SKAIDROJUMI
>
Zini savas tiesības un iespējas!
TĒMAS
26. aprīlī, 2020
Lasīšanai: 5 minūtes
RUBRIKA: Stājas spēkā
TĒMA: Labklājība
1
32
1
32

Par četriem mēnešiem pagarina bezdarbnieka pabalsta izmaksas laiku

Stājas spēkā 26.04.2020.
Publicēts pirms 3 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

Ja piešķirtā bezdarbnieka pabalsta periods beidzas šī gada 12. martā vai vēlāk, bet ārkārtējās situācijas dēļ nav atrasts jauns darbs, var pieteikties bezdarbnieka palīdzības pabalstam, kas visiem noteikts vienāds – 180 eiro mēnesī. Saņemt šādu palīdzību varēs četrus mēnešus, ne ilgāk.

Freepik

Ja bezdarbnieka pabalsta izmaksas termiņš beidzas laikā, kad valstī izsludināta ārkārtējā situācija, un cilvēks darbu neatrod, tad viņš vēl četrus mēnešus varēs saņemt bezdarbnieka palīdzības pabalstu. Tā apmērs visiem būs vienāds 180 eiro.

Bezdarbnieka palīdzības pabalsta maksājumu pēc pabalsta izmaksas termiņa beigām paredz grozījumi likuma “Par apdrošināšanu bezdarba gadījumam” pārejas noteikumos. Tie stājas spēkā svētdien, 26. aprīlī.

Bezdarbnieka palīdzības pabalstu varēs pieprasīt cilvēks, kuram piešķirtā bezdarbnieka pabalsta izmaksas periods beidzas 2020. gada 12. martā vai vēlāk un kurš ārkārtējās situācijas dēļ turpina būt bezdarbnieka statusā.

Grozījumi noteic, ka palīdzības pabalstu piešķir no nākamās dienas pēc tam, kad beidzas bezdarbnieka pabalsta izmaksas periods. Šis atbalsts bez darba palikušajiem paredzēts uz laiku līdz četriem mēnešiem.

Bezdarbnieka palīdzības pabalsts būs 180 eiro mēnesī. Labklājības ministrija skaidro, ka 180 eiro bezdarbnieka palīdzības pabalsts tiks piešķirts neatkarīgi no tā, cik liels bezdarbnieka pabalsts bijis pirms tam. Piemēram, ja bezdarbniekam pabalsts tā izmaksas pēdējā mēnesī bija 90 eiro, arī tad bezdarbnieka palīdzības pabalsts būs 180 eiro.

Šis atbalsts bez darba palikušajiem ir paredzēts līdz šā gada beigām.

No bezdarbnieka palīdzības pabalsta neveic valsts sociālās apdrošināšanas obligātās iemaksas, tātad šis četru mēnešu periods neveido apdrošināšanas stāžu.

Atbilstoši Bezdarbnieku un darba meklētāju atbalsta likuma 14. panta pirmajai daļai bezdarbniekam ir pienākums patstāvīgi un ar Nodarbinātības valsts aģentūras (NVA) palīdzību aktīvi meklēt darbu un pēc bezdarbnieka statusa iegūšanas nekavējoties sniegt priekšlikumus NVA individuālā darba meklēšanas plāna izstrādei. Arī palīdzības pabalsta saņēmēja pienākums būs turpināt piedalīties NVA noteiktajās aktivitātēs, turpināt darba meklēšanu un pieņemt piemērotu darba piedāvājumu, kā arī ievērot citus NVA noteikumus, uzsver Labklājības ministrija.  

Bezdarbnieka palīdzības pabalstu nevarēs saņemt vienlaikus ar kādu no sociālās apdrošināšanas pabalstiem, valsts pensijām, apdrošināšanas atlīdzību vai ikmēneša atlīdzību bezdarbniekam par algoto pagaidu sabiedrisko darbu veikšanu.

Vienlaikus likuma grozījumos noteikts, ka arī gadījumos, kad persona par bezdarbnieku kļūst pēc darba attiecību izbeigšanas uz pašas uzteikuma pamata, bezdarbnieka pabalstu piešķirs no dienas, kad NVA būs saņēmusi iesniegumu par bezdarbnieka pabalsta piešķiršanu. Līdz šim likums noteica, ka personām, kas darbu uzteikušas pašas, pabalstu piešķīra ne agrāk kā divus mēnešus pēc bezdarbnieka statusa iegūšanas dienas. Šāda kārtība būs spēkā līdz 2020. gada 31. decembrim – bezdarbniekiem, kuriem šis statuss piešķirts, sākot no šā gada 12. marta.

Bezdarbnieka pabalsta ilgums no šā gada – 8 mēneši, iepriekš – 9 mēneši

No 2020. gada 1. janvāra mainījās bezdarbnieka pabalsta saņemšanas ilgums. Iepriekš pabalstu varēja saņemt deviņus mēnešus. No šā gada – astoņus mēnešus.

Tātad – ja bezdarbnieka statuss iegūts šogad, pabalstu var saņemt astoņus mēnešus. Ja bezdarbnieka statuss tika iegūts līdz 2019. gada 31. decembrim, pabalsta izmaksas ilgums ir 9 mēneši (maksājumi sākās pagājušogad, turpinās šogad).

Līdz ar to pašreiz, sākot ar 12. martu, pabalsta izmaksas periods beidzas tiem, kuri bez darba palika pērn.

Nodarbinātības valsts aģentūras dati liecina, ka šā gada 24. aprīlī bija reģsitrēti 71 346 bezdarbnieki, aprīlī bezdarbnieku skaits pieaudzis par 9819. NVA ir reģistrētas 17 626 vakances. Aprīlī reģistrētas 3394 jaunas vakances.

***

Ministru kabineta rīkojuma Nr. 103 “Par ārkārtējās situācijas izsludināšanu” aktuālā versija un citi ar Covid-19 saistītie valdības pieņemtie normatīvie akti ir pieejami vietnes likumi.lv sadaļā “Covid-19”.  Visus aktuālos normatīvos aktus oficiālais izdevējs “Latvijas Vēstnesis” publicē nekavējoties pēc to saņemšanas.

Labs saturs
32
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI