SKAIDROJUMI
>
Zini savas tiesības un iespējas!
TĒMAS
10. jūnijā, 2016
Lasīšanai: 3 minūtes
1
1

Kompensēs īpaši aizsargājamo dzīvnieku un migrējošo putnu nodarītos postījumus

Stājas spēkā 10.06.2016.
Publicēts pirms 7 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

FOTO: Freepik

Šodien, 10. jūnijā, spēkā stājas MK noteikumi, kas paredz, ka zemes īpašnieki var saņemt kompensācijas par īpaši aizsargājamo nemedījamo sugu un migrējošo sugu dzīvnieku nodarītajiem būtiskiem postījumiem.

Jaunie MK noteikumi Nr. 353 "Kārtība, kādā zemes īpašniekiem vai lietotājiem nosakāmi to zaudējumu apmēri, kas saistīti ar īpaši aizsargājamo nemedījamo sugu un migrējošo sugu dzīvnieku nodarītajiem būtiskiem postījumiem, un minimālās aizsardzības pasākumu prasības postījumu novēršanai" nosaka:

  • kārtību, kādā zemes īpašniekiem vai lietotājiem nosakāmi to zaudējumu apmēri, kas saistīti ar īpaši aizsargājamo nemedījamo sugu un migrējošo sugu dzīvnieku nodarītajiem būtiskiem postījumiem;
  • minimālās nepieciešamo aizsardzības pasākumu prasības postījumu novēršanai.

MK noteikumi paredz, ka zaudējumus nosaka tādā gadījumā, ja:

  • postījumi nodarīti augkopības, akvakultūras, lopkopības vai biškopības nozarē;
  • nodarīto zaudējumu apmērs pārsniedz vienas valstī noteiktās minimālās mēnešalgas apmēru (eiro);
  • postījumu platība augkopībā konkrētajā zemes vienībā nav mazāka par 0,05 hektāriem;
  • postījumi akvakultūrai nodarīti zivju dīķos, un katra zivju dīķa platība nav mazāka par 0,1 hektāru;
  • postījumus akvakultūrai nodara būtiskākās zivjēdāju putnu sugas – gārņi (zivju gārnis (Ardea cinerea) vai lielais baltais gārnis (Egretta alba)), ķīri (lielais ķīris (Larus ridibundus) vai mazais ķīris (Larus minutus)), jūras krauklis (Phalacrocorax carbo), zivju ērglis (Pandion haliaetus), jūras ērglis (Haliaeetus albicilla) –, kā arī ūdrs (Lutra lutra).

Kompensācijas par īpaši aizsargājamo nemedījamo sugu un migrējošo sugu dzīvnieku nodarītajiem būtiskiem postījumiem izmaksās Dabas aizsardzības pārvalde.

MK noteikumu anotācijā skaidrots, ka šobrīd nevar veikt detalizētu aprēķinu par kompensāciju izmaksu apmēru, jo situācija ir mainīga. Būtiskākos postījumus nodara migrējošās putnu sugas migrāciju laikā, ko savukārt ietekmē klimatiskie, meteoroloģiskie un daudzi citi apstākļi. Tomēr finansējuma apmērs kompensāciju izmaksām par 2016.–2019. gadu ir paredzēts 291 374 eiro apmērā.

Labs saturs
1
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI