SKAIDROJUMI
>
Zini savas tiesības un iespējas!
TĒMAS
Inese Helmane
LV portāls
Aiga Dambe
LV portāls
14. martā, 2017
RUBRIKA: Infografika
TĒMA: Finanses
3
5
3
5

Atalgojums vēlētām un Saeimā ieceltām amatpersonām

Publicēts pirms 7 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
Atlīdzību sabiedriskajā sektorā nosaka Valsts un pašvaldību institūciju amatpersonu un darbinieku atlīdzības likums (Atlīdzības likums), kas ir spēkā kopš 2010. gada 1. janvāra.

Atlīdzības likuma 2. pantā norādītas valsts un pašvaldību institūciju amatpersonas, uz kurām šis likums attiecas. Tajā arī minēts daudzu augstāko vēlēto un Saeimas iecelto amatpersonu atalgojums.

Likuma 5. un 6. pantā norādīti amati, kuriem mēnešalgu nosaka saskaņā ar Centrālās statistikas pārvaldes oficiālajā paziņojumā minēto valstī strādājošo aizpagājušā gada mēneša vidējo darba samaksu, kas noapaļota pilnos eiro, piemērojot likumā noteikto koeficientu. 2016. gadā šo koeficientu reizināja ar 765 eiro (2014. gada vidējā alga), bet šogad – ar 818 eiro (2015. gada vidējā alga). Līdz ar to vēlētām un Saeimā ieceltām amatpersonām mēnešalga mainās līdz ar vidējo darba samaksu valstī.

Visaugstākais koeficients ir noteikts Ministru prezidentam – 4,93 un ministriem – 4,68, bet vairāku institūciju vadītājiem – tiesībsargam, valsts kontrolierim un Sabiedrisko pakalpojumu regulēšanas komisijai – ir vienāds – 4,05. Viszemākais koeficients, kā norādīts Atlīdzības likumā, ir Augstākās izglītības padomes loceklim – 0,22 un Centrālās zemes komisijas priekšsēdētājam — 0,80.

Viens no izņēmumiem ir Finanšu un kapitāla tirgus komisijas (FKTK) darbinieku atalgojums, kuru regulē Atlīdzības likuma 13. pants. Šo institūciju darbinieku mēnešalga nedrīkst pārsniegt Centrālās statistikas pārvaldes oficiālajā statistikas paziņojumā publicēto finanšu un apdrošināšanas jomā strādājošo aizpagājušā gada mēneša vidējās darba samaksas apmēru, kas noapaļots pilnos eiro un kam piemērots koeficients 4,95.

Ir arī atsevišķas iestādes, kuru vadītājus apstiprina Saeima, bet kuru atalgojumu regulē atsevišķi likumi vai Ministru kabineta noteikumi. Piemēram, lai gan Latvijas Bankas prezidentu apstiprina Saeima, šīs iestādes darbību regulē likums "Par Latvijas Banku" un tā ir autonoma valsts iestāde.

Likuma "Par Valsts prezidenta darbības nodrošināšanu" 1. pants nosaka, ka Valsts prezidenta atalgojumu un reprezentācijas izdevumus nosaka Saeima, pieņemot ikgadējo valsts budžetu. Papildus atalgojumam Valsts prezidents katru mēnesi saņem līdzekļus reprezentācijas izdevumiem 20% apmērā no mēneša atalgojuma.

Savukārt Atlīdzības likums nosaka, ka Ministru prezidenta un Saeimas priekšsēdētāja reprezentācijas izdevumi mēnesī nepārsniedz 95% un ministra reprezentācijas izdevumi mēnesī nepārsniedz 90% no gadskārtējā valsts budžeta likumā noteiktajiem Valsts prezidenta reprezentācijas izdevumiem mēnesī.

Labs saturs
5
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI