SKAIDROJUMI
>
Zini savas tiesības un iespējas!
TĒMAS
08. aprīlī, 2020
Lasīšanai: 6 minūtes
RUBRIKA: Stājas spēkā
TĒMA: Nodokļi
1
1

Papildināti krīzes dīkstāves pabalsta noteikumi pašnodarbinātajiem

Stājas spēkā 08.04.2020.
Publicēts pirms 4 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

Radošo profesiju pārstāvji – autori un izpildītāji – dīkstāves laikā var saņemt autoratlīdzības maksājumus par darbu lietojumu pirms ārkārtējās situācijas. Šie ienākumi nav uzskatāmi par ienākumiem no saimnieciskās darbības dīkstāves periodā, tāpēc netiks ņemti vērā, nosakot tiesības uz dīkstāves pabalstu.

FOTO: Freepik

Noteikumi par dīkstāves pabalstiem pašnodarbinātajiem – saimnieciskās darbības veicējiem, autoratlīdzības saņēmējiem un mikrouzņēmumu nodokļa maksātājiem – ar grozījumiem ir precizēti un papildināti, lai novērstu situācijas, ka atbalsts visaptverošajā krīzē tiek liegts vai neobjektīvi samazināts.

Grozījumi Ministru kabineta (MK) 2020. gada 31. marta noteikumos Nr. 179 “Noteikumi par dīkstāves pabalstu pašnodarbinātām personām, kuras skārusi Covid-19 izplatība” stājas spēkā trešdien, 8. aprīlī.

LV portāls par naudas atbalstu pašnodarbinātajiem, kuri zaudējuši ienākumus ārkārtējās situācijas laikā, jau rakstīja skaidrojumā “Krīzes dīkstāves pabalsts pašnodarbinātajiem – kam un kā”.

Noteikumi kopumā nav mainījušies, tikai papildināti, kā arī precizēti atsevišķi kritēriji dažās situācijās, kas dod tiesības uz dīkstāves pabalstu valstī noteiktās ārkārtējās situācijas laikā.

Precizētas autoratlīdzības saņēmēju tiesības uz pabalstu, un saņēmējos iekļauti IK

Ar grozījumiem mainīts krīzes skartās personas definējums: krīzes skartā pašnodarbinātā persona ir fiziska persona, kura reģistrējusies Valsts ieņēmumu dienestā kā saimnieciskās darbības veicējs, ir veikusi valsts sociālās apdrošināšanas obligātās iemaksas kā pašnodarbinātā persona vai autoratlīdzības saņēmējs vai ir mikrouzņēmumu nodokļa maksātājs vai individuālais komersants un kurš dīkstāves periodā nav guvis ienākumus no saimnieciskās darbības, izņemot ienākumus, kas saņemti no autortiesību un blakustiesību kolektīvā pārvaldījuma organizācijām, un autoru un izpildītāju saņemto autoratlīdzību.

Vienīgais izņēmums attiecībā uz dīkstāves periodā gūtajiem ienākumiem no saimnieciskās darbības tiks attiecināts uz autortiesību un blakustiesību kolektīvā pārvaldījuma organizāciju (AKKA/LAA, LaIPA u. c.) izmaksātajām, kā arī individuāli saņemtajām autoratlīdzībām, norāda Kultūras ministrija (KM).

Šie precizējumi ir īpaši būtiski tiem, kuru autortiesību ienākumi no šīm organizācijām ir nelieli. Saskaņā ar AKKA/LAA sniegtajiem datiem 91% no visiem autoratlīdzību saņēmējiem vidēji mēnesī saņem mazāk par 200 eiro, lielākā daļa saņem vidēji 95 eiro un tikai 19 personām šie ieskaitījumi pārsniedz 700 eiro, izņēmumu pamato KM.

Fiziska persona var reģistrēt saimniecisko darbību Valsts ieņēmumu dienestā kā individuālais komersants (IK), veicot valsts sociālās apdrošināšanas obligātās iemaksas atbilstoši likuma „Par valsts sociālo apdrošināšanu” 1.panta 3.punkta l) apakšpunktam kā pašnodarbinātā persona. Lai individuālais komersants varētu pretendēt uz dīkstāves pabalstu,  noteikumos papildināta  krīzes skarto pašnodarbināto personu definīcija, iekļaujot tajā arī IK, paskaidrots grozījumu anotācijā.

Pašnodarbinātajam pabalstu rēķinās no visa iemaksu objekta

Noteikumi paredz, ka pašnodarbinātie, kas šo noteikumu kontekstā ir arī mikrouzņēmumu nodokļa maksātāji, var saņemt pabalstu 50% apmērā no mikrouzņēmumu nodokļa (MUN) maksātāja saimnieciskās darbības mēneša vidējiem ieņēmumiem pēdējos divos noslēgtajos ceturkšņos. Tas ir – pagājušā gada otrajā pusgadā.

Savukārt  pašnodarbinātajiem, kas strādā vispārējā nodokļu režīmā, dīkstāves pabalsts ir 75% no valsts sociālās apdrošināšanas iemaksu objekta (VSAOI) pēdējos divos noslēgtajos ceturkšņos.

Sākotnēji tika noteikts, ka no iemaksu objekta tiek atskaitītas aprēķinātās valsts sociālās apdrošināšanas iemaksas par minēto periodu un tad rēķināts pabalsts (75%). Tādējādi veidojas situācija, ka pabalsta apmērs vairāk samazinātos tiem pašnodarbinātajiem, kuri veikuši lielākas sociālās iemaksas, kas nav loģiski. Tāpēc ar grozījumiem noteikts pabalstu rēķināt no iemaksu objekta, neatskaitot no tā veikto iemaksu summu.

Pabalsta apmērs nebūs lielāks par 700 eiro mēnesī.

Pabalsts pēc bērna kopšanas atvaļinājuma

Ar grozījumiem noteikts, ka mikrouzņēmumu nodokļa maksātājiem un vispārējā nodokļu režīmā strādājošām pašnodarbinātām personām, kuras dīkstāves laikā atgriežas darbā pēc bērna kopšanas atvaļinājuma, dīkstāves pabalstu nosaka 100% apmērā no piešķirtā vecāku pabalsta par sešu mēnešu periodu pirms ārkārtējās situācijas izsludināšanas, bet ne vairāk kā 700 eiro apmērā par kalendāra mēnesi.

Visus pabalsta piešķiršanas nosacījumus un pieteikšanās kārtību Valsts ieņēmumu dienesta elektroniskās deklarēšanās sistēmā, kā arī ierobežojumus pabalsta saņemšanai secīgi jāskata MK noteikumos Nr. 179 par dīkstāves pabalstu pašnodarbinātām personām, kuras skārusi Covid-19 izplatība, kuros ir iekļauti aktuālie, 7. aprīlī pieņemtie, grozījumi.

***

MK rīkojuma Nr. 103 “Par ārkārtējās situācijas izsludināšanu” aktuālā versija un citi ar Covid-19 saistītie valdības pieņemtie normatīvie akti ir pieejami vietnes likumi.lv sadaļā “Covid-19”. Visus aktuālos normatīvos aktus oficiālais izdevējs “Latvijas Vēstnesis” publicē nekavējoties pēc to saņemšanas.

Labs saturs
1
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI