SKAIDROJUMI
>
Zini savas tiesības un iespējas!
TĒMAS
Signe Krūzkopa
LV portāls
23. septembrī, 2019
Lasīšanai: 5 minūtes
RUBRIKA: Skaidrojums
TĒMA: Tiesu sistēma
8
8

Cīņā pret aizliegto preču pārdošanu nepilngadīgajiem – kontrolpirkumi, reidi un sodi

Publicēts pirms 4 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

Tabakas izstrādājumus, alkoholiskos dzērienus, kā arī enerģijas dzērienus un elektroniskās smēķēšanas ierīces aizliegts pārdot personām, kuras jaunākas par 18 gadiem. “Pārdevēja pienākums ir pieprasīt uzrādīt personu apliecinošu dokumentu jaunietim līdz 18 gadu vecumam. Savukārt jau pilngadīgam jaunietim ir pienākums pašam šo dokumentu uzrādīt. Sodi ir bargi, un ik gadu šim jautājumam tiek sekots līdzi, veicot preventīvus plānveida pasākumus,” norāda Valsts policijas Vidzemes reģiona pārvaldes Kārtības policijas biroja priekšnieka vietnieks Dmitrijs Kohanovs.

īsumā
  • Likumā noteikts, ka visu, kas saistīts ar tabakas izstrādājumiem, jaunmodīgajām elektroniskajām smēķēšanas ierīcēm, alkoholiskajiem dzērieniem un enerģijas dzērieniem, nepilngadīgai personai pārdot aizliegts.
  • Pārdevējam var piemērot sodu no 280 līdz 350 eiro. Savukārt juridiskai personai – tirdzniecības vietas īpašniekam – sodu no 700 līdz 1400 eiro.
  • Arī vecākiem jāuzņemas atbildība – ja nepilngadīgo pieķer smēķējot, narkotisko vielu iespaidā vai alkohola reibumā sabiedriskā vietā, administratīvais protokols tiek sastādīts vecākiem.

Nepilngadīga persona nedrīkst iegādāties un tai nedrīkst pārdot ne tikai pašus tabakas izstrādājumus, bet arī ar tiem saistītās preces.

Tabakas izstrādājumu, augu smēķēšanas produktu, elektronisko smēķēšanas ierīču un to šķidrumu aprites likums nosaka: visu, kas saistīts ar tabakas izstrādājumiem un šīm jaunmodīgajām elektroniskajām smēķēšanas ierīcēm, pārdot nepilngadīgai personai aizliegts. Neatkarīgi no tā, vai tas būs tukšo cigarešu čaulīšu iepakojums, elektroniskās smēķēšanas ierīce vai cigarešu filtri.

Likumā nav noteikts sērkociņu vai šķiltavu pārdošanas aizliegums, taču – vismaz mūsu reģionā – pārdevēji bez vecāku klātbūtnes drošības nolūkos tomēr izvēlas nepārdot sērkociņus un šķiltavas bērniem līdz 13 gadu vecumam,” skaidro D. Kohanovs.

Tāpat D. Kohanovs norāda, ka arī enerģijas dzērieni ir to preču kategorijā, par kuru pārdošanu nepilngadīgai personai pārdevējam pienākas sods: pārdevējam 40–170 eiro, juridiskai personai 350–700 eiro.

Bargi sodi

Latvijas administratīvo pārkāpumu kodeksā noteikta administratīvā atbildība pakalpojumu sniedzējam un pārdevējam par alkoholisko dzērienu un tabakas izstrādājumu pārdošanu nepilngadīgām personām. Pārdevējam var piemērot sodu no 280 līdz 350 eiro. Savukārt juridiskai personai var piemērot sodu no 700 līdz 1400 eiro. Sods tiek piemērots, ja tirdzniecības vietas īpašnieks neievēro noteikumus, neseko līdzi saviem darbiniekiem un atkārtoti neinformē darbiniekus par šādiem gadījumiem, kā tas paredzēts.

Nepilngadīgajam šādas preces ir aizliegts iegādāties, bet pārdevējam – aizliegts tās viņam pārdot. Būtiska problēma ir arī alkoholisko dzērienu un tabakas izstrādājumu nodošana nepilngadīgajiem. Arī par šādu darbību tiek piemērots sods personai, kura nodevusi alkoholisko dzērienu vai tabakas izstrādājumu nepilngadīgajam, – līdz 140 eiro,” norāda D. Kohanovs.

Vienmēr arī vecāku atbildība

Arī vecākiem jāuzņemas atbildība – ja nepilngadīgo pieķer smēķējot, narkotisko vielu iespaidā vai alkohola reibumā sabiedriskā vietā, administratīvais protokols tiek sastādīts vecākiem.

“Šajā gadījumā var saukt pie atbildības vecākus, piemērojot sodu līdz 210 eiro. Ja gada laikā šādi pārkāpumi tiek fiksēti atkārtoti un ir sastādīti vairāki administratīvie protokoli, vecākiem var piemērot daudz bargāku sodu. Vecāku atbildība ir vienmēr, jo vecāks ir primāri atbildīgs par sava bērna audzināšanu un skološanu,” norāda D. Kohanovs.

Kontrolpirkumi rāda pozitīvu tendenci

“Veicot kontrolpirkumus, mēs preventīvi pārbaudām pārdevēju rīcību – vai viņi rīkojas likumīgi un netirgo šīs aizliegtās preces nepilngadīgām personām.

Apkopojot šī gada otrā ceturkšņa statistiku, mūsu – Vidzemes – reģionā īstenoti 8 reidi, kuru laikā tirdzniecības vietās tika veikti kontrolpirkumi un sastādīts 21 administratīvais protokols. Savukārt trešajā ceturksnī – jūlijā un augustā – īstenoti 12 reidi, kuru laikā sastādīti 15 administratīvie protokoli.

Analizējot šo tendenci, varētu teikt – jo biežāk šie kontrolpirkumi un reidi tiek veikti, jo vairāk samazinās sastādīto protokolu skaits. Pārdevēji un tirdzniecības objektu komersanti kļūst modrāki, un pārkāpumi neatkārtojas,” uzsver D. Kohanovs.

Labs saturs
8
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI