SKAIDROJUMI
>
Zini savas tiesības un iespējas!
TĒMAS
Aleksandrs Antiņš
Latvijas Bankas naudas laboratorijas vadītājs
26. jūlijā, 2019
RUBRIKA: Infografika
TĒMA: Noziedzība
2
2

Naudas viltojumu skaits samazinās; biežāk vilto 50 eiro banknotes

Publicēts pirms 4 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

Piektdien, 26. jūlijā, publiskota jaunākā statistika par naudas drošību eirozonā. Tā liecina, ka Latvijā 2019. gada pirmajā pusgadā samazinājies naudas viltojumu skaits. Tāpat samazinājušies arī nodarītie finanšu zaudējumi.

Šā gada pirmajos sešos mēnešos Latvijas Bankā veikta identifikācija 640 eiro naudaszīmju viltojumiem (477 banknotēm un 163 monētām). Salīdzinot ar 2018. gada pirmo pusgadu, viltojumu skaits samazinājies par 22% (tad tika konstatētas 708 viltotas banknotes un 116 viltotas monētas), savukārt nodarītie finanšu zaudējumi samazinājušies par 20% (attiecīgi 40,5 tūkstošu eiro zaudējumi 2018. gada pirmajā pusgadā un 32,3 tūkstošu eiro zaudējumi 2019. gada pirmajā pusgadā).

Vērtējot naudas viltojumu datus eirozonas mērogā, Latvija tradicionāli ir starp tām eirozonas valstīm (kopā ar Igauniju, Somiju, Kipru, Slovākiju, Lietuvu), kurās ir vismazākais viltojumu skaits, rēķinot uz vienu iedzīvotāju. Turklāt viltojumu skaits turpina samazināties – 2018. gadā kopumā atklātie naudas viltojumi Latvijā samazinājās par 24%, bet nodarītie finanšu zaudējumi – par 14%.

Starp Latvijā izplatītākajiem viltojumiem ir 50 eiro banknotes (74% no viltoto banknošu skaita un 55% no kopējā viltojumu skaita); viltojumos joprojām dominē pirmās sērijas 50 eiro banknotes.

Jaunākais Eirosistēmas pārskats liecina, ka 2019. gadā pirmajā pusgadā eirozonā kopumā konstatēts 251 000 viltotu banknošu (2018. gada pirmajā pusgadā – 301 000 viltotu banknošu). Arī eirozonā kopumā visbiežāk viltotās banknotes bija ar 50 nominālu (ap 54% no viltojumu skaita).

Iespēja saņemt viltotu banknoti ir ļoti maza. Viltojumu skaits joprojām ir ļoti neliels salīdzinājumā ar īsto banknošu skaitu. Pašlaik apgrozībā ir krietni vairāk nekā 22,5 miljardi eiro banknošu, kuru kopējā vērtība ir vairāk nekā 1,2 triljoni eiro.

Gan eiro monētas, gan banknotes ir labi aizsargātas pret viltošanu, tomēr tas nenozīmē, ka cilvēki var zaudēt modrību. Iedzīvotāji un uzņēmēji aicināti iepazīt naudaszīmju dizainu un drošības pazīmes – viltojumu kvalitāte (it īpaši monētām) pārsvarā ir zema, un pietiek aptaustīt, apskatīt un pagrozīt banknoti vai rūpīgāk aplūkot monētu, lai atpazītu viltotu naudaszīmi.

Aizdomu gadījumā naudaszīmes var nodot īstuma pārbaudei Latvijas Bankas kasēs Rīgā, K. Valdemāra ielā 1B, filiālē Liepājā, Teātra ielā 3, kā arī tuvākajā policijas iecirknī.

Latvijas Bankā darbojas vienotais naudas pārbaudes centrs. Iepriekš naudas viltojumu pārbaudes tika veiktas gan Latvijas Bankā, gan policijas struktūrās, savukārt tagad visa aizdomīgā nauda nonāk Latvijas Bankas naudas laboratorijā, kur tiek veiktas visas eiro un citu valūtu banknošu un monētu pārbaudes. Šajā laikā ir izdevies būtiski samazināt naudas pārbaudes laiku, un šobrīd Latvija ir viena no tām Eiropas valstīm, kurās visātrāk tiek pārbaudītas iedzīvotāju un naudas apstrādes uzņēmumu iesniegtās aizdomīgās naudaszīmes. Pašlaik iesniegtās viltotās naudaszīmes Latvijas Bankas naudas laboratorijā tiek pārbaudītas mazāk nekā nedēļas laikā.

Labs saturs
2
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI