SKAIDROJUMI
>
Zini savas tiesības un iespējas!
TĒMAS
10. aprīlī, 2020
Lasīšanai: 3 minūtes
1
30
1
30

Krīzes pabalstam papildus valsts maksās 50 eiro par bērnu

Publicēts pirms 4 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

Ārkārtējās situācijas laikā un vienu kalendāro mēnesi pēc tās beigām pašvaldība no valsts saņems naudu, lai krīzes pabalsta saņēmējam papildus izmaksātu 50 eiro par katru aprūpē esošu bērnu līdz 18 gadu vecumam.

FOTO: Freepik

Pašvaldība var izmantot likumā paredzēto iespēju – piešķirt krīzes pabalstu no pašvaldības budžeta iedzīvotājiem, kuri nonākuši krīzē. Ārkārtējās situācijas laikā pusi pabalsta summas līdzfinansē valsts, kompensējot pašvaldībai līdz 40 eiro no piešķīruma vienam cilvēkam. Valdība lēmusi, ka krīzes pabalsta saņēmējam papildus tiks piešķirti 50 eiro par katru aprūpējamo bērnu līdz 18 gadu vecumam.

To paredz valdībā atbalstītie grozījumi Sociālo pakalpojumu un sociālās palīdzības likumā. Likuma grozījumi vēl jāapstiprina Saeimai.

Sociālo pakalpojumu un sociālās palīdzības likumā jau ir noteikts, ka pašvaldība piešķir ģimenei (personai), kura ārkārtējās situācijas dēļ nespēj nodrošināt savas pamatvajadzības, pabalstu krīzes situācijā, kas tiek izmaksāts no pašvaldības budžeta līdzekļiem. Lai daļēji kompensētu pašvaldību izdevumus par pabalstiem krīzes situācijā, valsts nodrošina mērķdotāciju pašvaldībām izdevumu segšanai 50% apmērā no ģimenei (personai) izmaksātā krīzes pabalsta, bet ne vairāk kā 40 eiro mēnesī vienai personai.

Ar jauniem grozījumiem likumā paredzēts noteikt: “Ja ģimene (persona), arī audžuģimene un aizbildnis, kurai ir tiesības uz krīzes pabalstu ārkārtējā situācijā, aprūpē bērnu līdz 18 gadu vecumam, pašvaldība palielina izmaksājamā pabalsta apmēru par 50 eiro mēnesī katram bērnam, ko valsts pašvaldībām kompensē pilnā apmērā.”

Šis atbalsts tiks sniegts vienai no visneaizsargātākajām grupām, proti, bērniem, arī bērniem audžuģimenē un aizbildnībā esošajiem bērniem līdz 18 gadu vecumam, kuru ģimenei ir tiesības uz pabalstu krīzes situācijā, uzsver Labklājības ministrija.

Par krīzes situāciju šī likuma izpratnē uzskatāma situācija, kurā ģimene (persona) ar Ministru kabineta 2020. gada 12. marta rīkojuma Nr. 103 “Par ārkārtējās situācijas izsludināšanu” 1. punktu izsludinātajā ārkārtējā situācijā no savas gribas neatkarīgu apstākļu dēļ pati saviem spēkiem nespēj nodrošināt savas pamatvajadzības un kurai ir nepieciešama psihosociāla vai materiāla palīdzība, grozījumu projekta anotācijā paskaidrojusi Labklājības ministrija.

Likuma 35. pants noteic, ka pašvaldība, neizvērtējot ģimenes (personas) ienākumus, var piešķirt ģimenei (personai) pabalstu krīzes situācijā. Marta beigās ar likuma grozījumiem pārejas noteikumos tika noteikts, ka Covid-19 dēļ valstī izsludinātās krīzes laikā pašvaldība no sava budžeta ģimenei (personai), kura ārkārtējās situācijas dēļ nespēj nodrošināt savas pamatvajadzības, piešķir krīzes pabalstu. Segt pusi no šiem izdevumiem (ne vairāk par 40 eiro mēnesī par vienai personai piešķirto pabalstu) apņemas valsts.

Krīzes pabalsta apmērs tiek noteikts katras pašvaldības saistošajos noteikumos.

Labs saturs
30
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI