SKAIDROJUMI
>
Zini savas tiesības un iespējas!
TĒMAS
Edīte Brikmane
LV portāls
15. decembrī, 2017
Lasīšanai: 6 minūtes
11
17
11
17

Ievieš valsts obligāto veselības apdrošināšanu

Publicēts pirms 6 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

Saeimas infografika

Saeima 14. decembrī trešajā, galīgajā, lasījumā atbalstīja Veselības aprūpes finansēšanas likumu, kas paredz ieviest valsts obligāto veselības apdrošināšanu un tādējādi sasaistīt valsts apmaksāto veselības aprūpes pakalpojumu saņemšanu ar nodokļu nomaksu. Būtiski uzsvērt, ka nākamgad veselības aprūpes pakalpojumi tiks nodrošināti tāpat kā līdz šim. Taču personām, kuras nebūs sociāli apdrošinātas, sākot ar 2018. gada septembri, būs iespēja veikt ikgadēju veselības apdrošināšanas maksājumu, kas būs priekšnoteikums veselības aprūpes pakalpojumu saņemšanai veselības apdrošināšanas ietvaros 2019. gadā.
īsumā
  • No 2019. gada tiesības uz valsts apmaksātiem veselības aprūpes pakalpojumiem būs sociāli apdrošinātām personām, kā arī tiem, kuri brīvprātīgi veikuši veselības apdrošināšanas iemaksas. Pārējiem tiks nodrošināts medicīniskās palīdzības minimums.
  • Likumā iekļauta 21 iedzīvotāju grupa, kas uzskatāma par apdrošinātu. No 2021. gada to vidū būs arī personas ar III grupas invaliditāti.
  • Pie plānotā minimālās algas apmēra – 430 eiro – tuvākajos trīs gados veselības apdrošināšanas brīvprātīgās iemaksas gadā būtu attiecīgi: 2018. gadā 51,6 eiro, 2019. gadā – 154,8 eiro un 2020. gadā – 258 eiro.

Medicīniskās palīdzības minimums visiem

Jaunais regulējums paredz, ka, ieviešot valsts obligātās veselības apdrošināšanas sistēmu, visi iedzīvotāji neatkarīgi no iemaksu veikšanas saņems valsts apmaksātās medicīniskās palīdzības minimumu. Tajā iekļauts:

  • neatliekamā medicīniskā palīdzība;
  • dzemdību palīdzība;
  • ģimenes ārsta sniegtie veselības aprūpes pakalpojumi (tai skaitā diagnostiskie izmeklējumi ārstniecības nodrošināšanai atbilstoši ģimenes ārsta kompetencei);
  • tādu slimību ārstniecība, kurām ir nozīmīga ietekme uz sabiedrības veselības rādītājiem vai kuras apdraud sabiedrības veselību (tai skaitā psihiskas slimības, tuberkuloze), kā arī šo slimību ambulatorajai ārstēšanai paredzētās zāles un medicīniskās ierīces.

Pilns pakalpojumu grozs – apdrošinātām personām

Savukārt, lai papildus veselības aprūpes minimumam varētu saņemt arī vēl citus valsts apmaksātus pakalpojumus, iedzīvotājiem būs jāpiedalās valsts obligātajā veselības apdrošināšanā. Tiesības uz apdrošināšanas grozā iekļautajiem pakalpojumiem būs sociāli apdrošinātai personai, kā arī tiem, kuri brīvprātīgi veikuši veselības apdrošināšanas iemaksas.

Par apdrošinātām uzskatāma 21 iedzīvotāju grupa:

  1. bērni vecumā līdz 18 gadiem;
  2. bāreņi un bez vecāku gādības palikuši bērni līdz 24 gadu vecuma sasniegšanai;
  3. personas, kuras mācās vispārējās izglītības iestādēs, profesionālās pamatizglītības vai profesionālās vidējās izglītības iestādēs, piedalās Eiropas brīvprātīgā darba, interešu izglītības vai jauniešu mobilitātes programmās vai ir pilna laika studējošie;
  4. bezdarbnieki, kuri ir reģistrējušies Nodarbinātības valsts aģentūrā;
  5. orgānu donori;
  6. Černobiļas atomelektrostacijas avārijas rezultātā cietušās personas, kā arī tās seku likvidācijā cietušās personas;
  7. personas, kuras saņem atlīdzību par adoptējamā bērna aprūpi pirmsadopcijas periodā;
  8. personas, kuras saņem bērna invalīda kopšanas pabalstu vai piemaksu pie ģimenes valsts pabalsta par bērnu invalīdu;
  9. viens no vecākiem, kuri audzina bērnu vecumā līdz septiņiem gadiem vai vismaz trīs bērnus vecumā līdz 15 gadiem;
  10. personas, kuras saņem pakalpojumus ilgstošas sociālās aprūpes un sociālās rehabilitācijas institūcijās, kas ir reģistrētas sociālo pakalpojumu sniedzēju reģistrā;
  11. personas, kuras izstājušās no sociālo pakalpojumu sniedzēju reģistrā reģistrētām ilgstošās sociālās aprūpes un sociālās rehabilitācijas institūcijām, lai saņemtu sociālās aprūpes un sociālās rehabilitācijas pakalpojumus dzīvesvietā;
  12. pilngadīgas personas, kuras saņem sociālo pakalpojumu sniedzēju reģistrā reģistrētas grupu mājas pakalpojumus;
  13. personas, kuras saņem bērna kopšanas pabalstu vai vecāku pabalstu;
  14. personas, kurām ir noteikta I vai II grupas invaliditāte;
  15. personas, kurām ir noteikta III grupas invaliditāte (no 2021. gada 1.janvāra);
  16. personas, kuras sasniegušas likumā "Par valsts pensijām" vecuma pensijas piešķiršanai noteikto vecumu;
  17. personas, kuras saņem izdienas pensiju vai speciālo valsts pensiju;
  18. politiski represētās personas un nacionālās pretošanās kustības dalībnieki;
  19. tradicionālo reliģisko organizāciju mūki un mūķenes, kas dzīvo klosteros;
  20. personas, kuras ir cietušas no vardarbīgiem noziedzīgiem nodarījumiem, un cilvēktirdzniecības upuri, kuru statusu apliecina procesa virzītāja lēmuma kopija vai tiesībaizsardzības institūcijas izziņa. Ministru kabinets nosaka laikposmu, kurā minētās personas ir uzskatāmas par apdrošinātām personām;
  21. personas, kuras saņem atlīdzību par audžuģimenes pienākumu pildīšanu.

Veselības apdrošināšanas iemaksu apmērs

Veselības apdrošināšanas iemaksas personām, kuras nav sociāli apdrošinātas:

  • 2018. gadā – 1% no divpadsmitkāršas valstī noteiktās minimālās mēneša darba algas;
  • 2019. gadā – 3% no divpadsmitkāršas valstī noteiktās minimālās mēneša darba algas;
  • sākot no 2020. gada – 5% apmērā no divpadsmitkāršas minimālās mēneša darba algas.

Pie plānotā minimālās algas apmēra – 430 eiro – tuvākajos trīs gados veselības apdrošināšanas brīvprātīgās iemaksas gadā būtu attiecīgi: 2018. gadā 51,6 eiro, 2019.gadā – 154,8 eiro un 2020.gadā – 258 eiro.

Lai saņemtu pakalpojumus, iemaksas būs jāveic par diviem iepriekšējiem gadiem. Iemaksas varēs veikt, sākot ar 2018. gada septembri. Iemaksas būs veicamas reizi gadā (kalendārā gada sākumā), un pēc iemaksu veikšanas persona varēs saņemt veselības aprūpes pakalpojumus valsts obligātās veselības apdrošināšanas ietvaros attiecīgā kalendārajā gadā.

Apdrošināšanas maksājumu kārtību vēl noteiks

Ministru kabinetam būs jānosaka valsts obligātās veselības apdrošināšanā iekļauto veselības aprūpes pakalpojumu saraksts, kārtība, kādā tiek organizēta šo pakalpojumu sniegšana un veikta samaksa par tiem, kā arī minēto pakalpojumu samaksas apmērs un kārtība, kādā tiek veidotas rindas veselības aprūpes pakalpojumu saņemšanai.   

Labs saturs
17
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI