SKAIDROJUMI
>
Zini savas tiesības un iespējas!
TĒMAS
Linda Balode
LV portāls
24. augustā, 2018
Lasīšanai: 6 minūtes
RUBRIKA: Skaidrojums
TĒMA: Ceļu satiksme
19
19

Kā pareizi rīkoties, ja ceļā nākas sastapt militārā transporta kolonnu

Publicēts pirms 5 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

Plašu militāro mācību laikā jārēķinās ar iespējamiem īslaicīgiem satiksmes kustības apgrūtinājumiem situācijās, kad militārā tehnika pārvietojas pa autoceļiem ārpus poligona. LV portāls atgādina ceļu satiksmes noteikumus, kas jāievēro, ceļā sastopot militārās tehnikas kolonnu, un informē, kādus satiksmes noteikumus ievēro militārais transports.

“Militārās tehnikas kolonnas priekšgalā atrodas automašīna ar ieslēgtu skaņas signālu un iedegtu gan sarkano, gan zilo bākuguni. Savukārt kolonnu noslēdz transportlīdzeklis ar ieslēgtu skaņas signālu un iedegtu tikai zilo bākuguni,” atgādina Nacionālo bruņoto spēku (NBS) pārstāvis Didzis Veidenbaums. Saskaņā ar NBS sniegto informāciju militārās tehnikas kolonnas pavada Militārā policija, Valsts policija vai Pārvietošanas koordinācijas centrs. Sastopot ceļā militārās tehnikas kolonnu, pārējiem satiksmes dalībniekiem, tāpat kā visās citās situācijās, ir jāievēro Ceļu satiksmes noteikumi (CSN). Traucēt kolonnas kustību, piemēram, mēģinot to apdzīt, ir aizliegts.

Ko paredz CSN?

“Ja tuvojas operatīvais transportlīdzeklis ar iedegtu mirgojošu zilu bākuguni un ieslēgtu speciālu skaņas signālu, citiem ceļu satiksmes dalībniekiem jādod tam ceļš,” nosaka CSN 26. punkts. Tas nozīmē, ka transportlīdzekļa vadītājs var turpināt braukt, bet tā, lai operatīvais transportlīdzeklis var tikt garām.

Savukārt CSN 27. punkts paredz, ka gadījumos, “ja tuvojas operatīvais transportlīdzeklis ar iedegtu mirgojošu zilu un sarkanu bākuguni un ieslēgtu speciālu skaņas signālu, citiem tajā pašā virzienā braucošo transportlīdzekļu vadītājiem un pretim braucošo transportlīdzekļu vadītājiem (ja nav konstruktīvi izveidota ceļa elementa, kas atdala brauktuvi, piemēram, barjeras, sadalošās joslas) jādod tam ceļš, apturot transportlīdzekli pie ietves vai uz nomales, vai, ja tā aizņemta, – iespējami tuvāk brauktuves labajai malai”. Arī tiem transportlīdzekļu vadītājiem, kas tuvojas krustojumam (ceļam) no cita virziena ceļiem, jāaptur transportlīdzeklis pirms šķērsojamās brauktuves. Savukārt uzsākt (turpināt) braukt drīkst tikai pēc tam, kad garām ir pabraucis transportlīdzeklis ar iedegtu mirgojošu zilu bākuguni, kurš brauc aiz pavadāmā transportlīdzekļa (kolonnas).

Kas ir operatīvais transportlīdzeklis?

Ceļu satiksmes likums nosaka, ka operatīvais transportlīdzeklis ir mehāniskais transportlīdzeklis, kuram noteiktā kārtībā piešķirts operatīvā transportlīdzekļa statuss un kurš piedalās ceļu satiksmē ar iedegtu mirgojošu zilu vai zilu un sarkanu bākuguni un ieslēgtu speciālu skaņas signālu.

Operatīvie transportlīdzekļi var atšķirties atkarībā no to izmantošanas veida. Proti, Ministru kabineta noteikumi Nr. 304 “Noteikumi par operatīvajiem transportlīdzekļiem” paredz, ka automašīnas ar stacionāri uzstādītām zilām un sarkanām bākugunīm, speciālām skaņas iekārtām un speciālu krāsojumu ir tikai Valsts policijai, Drošības policijai un Militārajai policijai.

Atšķiras brīdinājuma signāli

Ja militāro transportlīdzekļu kolonnu pavada Pārvietošanas koordinācijas centrs, citiem ceļu satiksmes dalībniekiem nav jādod ceļš, apturot transportlīdzekli pie ietves vai uz nomales. Pārvietošanas koordinācijas centrs militārās tehnikas kolonnu pavada ar dzeltenām ugunīm, brīdinot autovadītājus, ka tuvojas kolonna, stāsta D. Veidenbaums, Viņš skaidro, ka arī šis brīdinājuma signāls citiem ceļu satiksmes dalībniekiem ir jāciena. Vienlaikus tas nozīmē, ka arī katra kolonnas mašīna šādā gadījumā ievēro visus CSN, proti, apstājas pie sarkanās gaismas, pie zīmes “Dodiet ceļu” dod ceļu u. tml.

Savukārt, ja kolonnu pavada Militārā policija vai Valsts policija, kas izmanto zilās un sarkanās bākugunis un skaņas signālus, pārējai satiksmei atbilstoši CSN ir jāapstājas. “Šādā gadījumā militārā transporta kolonna var braukt arī pie luksofora sarkanā gaismas signāla, proti, tai visur ir galvenais ceļš,” skaidro D. Veidenbaums. Ja kolonnu pavada Militārā vai Valsts policija, tā noslēdzas ar operatīvo transportlīdzekli, kam ieslēgta zilā bākuguns un skaņas signāls, kas nozīmē, ka pārējie ceļu satiksmes dalībnieki var turpināt kustību.

Ceļa došana kolonnai praksē

“Īpaši aicinām autovadītājus ievērot satiksmes noteikumus situācijā, kad militāro transporta kolonnu pavada Valsts vai Militārās policijas operatīvie transportlīdzekļi ar ieslēgtu sarkano un zilo bākuguni un skaņas signālu,” uzsver D. Veidenbaums. Praksē novērots, ka autovadītāji šādos gadījumos noteikumus mēdz ignorēt.

Kā stāsta D. Veidenbaums, lai disciplinētu autovadītājus, sadarbībā ar Ceļu policiju pārkāpējus mēģināts ķert. “Diemžēl jau pēc piecām minūtēm šī operācija beidzas, jo Ceļu policija jau ir aizņemta, rakstot protokolus,” viņš secina.

Uzziņai

Līdz 2. septembrim visā Latvijā turpinās līdz šim lielākās militārās mācības “Namejs 2018”, lai pārbaudītu un pilnveidotu NBS gatavību izvērsties valsts aizsardzības uzdevumu izpildei kā patstāvīgi, tā arī kolektīvās aizsardzības sistēmas ietvaros.

Mācības sākās 20. augustā, bet 22. augustā mācību aktīvā fāze sākās Baltijas jūras Kurzemes piekrastē. Operacionālu apsvērumu dēļ informācija par konkrētām pašvaldībām, kurās secīgi turpināsies militārās mācības, iepriekš netiek sniegta.

Iespēju robežās operatīvā informācija par militārajām mācībām pieejama NBS tvitera profilā @Latvijas_armija.

Labs saturs
19
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI