SKAIDROJUMI
>
Zini savas tiesības un iespējas!
TĒMAS
Inese Helmane
LV portāls
Aiga Dambe
LV portāls
13. janvārī, 2018
RUBRIKA: Infografika
TĒMA: Ekonomika
1
4
1
4

Latvijas ekonomiskā sadarbība ar Japānu

Publicēts pirms 6 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
Šodien, 13. janvārī, Ministru prezidents Māris Kučinskis tiekas ar Japānas premjerministru Sindzo Abi (Shinzo Abe), kurš Rīgā ieradies oficiālā vizītē kopā ar kundzi un respektablu uzņēmēju delegāciju. Latvijas premjers un uzņēmēju delegācija šajā tālajā austrumu valstī viesojās pērn decembra sākumā, un šī ir japāņu atbildes vizīte. Pašlaik Japāna ir otrs lielākais Latvijas un Eiropas Savienības tirdzniecības partneris Āzijā. Tiek prognozēts, ka līdz ar ES un Japānas Ekonomisko partnerattiecību nolīguma noslēgšanu savstarpējie tirdzniecības apjomi tikai pieaugs.
īsumā
  • Japānas biznesa pārstāvji vēlas vairāk iepazīt Latviju un biznesa iespējas.
  • Latvijas lielākā eksporta grupa – ap 60% – uz tālo austrumu valsti ir kokmateriāli.
  • RTU plāno Japānas pusi iepazīstināt ar augstskolas darbību un sasniegumiem robotikas un mākslīgā intelekta jomā, kā arī apspriest sadarbības iespējas ar pētniekiem.

Premjeru tikšanās laikā galvenokārt tiks apspriestas abu valstu divpusējās attiecības, īpaši ekonomiskās sadarbības attīstīšanas iespējas, kā arī Eiropas Savienības (ES) un Japānas attiecības un aktuālie reģionālie jautājumi, informē Ministru prezidenta preses sekretārs Andrejs Vaivars. Vizītes ietvaros notiks arī biznesa forums.

Kā ziņo aģentūra LETA, Japānas premjerministrs Sindzo Abe 12. janvārī sāka sešu dienu vizīti Eiropā, kuras laikā viņš vispirms apmeklē visas trīs Baltijas valstis, lai tad tālāk dotos uz Bulgāriju, Rumāniju un Serbiju. Vakar, 12. janvārī, viņš viesojās Igaunijā.

Bilance pozitīva

Latvijai ar šo tālo austrumu valsti ir pozitīva ārējās tirdzniecības bilance, eksports pakāpeniski pieaug, liecina Latvijas Investīciju un attīstības aģentūras (LIAA) dati. 2016. gadā Japāna bija Latvijas 34. nozīmīgākais eksporta un 40. svarīgākais importa partneris.

LIAA pārstāvniecības Japānā vadītāja Alīna Aščepkova stāsta, ka Japānas biznesa pārstāvji vēlas vairāk iepazīt Latviju un biznesa iespējas, it īpaši ņemot vērā to, ka ES un Japānas brīvās tirdzniecības līgums tiks parakstīts tuvākajā nākotnē un tirdzniecības apjomi starp Japānu un ES palielināsies.

Latvijas lielākā eksporta grupa – ap 60% – uz tālo austrumu valsti ir kokmateriāli. Viens no līderiem ir akciju sabiedrība "Latvijas Finieris", uzņēmumam Japānā ir divi meitasuzņēmumi. Tāpat uz šo valsti daudz eksportē zāģmateriālus (visvairāk priedes un egles koksni), no kuriem Japānā ražo konstrukcijas materiālus koka karkasa mājām. Lielākie eksportētāji ir "Vika Wood", "AKZ", "Lameko Impex", "BSW Latvia", "Silviko".

Otrais lielākais eksporta produkts ir kūdra, un Latvija ir viens no lielākajiem kūdras eksportētājiem uz Japānu. Lielākie piegādātāji ir "Pindstrup Latvia" un "Nordtorf".

Farmācijā vēsturiski visilgākā sadarbība ir uzņēmumam "Grindeks", kurš uz Japānu eksportē kopš 20. gadsimta 70. gadiem. Pēdējā laikā eksportu sācis arī "Olainfarm". No kosmētikas zīmoliem visveiksmīgāk sokas "Madara Cosmetics".

Uzņēmumi "Baltic Scientific Instruments" un "Biosan" uz Japānu eksportē mērīšanas un analīžu iekārtas.

Pēdējā laikā pieaudzis pārtikas produktu eksports – SIA "Mottra kaviārs" un "Gamma-A" eksportē zivju konservus (šprotes), "Premium Chocolate" tirgu iekaro ar  šokolādes zīmolu "Nelle Ulla", "Dobeles Dzirnavnieks" piegādā makaronu izstrādājumus.

Latvijas uzņēmumi šogad otro gadu pēc kārtas piedalīsies vienā no lielākajām pārtikas un dzērienu izstādēm Āzijā "Foodex", kas ir ļoti efektīvs pasākums, lai paplašinātu partneru loku, skaidro A. Aščepkova.

Populāri amatniecības izstrādājumi

Japānā lielu popularitāti ieguvusi Latvijas amatnieku, modes un interjera dizaina produkcija. Par to ir daudz publikāciju modes un dizaina žurnālos, interneta resursos.  Uzņēmums "Pinumu pasaule" eksportē etnogrāfiskos dūraiņus, lina izstrādājumus, keramiku, grozus. Modes preču jomā Japānā ir pārstāvēta dizainere Elīna Dobele, kā arī zīmols "Katya Katya Shehurina". Lina izstrādājumus eksportē "Studija Naturāls", "Ars Tela", sveces – "Munio Candela".

Veiksmīga sadarbība norit arī tūrisma jomā. Ja pirms četriem pieciem gadiem Latviju vidēji gadā apmeklēja 5000–6000, tad 2016. gadā – jau ap 23 000 japāņu. Viņi atzinīgi novērtē roku darbu un tradīcijas, Brīvdabas muzeja gadatirgus ir viens no pieprasītākajiem pasākumiem japāņu tūristu vidū.

A. Aščepkova saka, ka, neskatoties uz to, ka Latvija kā valsts joprojām ir maz pazīstama Japānā un uzraksts "Ražots Latvijā" pagaidām vēl neko neizsaka, japāņu uzņēmumi, kas sadarbojas ar Latviju, augsti vērtē mūsu ražojumu kvalitāti, kompāniju elastīgumu, to, ka tās ir atvērtas un gatavas sadarbībai, pēc nepieciešamības pielāgojot produktu, iepakojuma dizainu un kvalitāti atbilstoši vietējām prasībām. Savukārt Japānas uzņēmumi ir orientēti uz "win-win" principu un gatavi augt un attīstīties kopā ar partneriem.

Iepazīstas ar robotiku un mākslīgo intelektu

Decembra sākumā Latvijas delegācijas sastāvā Japānā Tsukubas Universitātē un Nacionālajā informātikas institūtā viesojās Rīgas Tehniskās universitātes (RTU) Enerģētikas un elektrotehnikas fakultātes dekāns profesors Oskars Krievs. Viņš Japānas pusi iepazīstināja ar RTU darbību un sasniegumiem robotikas un mākslīgā intelekta jomā, kā arī apsprieda sadarbības iespējas ar pētniekiem un administrācijas pārstāvjiem.

"RTU pētnieki, kas nodarbojas ar robotiku un mākslīgo intelektu, ir iepazīstināti ar tikšanās laikā pārrunāto, kā arī ar Japānas pētnieku sasniegto šajās jomās. Abas puses uztur kontaktus un izvērtē konkrētākas potenciālās sadarbības iespējas un veidus," stāsta RTU komunikācijas projektu vadītāja Gundega Preisa.

RTU ir sadarbības līgumi ar trim Japānas universitātēm – Sizuokas Universitāti,  Kobes Universitāti un Kindai Universitāti. Ciešākā sadarbība, kas aizsākta pirms vairāk nekā 15 gadiem, līdz šim izvērsta ar Sizuokas Universitāti. Ar to noslēgtais sadarbības līgums paredz dubulto grādu atzīšanas programmu, un ir notikusi studentu un mācībspēku apmaiņa, kā arī sadarbība zinātniskās pētniecības darbā un zinātnisko konferenču rīkošanā. Zinātniskās pētniecības jomā RTU un Japānas universitātes pētnieki vairāk sadarbojušies materiālzinātnes jomā.

Ar Kumamoto Universitāti RTU šā gada sākumā apsprieda iespējas sadarboties studentu apmaiņas jomā un izveidot īstermiņa kursus RTU japāņu studentiem.

Tāpat RTU viesojušās delegācijas un lektori, kuri lasījuši vieslekcijas RTU studentiem un akadēmiskajam personālam. RTU studē arī vairāki studenti no Japānas.

Labs saturs
4
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI