SKAIDROJUMI
>
Zini savas tiesības un iespējas!
TĒMAS
16. janvārī, 2019
Lasīšanai: 5 minūtes
RUBRIKA: Skaidrojums
TĒMA: Veselība
1
1

Aizliedz sniegt solārija pakalpojumus nepilngadīgām personām

Publicēts pirms 5 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

FOTO: AFP

Turpmāk arī Latvijā, līdzīgi kā daudzās citās valstīs, piemēram, Francijā, Vācijā un Lielbritānijā, būs aizliegts sniegt kosmētiskā iedeguma pakalpojumus nepilngadīgām personām. To paredz Ministru kabineta 15. janvārī apstiprinātais noteikumu projekts “Higiēnas prasības kosmētiskā iedeguma pakalpojuma sniegšanai”, kas stāsies spēkā 1. aprīlī.

Jaunie noteikumi solārijiem cita starpā paredz stingrākas prasības UV starojuma iekārtām, pakalpojuma sniegšanas telpām un to uzturēšanai, darbinieku kvalifikācijai un apmācībai, kā arī ievieš līdz šim nebijušus ierobežojumus kosmētiskā iedeguma pakalpojuma reklāmai.

Kā norādīts noteikumu anotācijā, pērn Veselības inspekcijas uzraudzībā bija 556 objekti, kas ikdienā sniedz solārija pakalpojumus. No tiem 111 ir solārija studijas, bet 445 cita veida pakalpojuma sniedzēji (peldbaseini, sporta klubi, veselības centri, skaistumkopšanas saloni un viesnīcas).

Lai gan Latvijā nav veikti pētījumi par ultravioletā starojuma iekārtu lietošanas izplatību, ņemot vērā Ziemeļeiropas valstu pieredzi un pakalpojumu sniedzēju skaitu Latvijā, tiek lēsts, ka solāriju gada laikā izmanto vērā ņemams skaits iedzīvotāju, aptuveni 21%. 

Aizliegums bez izņēmuma

Lai gan sniegt kosmētiskā iedeguma pakalpojumu nepilngadīgām personām aizliedz arī šobrīd spēkā esošais regulējums1, tas pusaudžiem joprojām ir salīdzinoši brīvi pieejams, uzrādot ģimenes ārsta vai dermatologa izziņu par veselības stāvokļa atbilstību šāda pakalpojuma saņemšanai.

Kā liecina speciālistu pieredze, šāda prasība jauniešus neattur apmeklēt solāriju. Latvijā veikts pētījums atklāj, ka nepilngadīgas personas pirmoreiz ultravioletā starojuma iekārtas izmanto vidēji 14,8 gadu vecumā. Tas ir ļoti augsts rādītājs, ņemot vērā, ka agrīna ādas pakļaušana UV staru iedarbībai būtiski palielina saslimšanas ar ļaundabīgu audzēju risku, kas sīkāk izklāstīts LV portāla publikācijā Ādas vēzis – solāriju iedeguma skarbās sekas.  Turklāt tikai katram piektajam (16,6%) skolēnam vecumā no 14 līdz 18 gadiem, izmantojot solārija pakalpojumu, ir lūgts uzrādīt personu apliecinošu dokumentu.

Kā norāda Veselības ministrija, lai pasargātu bērnus no paaugstināta riska saslimt ar ļaundabīgu ādas audzēju, tostarp melanomu, turpmāk kosmētiskā iedeguma pakalpojumu būs atļauts sniegt tikai pilngadīgām personām, neparedzot atsevišķus izņēmumus, kā tas bijis līdz šim.

Ierobežojumi pakalpojuma reklāmai

Ņemot vērā, ka UV iekārtu pakalpojumu reklāmās bieži vien tiek izmantota patērētājam maldinoša informācija, noteikumu projektā ir ietvertas papildu prasības kosmētiskā iedeguma pakalpojuma reklāmas saturam un noformējumam.

Piemēram, noteikumu projekta 14. punkts paredz aizliegt reklāmā norādīt uz kosmētiskā iedeguma ieguvumiem cilvēka veselībai, tai skaitā D vitamīna sintēzi, izmantojot UV iekārtas. “D vitamīna sintēze ir viens no biežākajiem maldinošajiem priekšstatiem par ultravioletā starojuma iekārtu labvēlīgo ietekmi, ko izmanto reklāmās,” norādīts noteikumu projekta anotācijā. Jaunā regulējuma autori norāda, ka pēdējo 30 gadu laikā nav gūti pierādījumi par ultravioletā starojuma iekārtām kā nozīmīgu D vitamīna avotu, turklāt tas neatsver ultravioletā starojuma iekārtu radīto risku attīstīties ļaundabīgam audzējam, tostarp melanomai.

Tāpat pakalpojuma reklāmā turpmāk būs jāiekļauj informācija, ka pakalpojumu sniedz tikai pilngadīgām personām un pārmērīga UV starojuma iekārtas lietošana ir kaitīga cilvēka veselībai. Turklāt jaunās prasības paredz, ka brīdinājumu teksta burtu izmēram jābūt tādam, lai informācija aizņemtu lielāko tehniski iespējamo daļu no tekstam paredzētā laukuma.

Mazāk atskaišu

Cita starpā noteikumu projekts paredz arī kādu no līdzšinējām prasībām atvieglot. Piemēram, lai samazinātu nelietderīgu birokrātisko slogu, noteikumu projektā nav saglabāta šobrīd spēkā esošā prasība veikt pakalpojumu sniegšanas vietas telpu, iekārtu un aprīkojuma apkopes tīrīšanas un dezinfekcijas uzskaiti. 

Jaunais regulējums solārijiem stāsies spēkā 2019. gada 1. aprīlī, aizstājot līdzšinējos Ministru kabineta noteikumus Nr. 834 Noteikumi par kosmētiskā iedeguma iegūšanas pakalpojuma higiēnas un nekaitīguma prasībām un šo prasību uzraudzības kārtību.

1 Ministru kabineta noteikumi Nr. 834 Noteikumi par kosmētiskā iedeguma iegūšanas pakalpojuma higiēnas un nekaitīguma prasībām un šo prasību uzraudzības kārtību

Labs saturs
1
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI