SKAIDROJUMI
>
Zini savas tiesības un iespējas!
TĒMAS
30. jūnijā, 2019
Lasīšanai: 3 minūtes
3
3

Elastīgāki nosacījumi ārvalstu darbaspēka piesaistei

Stājas spēkā 01.07.2019.
Publicēts pirms 4 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

FOTO: Freepik

No 1. jūlija darba devējiem ir iespēja nodarbināt trešo valstu pilsoņus uz ilgtermiņa vīzas pamata. Lai uzaicinātu darbā trešās valsts pilsoni, darba devējam jāreģistrē brīva darbavieta Nodarbinātības valsts aģentūrā un Pilsonības un migrācijas lietu pārvaldē jānoformē ielūgums.

Grozījumi Imigrācijas likumā, kas stājas spēkā 2019. gada 1. jūlijā, paredz iespēju darba devējiem nodarbināt trešo valstu pilsoņus uz ilgtermiņa vīzas pamata. Lai uzaicinātu darbā trešās valsts pilsoni, darba devējam jāreģistrē brīva darbavieta Nodarbinātības valsts aģentūrā un jebkurā Pilsonības un migrācijas lietu pārvaldes klientu apkalpošanas centrā jānoformē ielūgums.

Ielūguma apstiprināšanai nepieciešamos dokumentus var arī iesniegt, apstiprinātus ar drošu elektronisko parakstu. Pēc ielūguma apstiprināšanas trešās valsts pilsonis Latvijas diplomātiskajā vai konsulārajā pārstāvniecībā iesniedz ilgtermiņa vīzas pieteikumu. Vīza tiks izsniegta uz paredzamo nodarbināšanas laiku, bet ne ilgāk kā uz vienu gadu.

Vīzas noformēšanas process ir vienkāršāks, lētāks un ātrāks nekā uzturēšanās atļaujas noformēšana, tādējādi ļaujot darba devējiem elastīgāk piesaistīt nepieciešamo darbaspēku.

“Jāuzsver, ka jaunais risinājums nerada trešo valstu pilsoņiem priekšrocības Latvijas darba tirgū, jo Latvijas pilsoņu nodarbināšana darba devējam joprojām ir saistīta ar zemākām izmaksām un vienkāršāku darbā pieņemšanas procedūru,” skaidro iekšlietu ministrs Sandis Ģirģens. Tāpat ministrs norāda, ka ilgtermiņa vīzas izsniegšana neparedz trešās valsts pilsoņu ģimenes locekļu ieceļošanu, kā arī nedod iespēju trešās valsts pilsoņiem pieprasīt pastāvīgās uzturēšanās atļauju.

2019. gada pirmajos piecos mēnešos ir piešķirtas 5386 tiesības uz nodarbinātību, tajā skaitā TOP 3 profesijas, kurās tiek nodarbināti ārzemnieki, ir:

  • kravas automobiļa vadītājs;
  • pavārs;
  • būvnieks.

Savukārt TOP 3 nozares, kurās tiek nodarbināti ārzemnieki, ir:

  • sauszemes transports un cauruļvadu transports;
  • ēku būvniecība;
  • ar datorprogrammēšanu un konsultēšanu saistītās darbības.
Labs saturs
3
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI