespējas!
TĒMAS
16. maijā, 2020
Lasīšanai: 4 minūtes
RUBRIKA: Stājas spēkā
TĒMA: Labklājība
3
3

Valsts ilgāk apmaksās B lapu Covid-19 gadījumā

Stājas spēkā 16.05.2020.
Publicēts pirms 3 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

Darba ņēmējiem un pašnodarbinātajiem, kuriem izsniegta darbnespējas lapa B sakarā ar saslimšanu ar Covid-19 vai atrašanos karantīnā, slimības pabalstu piešķir no darba nespējas otrās dienas 80% apmērā no pabalsta saņēmēja vidējās iemaksu algas.

FOTO: Freepik

Līdz šā gada beigām ir pagarināts termiņš, kurā valsts turpinās sniegt atbalstu darba devējiem, apmaksājot Covid-19 dēļ izsniegtās darbnespējas lapas.

Ārkārtējā situācijā likumā “Par maternitātes un slimības apdrošināšanu” tika noteikts: ja no 2020. gada 22. marta līdz 2020. gada 30. jūnijam darbnespējas lapa izsniegta tādēļ, ka persona saslimusi ar Covid-19 vai atrodas karantīnā, par šo periodu izsniedz darbnespējas lapu B. Savukārt slimības pabalstu piešķir un izmaksā par laiku no darbnespējas otrās dienas. Slimības pabalstu piešķir 80% apmērā no pabalsta saņēmēja vidējās apdrošināšanas iemaksu algas.

Ar grozījumiem likumā šāda kārtība ir noteikta līdz gada beigām – 31. decembrim. Grozījumi stājas spēkā sestdien, 16. maijā.

Ar grozījumiem likumā arī noteikts, ka līdz 2020. gada 31. decembrim slimības pabalsta izmaksas periodā (ne ilgāk par 52 nedēļām triju gadu periodā) neieskaita darbnespējas dienas, par kurām personai izsniegta darbnespējas lapa tādēļ, ka tā saslimusi ar Covid-19 vai atradusies karantīnā.

Tādā veidā tiek atbalstīti cilvēki, kuriem izsniegta darbnespējas lapa sakarā ar Covid-19 vai atrašanos karantīnā un kuras šī iemesla dēļ šobrīd ir pārsniegušas likumā “Par maternitātes un slimības apdrošināšanu” noteikto slimības pabalsta kopējo izmaksas termiņu, norāda Labklājības ministrija.

Saskaņā ar Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūras datiem līdz 14. maijam 1345 personām izmaksāti slimības pabalsti saistībā ar Covid-19.

Ar Covid-19 nesaistītu saslimšanu gadījumā darbnespējas lapas izsniedz iepriekšējā kārtībā atbilstoši likumam “Par maternitātes un slimības apdrošināšanu”.

LV portāls jau rakstīja, ka slimības lapas ar Covid-19 saistītajos gadījumos ārsti izraksta cilvēkiem, kam šī slimība laboratoriski konstatēta, un cilvēkiem, kam noteikta karantīna, jo viņi kontaktējušies ar Covid-19 slimnieku.

Likums nosaka darba devējam pienākumu par darbnespējas pirmajām desmit dienām (kad tiek izsniegta A lapu) maksāt darbiniekam slimības naudu: par otro un trešo slimības dienu – ne mazāk kā 75% apmērā no vidējās izpeļņas; no ceturtās līdz desmitajai slimības dienai – ne mazāk kā 80% apmērā no vidējās izpeļņas. Ja slimošana turpinās, no 11. dienas, no kuras tiek izsniegta darbnespējas lapa B, Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūra maksā slimības pabalstu.

Lai mazinātu darba devēju izdevumus krīzes laikā, ārkārtējā situācijā saistībā ar Covid-19 saslimšanu vai karantīnu valsts uzņēmās apmaksāt darbnespējas periodu no otrās dienas, proti, VSAA slimības pabalstu piešķir no darbnespējas otrās dienas 80% apmērā no pabalsta saņēmēja vidējās iemaksu algas.

***

MK rīkojuma Nr.103 "Par ārkārtējās situācijas izsludināšanu" aktuālā versija un citi ar Covid-19 saistītie valdības pieņemtie normatīvie akti ir pieejami vietnes likumi.lv sadaļā “Covid-19”.  Visus aktuālos normatīvos aktus oficiālais izdevējs "Latvijas Vēstnesis" publicē nekavējoties pēc to saņemšanas.

Labs saturs
3
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI