SKAIDROJUMI
>
Zini savas tiesības un iespējas!
TĒMAS
Signe Krūzkopa
LV portāls
26. jūnijā, 2018
Lasīšanai: 6 minūtes
RUBRIKA: Skaidrojums
TĒMA: Tiesu sistēma
6
6

Noticēšana melu ziņām neatbrīvo no atbildības

Publicēts pirms 5 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

Valsts policija atklājusi marihuānas audzētavu Kuldīgas novadā. Saskaņā ar likumu marihuānas glabāšana, izplatīšana un audzēšana Latvijā ir sodāma, un šajā ziņā no 1. jūlija nekas nemainīsies. Tuvākajā nākotnē šī regulējuma pārskatīšana nav plānota.

FOTO: Valsts Policija

Kā zināms, likuma nezināšana neatbrīvo no atbildības. Tas attiecas arī uz situāciju, ja cilvēks notic viltus ziņu portālos pasludinātām “likumu izmaiņām”, kuru patiesībā nemaz nav. Piemēram, sabiedrību maldina vairākās tīmekļvietnēs un sociālajos medijos izplatīts vēstījums, ka no 1. jūlija saskaņā ar Saeimas apstiprinātu likumu Latvijā dekriminalizēta marihuāna. LV portāls skaidro, kā ir patiesībā un kā pārliecināties par likumu izmaiņām, lai neļautu sevi maldināt.

īsumā
  • Iesniegumu “Marihuānas dekriminalizācija”, kas tika saņemts Saeimā 2015. gada 1. jūnijā, tā paša gada 7. jūnijā Mandātu, ētikas un iesniegumu komisija vienbalsīgi noraidīja.
  • Saskaņā ar Administratīvo pārkāpumu kodeksu un Krimināllikumu marihuānas lietošana, glabāšana, izplatīšana un audzēšana Latvijā ir sodāma.
  • Par tiesību aktu spēkā esošo redakciju un tajos veiktajām izmaiņām var pārliecināties oficiālā izdevēja “Latvijas Vēstnesis” vietnē “Likumi.lv”.

Iniciatīva ir, bet – noraidīta

Portālā “Manabalss.lv” atrodamas divas iniciatīvas, kas saistītas ar marihuānas dekriminalizāciju vai legalizāciju. Vienai no tām – par medicīniskās marihuānas legalizāciju – trīs gadu laikā izdevies savākt vien 749 balsis. Lai iniciatīvu virzītu izskatīšanai Saeimā, nepieciešams vismaz 10 000 balsstiesīgo iedzīvotāju atbalsts. To izdevies iegūt iniciatīvai “Marihuānas dekriminalizācija”.

Iniciatīva “Marihuānas dekriminalizācija” tika pieteikta 2012. gada janvārī. Par tās mērķi tika noteikts: “Atcelt sodu par neliela daudzuma marihuānas audzēšanu, glabāšanu, nēsāšanu un smēķēšanu, kas paredzēta personiskām vajadzībām, personām, kuras ir sasniegušas 18 gadu vecumu.” Iniciatīvas autoru ieskatā, “tas ļautu tiesu sistēmai nodarboties ar nodarījumiem, kuriem ir reāla negatīva ietekme uz sabiedrību”. Iniciatīvas dokumentā detalizēti norādīti arī aptuvenie daudzumi, kas būtu pieļaujami uzglabāšanai, lietošanai vai audzēšanai, kā piemēru izmantojot valstis, kur par marihuānas lietošanu vairs netiek piemērota kriminālatbildība.

Trīs gadu laikā par iniciatīvu portālā parakstījās 10 tūkstoši balsstiesīgo iedzīvotāju, ļaujot tai nonākt Saeimā. 2015. gada 1. jūnijā līdz ar 10 373 parakstiem iniciatīva tika iesniegta parlamentā. Tā paša gada 7. jūnijā Saeimas Mandātu, ētikas un iesniegumu komisija vienbalsīgi nolēma noraidīt kolektīvo iesniegumu, un 3. septembrī par šo noraidījumu nobalsoja Saeima.

Saeimas sēdi, kurā tika izlemts jautājums par iniciatīvas noraidījumu, var noskatīties šeit. Sēdē piedalījās gan vairāki eksperti, kas tika aicināti izteikt savu profesionālo viedokli, gan marihuānas dekriminalizācijas iniciatīvas autori.

Arī portālā “Manabalss.lv” var pārliecināties, kāds ir šajā platformā izvirzīto iniciatīvu liktenis, – skaidro tās pārstāve Annija Emersone. Viņa uzsver: “Latvijā marihuānas audzēšana, glabāšana un lietošana jebkādos apmēros joprojām nav atļauta.”

Marihuānas lietošana, glabāšana un audzēšana ir sodāma

Par tiesību aktu spēkā esošo redakciju un tajos veiktajām izmaiņām ikviens var pārliecināties oficiālā izdevēja “Latvijas Vēstnesis” vietnē “Likumi.lv”. Saskaņā ar Administratīvo pārkāpumu kodeksa (APK) 46. pantu atkarībā no pārkāpuma draud šāds sods:

  • par narkotisko vai psihotropo vielu neatļautu iegādāšanos vai glabāšanu nelielā apmērā bez nolūka tās realizēt vai par narkotisko vai psihotropo vielu neatļautu lietošanu personai izsaka brīdinājumu vai uzliek naudas sodu līdz 280 eiro;
  • par vielu, kuras var tikt izmantotas narkotisko vai psihotropo vielu nelikumīgai izgatavošanai (prekursoru), neatļautu iegādāšanos vai glabāšanu nelielā apmērā bez nolūka tās realizēt izsaka brīdinājumu vai uzliek naudas sodu līdz 280 eiro;
  • par atteikšanos no narkotisko vai psihotropo vielu ietekmes medicīniskās pārbaudes izsaka brīdinājumu vai uzliek naudas sodu līdz 280 eiro;
  • par jaunas psihoaktīvas vielas vai to saturoša izstrādājuma, kuru aprite ir aizliegta vai ierobežota, neatļautu iegādāšanos, glabāšanu, pārvadāšanu vai pārsūtīšanu bez nolūka tos realizēt vai par jaunas psihoaktīvas vielas vai to saturoša izstrādājuma, kuru aprite ir aizliegta vai ierobežota, neatļautu lietošanu izsaka brīdinājumu vai uzliek naudas sodu līdz divsimt 280 eiro.

Saskaņā ar Krimināllikuma 253.2 pantu par narkotisko vai psihotropo vielu neatļautu iegādāšanos vai glabāšanu nelielā apmērā bez nolūka tās realizēt vai narkotisko vai psihotropo vielu neatļautu lietošanu, ja to izdarījusi persona, kura ir brīdināta par kriminālatbildību par narkotisko un psihotropo vielu neatļautu iegādāšanos, glabāšanu un lietošanu, soda ar īslaicīgu brīvības atņemšanu vai ar piespiedu darbu, vai ar naudas sodu. Krimināllikuma 256. pants nosaka sodu ar brīvības atņemšanu uz laiku līdz diviem gadiem vai ar īslaicīgu brīvības atņemšanu, vai ar piespiedu darbu, vai ar naudas sodu par narkotiskās vielas saturošu augu neatļautu sēšanu un audzēšanu.

Savukārt Krimināllikuma 254. pants paredz personas atbrīvošanu no kriminālatbildības par narkotisko un psihotropo vielu iegādāšanos, glabāšanu, pārvadāšanu un pārsūtīšanu, ja persona labprātīgi ir nodevusi narkotiskās, psihotropās, jaunas psihoaktīvās vielas vai tās saturošus izstrādājumus, kuru aprite ir aizliegta vai ierobežota, vai labprātīgi paziņojusi par to iegādāšanos, glabāšanu, pārvadāšanu vai pārsūtīšanu.

Labs saturs
6
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI