Iepērcies droši:
- iepērcies tikai legālā tirdzniecības vietā;
- „ratiņtirgotājiem” un citām aizdomīgām tirdzniecības vietām ej ar līkumu;
- nepērc nezināmas izcelsmes, apšaubāmas kvalitātes pārtikas produktus;
- apskaties pārtikas produkta derīguma termiņu; pērc tikai to, kuru vari paspēt izlietot derīguma termiņa ietvaros;
- ja Tev vai Taviem tuvajiem ir alerģijas, paskaties, vai produkts nesatur alergēnus;
- pārliecinies, vai produkta iepakojums nav bojāts;
- nebaidies preci pasmaržot, lai pārliecinātos, vai tai nepiemīt produktam neraksturīga smarža;
- saglabā pirkuma čeku, lai nepieciešamības gadījumā pierādītu pirkuma faktu.
Par novērotiem pārkāpumiem pārtikas tirdzniecības vietās informē PVD, zvanot uz uzticības tālruni – automātisko atbildētāju 67027402.
Uzglabā droši:
- paskaties marķējumā, kādā temperatūrā produkts jāuzglabā, lai tas nesabojātos;
- pārtikas produktus, kas jāuzglabā aukstumā no 0°C līdz +6°C, piemēram – gaļu un gaļas produktus, pienu un piena produktus, zivis un zvejas produktus, salātus ar krējumu, saldos ēdienus, konditorejas izstrādājumus ar krēmu, nekavējoties ieliec ledusskapī;
- jēlos produktus no gatavajiem uzglabā atsevišķi;
- ledusskapī svaigus dārzeņus vai, piemēram, sieru, neturi blakus jēlai gaļai vai zivīm;
- produktus uzglabā slēgtos traukos vai rūpīgi nosegtus
Gatavo un ēd droši:
- sākot gatavot, ar ziepēm nomazgā rokas; mazgā rokas arī pēc darbošanās ar jēlproduktiem, tualetes apmeklējuma un kontakta ar dzīvniekiem;
- saldētos pārtikas produktus atkausē vai nu tekošā aukstā ūdenī, ledusskapī vai mikroviļņu krāsnī;
- produktus, kas vienreiz ir atkausēti, nedrīkst atkārtoti sasaldēt, jo tādējādi pasliktinās produktu organoleptiskās īpašības (garša, krāsa, konsistence u.c.) un uzturvērtība;
- gatavie produkti un jēlprodukti jāapstrādā atsevišķi – nelieto vienus un tos pašus virtuves piederumus – dēlīšus, nažus, traukus vai arī nomazgā ar trauku mazgāšanas līdzekli pēc tam, kad tie izmantoti jēlproduktu apstrādei;
- karsto ēdienu pasniedz uzreiz pēc pagatavošanas vai arī uzglabā to karstumā no +60°C līdz +65°C ne ilgāk kā divas stundas vai arī strauji atdzesē un novieto aukstumā;
- vajadzētu izvairīties no ēdienu atkārtotas sildīšanas; ja to dara, tad ne biežāk kā divas reizes, jo tā ēdiens zaudē kvalitāti, turklāt tas vairs nebūs arī tik drošs. Ēdiens atkārtoti jāsilda vismaz +75°C temperatūrā;
- mērces, kuru gatavošanā izmantots krējums un majonēze, salātiem pievieno neilgi pirms ēdiena celšanas galdā; salātus – rasolus, siļķes kažokā, kulinārijas izstrādājumus neuzglabā pārlieku ilgi - ja neapēd visu tajā pašā dienā, atstāj aukstumā un apēd ne vēlāk kā nākamajā dienā.