SKAIDROJUMI
>
Zini savas tiesības un iespējas!
TĒMAS
Lidija Dārziņa
LV portāls
03. septembrī, 2019
Lasīšanai: 11 minūtes
RUBRIKA: Skaidrojums
TĒMA: Labklājība
3
3

Meklē darbu? Piesakies intervijai tiešsaistē 26. septembrī

Publicēts pirms 4 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

Piedalīties tiešsaistes darba dienā 26. septembrī aicināti darba meklētāji, kuri dzīvo gan Latvijā, gan ārvalstīs, un darba devēji. Rīkotāji cer, ka pasākums “Darbs un karjera Latvijā” būs arī tilts, kas savienos mūsu valsts darba devējus un Latvijas valstspiederīgos, kuri šobrīd dzīvo ārvalstīs, bet vēlas atgriezties Latvijas darba tirgū.

FOTO: Pixabay

Latvija, tāpat kā citas Eiropas Savienības valstis, šoruden organizē tiešsaistes darba dienu. Darba meklētājiem 26. septembrī tā būs iespēja runāt ar potenciālajiem darba devējiem. Lai izmantotu šo iespēju, jāreģistrējas Eiropas darba dienu platformā.

īsumā
  • Nodarbinātības valsts aģentūra aicina reģistrēties tiešsaistes darba dienai “Darbs un karjera Latvijā 2019”, kas 26. septembrī norisināsies Eiropas darba dienu platformā europeanjobdays.eu. Tā arī ir iespēja atrast piemērotu darbu Latvijā.
  • Reģistrējoties darba devēji var publicēt vakances un ievietot prezentācijas sava uzņēmuma starptautiskās atpazīstamības veicināšanai.
  • Darba meklētāji, jau tagad reģistrējoties Eiropas darba dienu platformā, var pieteikties vēlamajai vakancei un ieplānot darba intervijas laiku tiešsaistē pasākuma dienā – 26. septembrī no plkst. 10.00 līdz 16.00.
  • Platforma www.europeanjobdays.eu ir izveidota 2013. gadā, un to koordinē Eiropas Nodarbinātības dienestu tīkls un Eiropas Komisija. Latvijā EURES tīklu pārstāv Nodarbinātības valsts aģentūra un tās EURES konsultanti.

Lai pieteiktos vēlamajai vakancei un pasākuma dienā – 26. septembrī – ieplānotu darba interviju tiešsaistē, darba meklētājam savs profils jāreģistrē platformas (www.europeanjobdays.eu) sadaļā “Darbs un karjera Latvijā 2019” (https://www.europeanjobdays.eu/en/events/job-and-career-latvia-2019).

Tiešsaistes darba dienai darba meklētāji jau piesakās, arī darba devēji reģistrē brīvās darbavietas. Kā liecina Nodarbinātības valsts aģentūras (NVA) informācija augusta pēdējā nedēļā, 30 darba devēji bija reģistrējuši arī vairāk nekā 700 brīvu darbavietu ar atalgojumu virs 1000 eiro. Darbu piedāvā dažādās nozarēs: informācijas tehnoloģijas pakalpojumos, rūpniecībā un ražošanā, būvniecībā, transportā u. c.

Kā saziņa un darba intervijas notiks un kas vēl paredzēts šajā dienā, LV portālam skaidro tiešsaistes darba dienas EURES koordinators Andris Segliņš.

Mūsu valsts otrreiz piedalās šādā ES darba dienā, kura šoreiz tiek organizēta jau kā atsevišķs Latvijas pasākums. 2017. gadā Latvija tajā piedalījās kopā ar kaimiņvalstīm – tas bija Baltijas valstu kopējs pasākums.

Ja ir interese par darba atrašanu, izmantojot 26. septembra virtuālo saziņu, to, kas darāms un kāda informācija jāsniedz, varēs redzēt jau “pa ceļam”, proti reģistrējoties, izveidojot savu kontu, aizpildot anketu, ierakstot visus prasītos datus, pievienojot CV un norādot iecerēto darbavietu (darba devēju).

Kā stāsta A. Segliņš, jebkurš darba meklētājs var sevi piereģistrēt platformā un līdz ar to viņam ir piekļuve ne tikai šim Latvijas, bet arī citas valsts pasākumam. Tātad pats darba meklētājs izvēlas, kas viņu interesē. Ja tas ir Latvijas pasākums, norāda to, bet var norādīt arī pasākumus, kurus organizē citas valstis. Platformā darba meklētāja dati ir viņa konts.

Darba meklētājs savā e-pastā saņem informāciju par jaunu pasākumu un tad var pats izvērtēt, vai tas viņu interesē, vai viņš vēlas pieteikties.

Var sazināties arī pirms tiešsaistes dienas

Ja darba meklētājs grib piedalīties pasākumā “Karjera un darbs Latvijā”, tad viņam ir iespēja apskatīt darba piedāvājumus, kas platformā ir reģistrēti tieši šim (26. septembra) pasākumam, un jau nosūtīt savu pieteikumu vai ziņu darba devējam, ka viņu konkrētā vakance interesē.

Arī darba devējs, saņemot darba meklētāja ziņu, jau pirms tiešsaistes dienas, 26. septembra, var izvērtēt pieteikumu. Ja darba devēju interesē konkrētais kandidāts, viņš var nosūtīt ziņu, ka gribētu tikties darba intervijā, pārrunāt kādus jautājumus, vienoties par intervijas laiku 26. septembrī. Tātad saruna par darbu un vakanci var notikt arī pirms 26. septembra.

Tas vienkāršo situāciju arī tādā ziņā, ka darba devējs jau laikus var izvērtēt, ar kuriem kandidātiem viņš vēlēsies sazināties intervijā. Tas ir tāpat kā personāla atlases procesā klātienē: ir saņemti pieteikumi, darba devējs tos visus izvērtē un labākos kandidātus uzaicina uz interviju.

Var apskatīties arī tikai intereses dēļ

Darba devējs platformā var ievietot arī sava uzņēmuma reklāmas video. Pasākuma dienā ne tikai reģistrētie darba meklētāji, bet arī jebkurš interesents varēs pieslēgties platformai un skatīties gan prezentācijas, gan lasīt saraksti tiešsaistes tērzētavā.

Vaicāts, vai platformā ievietoto darba devēju informāciju var apskatīties, arī nereģistrējoties un neveidojot savu darba meklētāja profilu, A. Segliņš teic: jā, bez reģistrācijas var apskatīties, kādi ir darba piedāvājumi, kādi darba devēji piedalās, un tad izlemt, vai pašam ir vēlme un ir vērts veidot savu profilu platformā, tātad – vai pašam ir interese. Savukārt, ja darba meklētājs izveido kontu, viņa profils platformā saglabājas un, kā jau teikts, viņš var piedalīties arī citos pasākumos un saņemt ziņas par tiem. Tās ir papildu iespējas, ko platforma piedāvā uzreiz. Taču var arī vienkārši skatīties piedāvājumus un tiešsaistes dienā kontaktēties ar darba devēju.

Kolīdz savs profils ir reģistrēts, var uzskatīt, ka darba meklēšanas process jau ir sācies.

Kā notiks saziņa – ar ko un par ko runāsim

26. septembris ir galvenā diena, kad notiek tiešsaistes saziņa.

Saziņa notiks tajā pašā platformā. Galvenajā lapā notiks prezentācijas un būs arī centrālā tērzētava. Darba meklētāji varēs pieslēgties arī konkrēta uzņēmuma tērzētavai, tiešsaistē sazināties ar šī uzņēmuma konsultantu, uzdot jautājumus un uzreiz saņemt atbildes.

Tiešsaistes darba dienā papildus darba devējiem piedalīsies arī NVA konsultanti, tiks konsultēti ārvalstu darba meklētāji, jo arī viņi jau ir izrādījuši interesi, ir piereģistrējušies. “Mēs konsultēsim gan par darba meklēšanu, gan par administratīvajām procedūrām, kas nepieciešamas, kad cilvēks nodarbinātības nolūkos ierodas Latvijā,” stāsta A. Segliņš, piebilstot, ka šāda informācija varētu būt saistoša arī mūsu tautiešiem ārzemēs, kuri ir izrādījuši interesi atgriezties Latvijā.

NVA informē, ka pasākuma laikā uz reģistrēto lietotāju jautājumiem tiešsaistē atbildēs arī Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūras (VSAA), Valsts darba inspekcijas, Valsts ieņēmumu dienesta, Pilsonības un migrācijas lietu pārvaldes, Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijas, kā arī Latvijas Investīciju un attīstības aģentūras pārstāvji.

A. Segliņš stāsta, ka saziņa ar šiem konsultantiem notiks tieši tādā pašā veidā kā ar darba devējiem, jo NVA un citas iestādes ir šīs darba dienas dalībnieki, kuri būs redzami kopējā sarakstā: “Ja ir kaut kas jautājams par pabalstiem, piemēram, pabalstu pārcelšanu no ārvalstīm vai uz ārvalstīm, tad varēs sazināties ar VSAA. Vai arī, piemēram, kāds mūsu tautietis vēlas atgriezties Latvijā un viņu interesē, kā to var izdarīt un kādas ir darba iespējas, – arī tad ar mums varēs sazināties tērzētavā un par to jautāt.”

Vai iestāžu speciālisti būs uzreiz gatavi sniegt atbildes uz jebkuru jautājumu? Jautājumi mēdz būt individuāli specifiski, un atbildes ātrums būs atkarīgs no šī jautājuma sarežģītības. A. Segliņš skaidro: ja jautājums ir individuāls, konsultantam jāiepazīstas ar konkrētajiem tiesību aktiem, jāmeklē papildu informācija. Tādā gadījumā cilvēks tiks informēts, kādā veidā un kad viņš saņems detalizētu atbildi. Taču uz vispārīgiem jautājumiem konsultāciju varēs saņemt uzreiz.

Kādā valodā rakstīt CV?

Meklējot darbu Latvijā, profilā pievienojamais CV ir rakstāms latviešu valodā. Ja uz darbu Latvijā piesakās ārvalstu darba meklētājs, CV droši vien būs svešvalodā – angļu vai kādā citā valodā, kurā darba devējs var komunicēt.

Alga virs 1000 eiro – kāpēc tāda summa

NVA informācija pievērš uzmanību ar to, ka jau 30 darba devēji piedāvā algu virs 1000 eiro. “Tāds algas apmērs izraudzīts tāpēc, ka mēs vēlamies piesaistīt arī mūsu tautiešus, kas šobrīd dzīvo ārvalstīs,” paskaidro A. Segliņš, piebilstot, ka tā ir algas robeža, no kuras mūsu tautieši sāk skatīties arī uz Latvijas darba piedāvājumiem. Līdz ar to šādi darba piedāvājumi varētu likt padomāt par atgriešanos un darbu Latvijā.

Ja profils ir, bet darba devēju tas neinteresē

Jā, var būt arī tā, ka darba meklētājs izveido savu profilu, bet viņš nerada interesi nevienam darba devējam, piekrīt A. Segliņš. Tas jau ir atkarīgs no darba devēja. Taču darba meklētājs pats var izrādīt iniciatīvu – nevis vienkārši izveidot kontu un kaut ko gaidīt, bet gan aktīvi skatīties darba piedāvājumus un pieteikties. Citādi ar darba devēju kontakts neveidosies, jo no cilvēka paša ir atkarīgs, vai un cik veiksmīgs kontakts izveidojas.

Sākotnējo izvēli var mainīt

Savu izraudzīto darba devēju platformā var gan aizstāt ar citu, gan papildināt vēl ar kādu. Iepriekš norādītā informācija neuzliek obligātus pienākumus. Tāpat kā darba devējs izvērtē kandidātus, arī darba meklētājs var izvērtēt darba devējus, skaidro A. Segliņš.

Piemēram, ja darba meklētājs redz, ka ir piereģistrējies jauns darba devējs un šis piedāvājums ir labāks par sākotnējo, uz kuru viņš pieteicies, viņš var pieteikties uz abiem. Vai arī – darba meklētājam ir intervijas ar abiem darba devējiem un tad arī viņš pats vērtē, kur piedāvā labākus nosacījumus, un izvēlas darba devēju. Būtībā tas neatšķiras no tā, kā notiek darba meklēšana un personāla atlase klātienē, – tiešsaistes darba dienā tas notiek virtuāli, varbūt mēs darba devēju neredzam klātienē, komunicējam vairāk ar platformas starpniecību.

Pluss – nav jāmēro nekāds ceļa gabals

Darba devēji ir dažādos reģionos, kādam varbūt būtu tālu jābrauc uz tikšanos vienā reģionā, tad citā. Savukārt darba tiešsaistes dienā ir iespēja vienā dienā tikties ar darba devējiem, kuri atrodas dažādās Latvijas malās, – vēl vienu plusu 26. septembra darba dienai tiešsaistē uzsver A. Segliņš.

Labs saturs
3
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI