SKAIDROJUMI
>
Zini savas tiesības un iespējas!
TĒMAS
01. septembrī, 2018
Lasīšanai: 5 minūtes
5
5

Zvērināta notāra palīga amata pretendentiem jākārto eksāmens

Stājas spēkā 01.09.2018.
Publicēts pirms 5 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

FOTO: Freepik

No 1. septembra stājas spēkā izmaiņas Notariāta likumā, kā arī Ministru kabineta noteikumi, kas noteic zvērināta notāra palīga eksāmena kārtību un nepieciešamo zināšanu apjomu.

īsumā
  • Saskaņā ar Notariāta likumu zvērinātu notāru prombūtnes laikā aizstāj viņa palīgs. Līdz ar to zvērināta notāra palīgs zvērināta notāra aizvietošanas laikā izpilda tās pašas amata darbības, ko izpilda zvērināts notārs.
  • Šobrīd Latvijas Zvērinātu notāru padome jau organizē eksāmenu, pamatojoties uz padomes 2017. gada 8. septembra sēdē apstiprinātajiem noteikumiem. Tomēr, ņemot vērā, ka eksāmenā pretendents tiek vērtēts kā privātpersona, ar 2018. gada 1. septembri eksāmena kārtību noteiks Ministru kabineta noteikumi.
  • Noteikumu projekts noteic, ka eksāmenam ir divas daļas: pirmajā daļā pārbauda pretendenta praktiskās darba iemaņas, bet otrajā – pretendenta teorētiskās zināšanas.
  • Pretendentam būs tiesības apstrīdēt eksāmena rezultātu sakarā ar eksāmena laikā pieļautajiem eksāmena kārtības pārkāpumiem.

Ministru kabineta noteikumi “Par zvērināta notāra palīga eksāmena kārtību un nepieciešamo zināšanu apjomu” izstrādāti atbilstoši grozījumiem Notariāta likumā, kas Saeimā pieņemti 2018. gada 8. martā un saskaņā ar likuma pārejas noteikumiem stājas spēkā šā gada 1. septembrī. Izmaiņas skar Notariāta likuma 147. panta 6. punktu, 148.1148.2 un 148.3 pantu (par zvērināta notāra palīga eksāmenu). Ievērojot to, ka attiecīgās Notariāta likuma normas, kas paredz zvērināta notāra palīga eksāmena ieviešanu, stāsies spēkā 2018. gada 1. septembrī, arī MK noteikumos iekļautais regulējums stājas spēkā šajā datumā, lai atbilstoši likumā noteiktajam spēkā stātos kārtība, kādā rīkojams pretendenta eksāmens.

Saskaņā ar Notariāta likumu zvērinātu notāru prombūtnes laikā aizstāj viņa palīgs. Līdz ar to zvērināta notāra palīgs zvērināta notāra aizvietošanas laikā izpilda tās pašas amata darbības, ko izpilda zvērināts notārs. Ņemot to vērā, noteikumu projekts paredz, ka nepieciešams izstrādāt rūpīgu kārtību, kādā tiek pārbaudītas zvērināta notāra amata kandidāta prasmes un zināšanas, rīkojot pretendentam eksāmenu.

Noteikumu projekts paredz standartizētu un skaidri noteiktu kārtību, kā rīkojams šāds zināšanu un prasmju pārbaudes eksāmens pretendentam, nosakot atbilžu vērtēšanas kritērijus. Tādējādi tiks nodrošināta tiesiskā noteiktība.

Šobrīd spēkā esošā Notariāta likuma redakcija neparedz pretendentu eksāmenu, Latvijas Zvērinātu notāru padome to organizē, pamatojoties uz padomes 2017. gada 8. septembra sēdē apstiprinātajiem noteikumiem “Noteikumi par kārtību, kādā sniedz atsauksmes zvērināta notāra palīga apstiprināšanai”. Tomēr, ņemot vērā, ka eksāmenā pretendents tiek vērtēts kā privātpersona, ar 2018. gada 1. septembri eksāmena kārtību noteiks minētie Ministru kabineta noteikumi.

Notariāta likuma 148.1 pants (redakcijā, kas stāsies spēkā 2018. gada 1. septembrī) noteic, ka pretendenta zināšanas pārbauda padomes izveidota eksāmenu komisija, piedaloties tieslietu ministra pilnvarotai personai. Noteikumu projektā noteikts komisijas locekļu skaits, sastāvs un darbību termiņš – trīs gadi. Šāds termiņš sakrīt ar Notariāta likuma 181. pantā un 221. panta 2. punktā noteikto disciplinārlietu komisijas un padomes priekšsēdētāja, priekšsēdētāja vietnieka, padomes locekļu un revīzijas komisijas ievēlēšanas termiņu.

Komisijas sastāvā tiks iekļauti pieci locekļi – vismaz trīs zvērināti notāri un padomes biroja pārstāvji, kuri ieguvuši vismaz maģistra grādu tiesību zinātnē. Tādējādi padome izveidos komisiju, ievērojot noteikumos atrunāto regulējumu.

Attiecībā uz eksāmena norisi MK noteikumi noteic, ka eksāmenam ir divas daļas:

  • pirmajā daļā, kas ilgst trīs stundas, pārbauda pretendenta praktiskās darba iemaņas, uzdodot sagatavot zvērināta notāra darbībā nepieciešama dokumenta projektu;
  • otrajā daļā pārbauda pretendenta teorētiskās zināšanas, uzdodot sagatavot atbildes uz 10 testa jautājumiem, vienu teorijas jautājumu un vienu juridiskas problēmas risinājumu (kāzusu). Rakstisku atbilžu uz testa jautājumiem sagatavošanai, teorijas jautājuma un juridiskas problēmas risinājuma (kāzusa) pārdomām un atbildes plāna izstrādāšanai paredzētas 45 minūtes, un mutiskai atbildei uz juridiskas problēmas risinājumu (kāzusu) un teorijas jautājumu paredzētas 30 minūtes.

Saskaņā ar noteikumiem katrs komisijas loceklis atsevišķi novērtē katra pretendenta pirmās daļas darbu un otrās daļas testa atbildes, atbildes uz teorijas jautājumu un mutvārdos sniegto juridiskas problēmas (kāzusa) risinājumu un sagatavo četrus vērtējumus.

Pretendentam paredzētas tiesības apstrīdēt eksāmena rezultātu sakarā ar eksāmena laikā pieļautajiem eksāmena kārtības pārkāpumiem, kas varēja ietekmēt eksāmena atsevišķu vērtējumu vai vērtējumu kopumā, iesniedzot pamatotu iesniegumu Tieslietu ministrijas valsts sekretāram mēneša laikā pēc eksāmena rezultātu paziņošanas.

Labs saturs
5
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI