SKAIDROJUMI
>
Zini savas tiesības un iespējas!
TĒMAS
24. aprīlī, 2020
Lasīšanai: 8 minūtes
RUBRIKA: Stājas spēkā
TĒMA: Labklājība
4
4

Dīkstāves pabalsts arī pašnodarbinātajiem ar maziem ienākumiem par nepilnu slodzi

Stājas spēkā 24.04.2020.
Publicēts pirms 3 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

Šo grozījumu mērķis ir novērst pilnīgu ienākumu un iztikas līdzekļu zaudējumu.

FOTO: Freepik

Lai mazinātu Covid-19 krīzes negatīvo ietekmi, ir paplašinātas pašnodarbināto personu iespējas pretendēt uz dīkstāves pabalstu vairākos gadījumos pabalstu varēs saņemt arī tad, ja tiek gūti ienākumi.

īsumā
  • Uz dīkstāves pabalstu varēs pretendēt arī pašnodarbinātas personas, kuras vienlaikus ir nepilnas slodzes darbinieki, bet šajā darbā vidēji mēnesī saņem mazāk par 430 eiro mēnesī.
  • Dīkstāves pabalstu varēs saņemt pašnodarbinātie, kuri vienlaikus veic pedagoģisko vai radošo darbu valsts vai pašvaldības budžeta iestādē vai to kontrolētā uzņēmumā un saņem atalgojumu, kas vidēji mēnesī ir mazāks par minimālo algu.
  • Pabalstu varēs saņemt arī vecuma vai izdienas pensionāri, kā arī pašnodarbinātās personas, kuras nodarbina darbiniekus.
  • Pašnodarbinātajiem, kuri saņem dīkstāves pabalstu, piešķirs piemaksu 50 eiro apmērā par katru apgādībā esošu bērnu vecumā līdz 24 gadiem.

Valsts ieņēmumu dienests (VID) varēs nodrošināt dīkstāves pabalstus vēl plašākam pašnodarbināto personu lokam, jo ir papildināti 2020. gada 31. marta Ministru kabineta noteikumi Nr. 179 “Noteikumi par dīkstāves pabalstu pašnodarbinātām personām, kuras skārusi Covid-19 izplatība”.

Grozījumi stājas spēkā piektdien, 24. aprīlī, un tajos precizēti kritēriji un prasības, atbilstoši kurām krīzes skartās pašnodarbinātās personas var pieteikties dīkstāves pabalstam.

MK noteikumos veiktie grozījumi noteic, ka uz dīkstāves pabalstu varēs pretendēt arī pašnodarbinātas personas, kuras vienlaikus ir nepilnas slodzes darbinieki, bet šajā darbā vidēji mēnesī saņem mazāk par 430 eiro mēnesī.

Tāpat pabalstu varēs saņemt pašnodarbinātie, kuri vienlaikus veic pedagoģisko vai radošo darbu valsts vai pašvaldības budžeta iestādē vai to kontrolētā uzņēmumā un saņem atalgojumu, kas vidēji mēnesī ir mazāks par minimālo algu.

Pabalstu varēs saņemt arī vecuma vai izdienas pensijas saņēmēji, kā arī pašnodarbinātās personas, kuras nodarbina darbiniekus, par jaunajām tiesību normām informē VID Sabiedrisko attiecību daļa.

Līdz ar šīm izmaiņām dīkstāves pabalstam var pieteikties arī tādas pašnodarbinātās personas, kuras strādā nepilnu darba laiku privātajā un nevalstiskajā sektorā un kuru ienākumi no šī darba vidēji pēdējo sešu mēnešu laikā nepārsniedz minimālo mēneša darba algu – 430 eiro mēnesī.

Dīkstāves pabalstam tagad var pieteikties arī pašnodarbinātie, kuri strādā nepilnu slodzi valsts un pašvaldību budžeta iestādēs vai to kontrolētos uzņēmumos, kur veic pedagoģisko vai radošo darbu un saņem atalgojumu, kas vidēji mēnesī ir mazāks par 430 eiro mēnesī. Tāpat dīkstāves pabalstam var pieteikties arī tie pašnodarbinātie, kuri ir darba devēji.

Pašnodarbinātās personas dīkstāves pabalstu varēs saņemt arī tad, ja tiek saņemta vecuma vai izdienas pensija.

Tāpat grozījumi MK noteikumos paredz, ka pašnodarbinātajiem, kuri saņem dīkstāves pabalstu, Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūra piešķirs piemaksu 50 eiro apmērā par katru apgādībā esošu bērnu vecumā līdz 24 gadiem, par kuru pašnodarbinātajam dīkstāves pabalsta piešķiršanas dienā tiek piemērots iedzīvotāju ienākuma nodokļa atvieglojums.

Arī turpmāk dīkstāves pabalstam var pieteikties tādas fiziskās personas, kas reģistrējušās VID kā saimnieciskās darbības veicēji, ir veikušas valsts sociālās apdrošināšanas obligātās iemaksas (VSAOI) kā pašnodarbinātas personas vai ir autoratlīdzību saņēmēji vai  mikrouzņēmuma nodokļu maksātāji, vai arī individuālie komersanti, norāda VID.

Uz dīkstāves pabalstu nevar pretendēt tās pašnodarbinātās personas, kuras vienlaikus veic pilnas slodzes darbu kā darba ņēmēji un kuras kā darba ņēmēji pilnas vai nepilnas slodzes darbā pēdējos 6 mēnešos pirms ārkārtējās situācijas izsludināšanas vidēji mēnesī ir saņēmušas algu, kas bijusi lielāka par 430 eiro.

Kā pieteikties dīkstāves pabalstam

Lai pieteiktos dīkstāves pabalstam, pašnodarbinātā persona iesniedz noteiktas formas pamatotu iesniegumu VID elektroniskās deklarēšanās sistēmā (EDS). Par laika posmu no 2020. gada 14. marta līdz 31. martam iesniegums jāiesniedz līdz 2020. gada 25. aprīlim (tā ir brīvdiena, tāpēc līdz nākamajai darbdienai – 27. aprīlim) un turpmāk: līdz nākamā mēneša 25. datumam.

Pašnodarbinātajai personai iesniegumā jānorāda vārds, uzvārds, nodokļa maksātāja reģistrācijas numurs, Latvijā atvērts bankas konts un dīkstāves periods, kā arī pamatojums par dīkstāves iestāšanos krīzes dēļ. Iesniegumā arī jāapliecina, ka norādītajā periodā nav gūti ienākumi no saimnieciskās darbības un ka pašnodarbinātā persona nav darba nespējas periodā.

Izņēmums ir autoru un izpildītāju saņemtās atlīdzības, kuras izmaksājušas autortiesību un blakustiesību kolektīvā pārvaldījuma organizācijas, un ienākumi no nepilna darba laika nodarbinātības – apliecinājumā jānorāda šo ieņēmumu apmērs.

Pašnodarbināto personu sarakstu, kuras saņēmušas dīkstāves pabalstu, VID publicē savā tīmekļvietnē sadaļā “Covid-19”.

Pašnodarbinātie dīkstāves pabalstiem var pieteikties kopš šī gada 3. aprīļa. Saskaņā ar VID iepriekš apkopoto informāciju līdz 19. aprīlim vidējais izmaksātā pabalsta apmērs ir bijis 232,70 eiro. Maksimālo pabalsta apmēru – 700 eiro – saņēmuši 59 pašnodarbinātie, bet 790 cilvēkiem jeb 79% pašnodarbināto izmaksātais pabalsts nepārsniedza minimālo algu jeb 430 eiro. Visvairāk iesniegumu – 30% – saņemts no pašnodarbinātajiem, kuru darbības NACE kods ir “citi pakalpojumi”; 15% pārstāv mākslas, izklaides un atpūtas nozari, 9% – izglītības nozari.

Līdz šī gada 20. aprīlim VID ir izmaksājis dīkstāves pabalstu 1047 pašnodarbinātajiem – kopumā 254 293 eiro apmērā. Šajā laikā atbalsts atteikts 877 pašnodarbinātajiem.

Kādi ir valdības noteiktie kritēriji dīkstāves pabalsta atteikumam 

Valdība ir lēmusi, ka atbalsta pasākumus varēs saņemt tie nodokļu maksātāji, kuri līdz šim godprātīgi un atbildīgi ir pildījuši savas saistības pret valsti. Valsts ieņēmumu dienests uzsver: “Tādēļ, izvērtējot saņemtos iesniegumus par pašnodarbināto dīkstāves pabalsta izmaksu, VID ir stingri jāievēro kritēriji, kas noteikti MK noteikumos “Noteikumi par dīkstāves pabalstu pašnodarbinātām personām, kuras skārusi Covid-19 izplatība”.”

Aktuālā informācija par atbalsta pasākumiem nodokļu jomā saistībā ar Covid-19 izraisītajām grūtībām un iespēju tiem pieteikties pieejama VID tīmekļvietnes sadaļā “Covid-19”, kā arī Finanšu ministrijas tīmekļvietnes www.fm.gov.lv sadaļā “Covid-19”.

VID sabiedrisko attiecību daļa atgādina: ja rodas jautājumi, nodokļu maksātāji var zvanīt uz īpašo VID atbalsta tālruni Covid-19 krīzes skartajiem nodokļu maksātājiem (67120020), kā arī uzdot savus jautājumus rakstiski VID elektroniskajā deklarēšanas sistēmā (EDS) – sadaļā “Sarakste ar VID”.

Labs saturs
4
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI