SKAIDROJUMI
>
Zini savas tiesības un iespējas!
TĒMAS
02. janvārī, 2019
Lasīšanai: 4 minūtes
RUBRIKA: Stājas spēkā
TĒMA: Satiksme
5
5

Juridiskai personai pilnvara transportlīdzekļu reģistrācijai – elektroniski vai pie notāra

Stājas spēkā 01.01.2019.
Publicēts pirms 5 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

FOTO: Edijs Pālens, LETA

Turpmāk juridiskām personām pilnvaru transportlīdzekļu un mazizmēra kuģošanas līdzekļu reģistrācijai būs iespēja noformēt divos veidos – vai nu elektroniska pilnvarojuma atzīmes veidā transportlīdzekļu un to vadītāju valsts reģistrā, vai arī notariālā kārtībā. Proti, no 2019. gada 1. janvāra atcelta iespēja juridiskām personām izsniegt papīra formas pilnvaras.

Līdz šim Ceļu satiksmes likuma (CSL) 21. pants noteica, ka pilnvaru juridiskai personai piederoša transportlīdzekļa atsavināšanai vai noņemšanai no uzskaites var izdot pats transportlīdzekļa īpašnieks bez notariāla apliecinājuma.

Saeimā 2018. gada 12. aprīlī pieņēma grozījumus CSL, nosakot, ka Ceļu satiksmes drošības direkcijā (CSDD) reģistrējamā transportlīdzekļa reģistrācijas darbībām pilnvarojumu fiziskās un juridiskās personas var dot jebkurā Civillikuma 1474. pantā noteiktajā formā un ka rakstveida pilnvarojums ir noformējams tikai ar pilnvarojuma atzīmi transportlīdzekļu un to vadītāju valsts reģistrā ar notariālā akta kārtībā izdotu pilnvaru vai rakstveida pilnvaru, kurā personas paraksta īstumu apliecinājis un rīcībspēju pārbaudījis zvērināts notārs. CSL Pārejas noteikumu 41. punkts paredz, ka minētās izmaiņas stājas spēkā 2019. gada 1. janvārī.

Vienlaikus ar grozījumiem CSL stājas spēkā Grozījumi Ministru kabineta (MK) noteikumos Nr. 1080 “Transportlīdzekļu reģistrācijas noteikumi”, kuros ir uzskaitīti tie gadījumi, kad transportlīdzekļa reģistrācijas darbībām ir obligāti nepieciešams rakstveida pilnvarojums. Saskaņā ar CSDD sniegto informāciju rakstveida pilnvarojuma nepieciešamība ir noteikta tikai tādu CSDD reģistrējamā transportlīdzekļa un kuģošanas līdzekļa reģistrācijas darbību veikšanai, kuras ir saistītas ar transportlīdzekļa vai kuģošanas līdzekļa:

  • reģistrāciju īpašumā;
  • atsavināšanu;
  • noņemšanu no uzskaites;
  • turētāju reģistrēšanu;
  • reģistrācijas dokumentu atjaunošanu zudušo vietā.

Ja juridiskā persona izvēlēsies pilnvaru noformēt kā atzīmi reģistrā, to varēs izdarīt e-CSDD pakalpojumos elektroniski vai jebkurā CSDD nodaļā.

CSDD ieskatā elektroniskai pilnvarai ir vairākas priekšrocības, proti, to var ērti noformēt no jebkuras vietas pasaulē un sev izdevīgā laikā, kā arī elektroniski izdarītā pilnvarojuma atzīme ir droša, jo to nevar viltot kā papīra pilnvaru. Vienlaikus e-CSDD pakalpojumos to varēs tikpat viegli un ātri atsaukt.

Lai izmantotu elektroniskās pilnvaras noformēšanas iespējas, CSDD aicina juridisko personu vadītājus pārliecināties, vai to pārstāvētie uzņēmumi vai iestādes ir reģistrētas CSDD e-pakalpojumu izmantošanai.

Savukārt, lai nodrošinātu elastīgu pāreju no papīra formas pilnvaru izmantošanas uz elektroniski apliecinātām pilnvarām, paredzēts trīs mēnešu pārejas periods, kura laikā reģistrācijas darbību veikšanai varēs vēl izmantot līdz šo grozījumu spēkā stāšanās brīdim izsniegtās pilnvaras, kurām nav notariāla apliecinājuma. Proti, pilnvaras, kuras juridiskās personas izsniegušas līdz 2019. gada 1. janvārim, būs derīgas transportlīdzekļu reģistrācijas darbību veikšanai līdz 2019. gada 31. martam.

CSDD vērš uzmanību, ka fiziskās personas, līdzīgi kā līdz šim, pilnvaras varēs noformēt divos veidos, izdarot elektroniskā pilnvarojuma atzīmi CSDD e-pakalpojumos vai jebkurā CSDD nodaļā vai iesniedzot notariāli apstiprinātu pilnvaru.

Labs saturs
5
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI