SKAIDROJUMI
>
Zini savas tiesības un iespējas!
TĒMAS
Vineta Vilcāne
speciāli LV portālam
27. janvārī, 2014
Lasīšanai: 6 minūtes
RUBRIKA: Skaidrojums
TĒMA: Kultūra
1
1
1
1

Autoriem būs iespēja saņemt lielāku publiskā patapinājuma atlīdzību

Publicēts pirms 10 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

Lielākā izmaksātā summa par publisko patapinājumu 2012.gadā bijusi 1707,96 latu pirms nodokļu nomaksas.

FOTO: Aiga Dambe/ LV portāls

Pagājušā gada nogalē spēkā stājās grozījumi Ministru kabineta (MK) noteikumos Nr.565 "Kārtība, kādā aprēķina, izmaksā un sadala atlīdzību par publisko patapinājumu". Veiktie grozījumi nosaka – publiskā patapinājuma atlīdzības lielums ir 10% līdzšinējo 5% vietā. Veiktos grozījumus atzinīgi novērtējuši autori, potenciālie atlīdzības saņēmēji.

īsumā
  • Likme 10% apmērā tiks piemērota par publisko patapinājumu 2013.gadā.
  • Publiskā patapinājuma ietvaros darbs tiek padarīts pieejams neierobežotam personu lokam.
  • Publiskā patapinājuma atlīdzība pienākas: grāmatu tekstu autoriem, mākslinieciskā noformējuma, ilustrāciju autoriem, tulkotājiem, sastādītājiem, literārās apdares autoriem un iepriekš minēto autoru mantiniekiem.

No 5 uz 10 procentiem

MK noteikumi "Kārtība, kādā aprēķina, izmaksā un sadala atlīdzību par publisko patapinājumu" izdoti, pamatojoties uz Autortiesību likumu. Tā 19.1panta pirmā daļa nosaka, ka autortiesības nav uzskatāmas par pārkāptām, ja bez autora piekrišanas, bet, samaksājot viņam taisnīgu atlīdzību, publicēts darbs tiek izmantots publiskam patapinājumam. Publiskā patapinājuma ietvaros darbs tiek padarīts pieejams neierobežotam personu lokam bez mērķa gūt tiešu vai netiešu ekonomisku vai komerciālu labumu, piemēram, lasītājam uz mājām tiek izsniegta grāmata. Šo iespēju plaši izmanto bibliotēkas. Kultūras ministrijas (KM) sniegtā informācija liecina, ka 2012.gadā ir reģistrēti vairāk nekā 27 miljoni dažādu darbu izsniegumu bibliotēku lasītājiem.

Autoriem iespēja saņemt atlīdzību par savu darbu izsniegumu bibliotēkās jeb publisko patapinājumu ir kopš 2006.gada. Kārtību, kādā aprēķina atlīdzību par publisko patapinājumu attiecībā uz valsts, pašvaldību, atvasinātu publisku personu un privātajām bibliotēkām, kā arī atlīdzības izmaksas kārtību un proporcionālo sadali starp autoriem, izpildītājiem, fonogrammu producentiem un filmu producentiem, nosaka minētie MK noteikumi Nr.565.

Kultūras ministrijas mērķis grozījumu veikšanai un likmes palielināšanai no 5 uz 10 procentiem bija nodrošināt kultūras mantojuma, it īpaši literārā mantojuma, ilgtermiņa pieejamību sabiedrībai, kā arī veicināt jaunu kultūras vērtību radīšanu. Šādā veidā autoriem un citu tiesību īpašniekiem tiek nodrošināta iespēja saņemt taisnīgu atlīdzību par savu tiesību ierobežojumu.

"Atlīdzību par publisko patapinājumu var saņemt kopš 2006.gada."

2007.gada MK noteikumos likme tika noteikta 10% apmērā, tomēr valsts ekonomiskās situācijas dēļ tā 2009.gadā tika samazināta uz 5 procentiem. Publiskā patapinājuma atlīdzības apmērs kritās arī ekonomiskās krīzes rezultātā bibliotēku iepirkumiem atvēlēto līdzekļu samazinājuma dēļ.

Likme 10% apmērā tiks piemērota atlīdzības aprēķināšanā par publisko patapinājumu 2013.gadā.

Kā norāda Kultūras ministrijā, likmes atjaunošanai ir būtiska nozīme, jo publiskā patapinājuma sistēma nodrošina grāmatu un citu autordarbu pieejamību bibliotēkās ievērojamai sabiedrības daļai un ir nozīmīga Latvijas radošā darba novērtēšanā un veicināšanā.

Veiktos grozījumus MK noteikumos atzinīgi vērtē Latvijas Rakstnieku savienības priekšsēdētājs Jānis Jurkāns: "Jebkuras izmaiņas ar plusa zīmi ir būtiskas. Grāmatu autoriem tas ir svarīgi, jo atlīdzība tiek maksāta arī par iepriekšējos gados iznākušām grāmatām." J.Jurkāns piezīmē, ka saņemtās summas nav lielas, bet daudziem autoriem tās ir liels atspaids. Īpaši tiem rakstniekiem, kuri nesaņem algu vai atrodas pensijā.

Atlīdzības saņēmēji

Par atlīdzības sadali ir atbildīga "Autortiesību un komunicēšanas konsultāciju aģentūra / Latvijas Autoru apvienība" (AKKA/LAA). Tā atlīdzību sadala proporcionāli starp autoriem, izpildītājiem, fonogrammu producentiem un filmu producentiem atbilstoši viņu darbu patapinājuma biežumam, pamatojoties uz MK noteikumu Nr.565 11. un 12.punktā minēto izpēti un apkopoto informāciju.

Publiskā patapinājuma atlīdzība pienākas grāmatu tekstu autoriem, mākslinieciskā noformējuma un ilustrāciju autoriem, tulkotājiem, sastādītājiem, literārās apdares autoriem un iepriekš minēto autoru mantiniekiem.

"Atlīdzībās plāno sadalīt vismaz 304 tūkstošus eiro."

Lai saņemtu atlīdzību par publisko patapinājumu Latvijas bibliotēkās, autoriem AKKA/LAA ir jāiesniedz autora pieteikums atlīdzības saņemšanai par darbu publisko patapinājumu un grāmatas pieteikums atlīdzības saņemšanai par publisko patapinājumu. Detalizētāka informācija pieejama akka-laa.lv. Lai saņemtu atlīdzību par publisko patapinājumu 2013.gadā, pieteikums jāiesniedz līdz 2014.gada 31.augustam. Atlīdzība par iepriekšējo gadu tiks sadalīta 2014.gada decembrī. Sadale tiek veikta proporcionāli katras pieteiktās grāmatas iesniegumu skaitam.

Autoratlīdzības lielums par katru kārtējo gadu tiek aprēķināts, pamatojoties uz bibliotēku iesniegto informāciju Kultūras ministrijai. Atlīdzība par publisko patapinājumu valsts, pašvaldību un atvasinātu publisku personu bibliotēkās tiek maksāta no valsts budžeta. Savukārt privātās bibliotēkas, 2012.gadā Latvijā tādas bijušas tikai divas, patapinājumu maksā pašas.

Autoram izmaksā vairākus simtus latu

Kultūras ministrija informē, ka veikto izmaiņu rezultātā būs iespēja vairāk nekā 1000 autoriem un citiem radošā darba veicējiem par viņu darba izmantošanu bibliotēkās, sākot ar šo gadu, atlīdzībās sadalīt vismaz 304 tūkstošus eiro.

Par izmaksu apmēriem iepriekšējā periodā informē AKKA/LAA Publiskā patapinājuma nodaļas vadītājs Reinis Norkārkls: "Kopā gan autoriem, gan blakustiesību īpašniekiem par viņu darbu publisko patapinājumu 2012.gadā pērn tika izmaksāti 63 795,90 lati." Lielākā daļa (62 449,90 latu apmērā) tika izmaksāta 832 autoriem: tekstu autoriem, tulkotājiem, krājumu sastādītājiem un grāmatu māksliniekiem. Pārējā summa tika sadalīta starp CD un DVD fiksēto darbu autoriem, izpildītājiem un producentiem.

R.Norkārkls atzīmē, ka autoriem izmaksājamā summa svārstās no dažiem centiem līdz pat vairākiem simtiem eiro. Pastāv minimālais slieksnis – 5,69 eiro apmērā pirms nodokļu nomaksas. Tas nozīmē: ja autoram paredzētā atlīdzība ir mazāka par šo summu, tā netiek izmaksāta konkrētajam autoram un tiek pārdota citam. Lielākā izmaksātā summa par publisko patapinājumu 2012.gadā bijusi 1707,96 latu apmērā pirms nodokļu nomaksas.

Labs saturs
1
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI