SKAIDROJUMI
>
Zini savas tiesības un iespējas!
TĒMAS
Laura Platace
LV portāls
24. janvārī, 2014
Lasīšanai: 7 minūtes
6
6

Par alkoholisko dzērienu iegādāšanos nepilngadīgām personām noteikti naudas sodi

Publicēts pirms 10 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

Ar grozījumiem Latvijas Administratīvo pārkāpumu kodeksā par alkoholisku dzērienu pārdošanu nepilngadīgam un tā pirkšanu ir paredzēta gan tirgotāja, gan nepilngadīgā pircēja atbildība.

FOTO: SXC

Pēdējā gada laikā normatīvajos aktos ir izdarīti vairāki grozījumi, lai ierobežotu nepilngadīgu personu iespējas iegādāties alkoholiskos dzērienus. 2013.gada 19.jūlijā stājās spēkā grozījumi Alkoholisko dzērienu aprites likumā, kas nosaka vecuma amplitūdu, kādā jāuzrāda personu apliecinošs dokuments, lai varētu nopirkt alkoholiskos dzērienus. Šā gada 1.janvārī stājās spēkā grozījumi Latvijas Administratīvo pārkāpumu kodeksā, paredzot administratīvo atbildību par alkoholisko dzērienu iegādāšanos arī nepilngadīgām personām. Iepriekš atbildība bija noteikta tikai pārdevējam.
īsumā

Grozījumi LAPK paredz:

  • par alkoholisko dzērienu iegādāšanos nepilngadīgajam izsaka brīdinājumu vai uzliek naudas sodu līdz trīsdesmit pieciem eiro;
  • ja tas izdarīts atkārtoti gada laikā, uzliek naudas sodu no trīsdesmit pieciem līdz septiņdesmit eiro.

Alkoholisko dzērienu lietošana bērnu un pusaudžu vidū

Slimību profilakses un kontroles centra tematiskajā ziņojumā "Alkohola lietošanas izplatība un sekas Latvijā 2012.gadā" ir norādīts uz satraucošiem pētījumu datiem par augsto alkohola lietošanas izplatību bērnu un jauniešu vidū. Latvijas skolēnu veselības paradumu pētījumā konstatēts, ka 17,1% piecpadsmitgadīgo zēnu un 8,4% meiteņu norāda, ka pirmo reizi alkoholu lietojuši jau 11 gadu vecumā. Turklāt 2012.gadā palielinājies uzskaitē uzņemto bērnu skaits ar psihiskiem un uzvedības traucējumiem, kas radušies alkohola lietošanas dēļ. Līdz tam šis rādītājs četrus gadus pēc kārtas bija samazinājies.1

Ziņojumā arī ir izcelti pētījuma "Riska un aizsargājošo faktoru ietekme uz atkarību izraisošo vielu lietošanas līmeni jauniešu vidū" 2012.gada aptaujas rezultāti. Tie liecina, ka savas dzīves laikā piedzērušies vismaz vienu reizi ir bijuši 57% aptaujāto Rīgas skolēnu vecumā no 15 līdz 16 gadiem, bet 88% aptaujāto 15-16 gadus veci skolēni savā dzīvē ir pamēģinājuši alkoholu.2

Administratīvā atbildība par alkoholisko dzērienu iegādāšanos

Alkoholisko dzērienu aprites likuma 6.panta otrā daļa noteic: "Alkoholiskos dzērienus aizliegts pārdot personām, kuras ir jaunākas par 18 gadiem, un šīs personas nedrīkst tos iegādāties."

No 2013.gada 19.jūlija šajā pantā ir noteikts papildu regulējums, nosakot vecuma amplitūdu, kādā personai ir pienākums uzrādīt personu apliecinošu dokumentu, ja tā iegādājas alkoholiskos dzērienus. Šā panta otrā prim daļā paredzēts, ka personām vecumā no 18 līdz 25 gadiem, iegādājoties alkoholiskos dzērienus, ir pienākums uzrādīt personu apliecinošu dokumentu mazumtirgotājam visos gadījumos neatkarīgi no tā, vai mazumtirgotājs to ir pieprasījis.

No šā gada 1.janvāra nepilngadīgiem ir noteikta administratīva atbildība par alkoholisko dzērienu iegādāšanos, kas iepriekš bija noteikta tikai tirgotājam. Latvijas Administratīvo pārkāpumu kodeksa (LAPK) 171.2pantā ir noteikts, ka par alkoholisko dzērienu pirkšanu, ja pārkāpumu izdarījis nepilngadīgais, - tam izsaka brīdinājumu vai uzliek naudas sodu līdz trīsdesmit pieciem eiro. Savukārt, ja tas izdarīts atkārtoti gada laikā pēc administratīvā soda uzlikšanas, - uzliek naudas sodu no trīsdesmit pieciem līdz septiņdesmit eiro.

Komentējot jautājumu, vai grozījumi Latvijas Administratīvo pārkāpumu kodeksā ierobežos alkoholisko dzērienu pārdošanu nepilngadīgām personām, Latvijas Ārstu biedrības prezidents Pēteris Apinis norāda: "Domāju, ka palīdzēs. Jaunieši līdz šim visur alkoholu varēja iegādāties pilnīgi brīvi. Deviņi no desmit jauniešiem atzīst, ka alu vai kokteiļus var brīvi iegādāties kioskos un mazākos veikalos, bet vairāk nekā divas trešdaļas atklāj, ka var iegādāties arī lielveikalos vai ar citu personu starpniecību." P.Apinis arī uzsver, ka likums būs vēl jāgroza šajā Saeimā, padarot to stingrāku pret pārdevējiem.

LAPK administratīvā atbildība nepilngadīgām personām ir noteikta arī par alkohola vai citu apreibinošo vielu lietošanu vai atrašanos alkoholisko dzērienu vai citu apreibinošo vielu ietekmē. Par šo pārkāpumu izsaka brīdinājumu vai uzliek naudas sodu līdz trīsdesmit pieciem eiro. Ja pārkāpums izdarīts atkārtoti gada laikā pēc administratīvā soda uzlikšanas, - uzliek naudas sodu no trīsdesmit pieciem līdz septiņdesmit eiro (LAPK 171.1pants).

Pēc Iekšlietu ministrijas Informācijas centra datiem, 2012.gadā par minētā panta pārkāpumu ir pieķeras 1327 nepilngadīgas personas.3

Pārdevēja atbildība

Alkoholisko dzērienu aprites likuma 6.panta otrā daļa noteic, ka mazumtirgotāja pienākums ir pieprasīt, lai pircējs uzrāda personu apliecinošu dokumentu, lai pārliecinātos par tā vecumu. Bez tam alkoholiskos dzērienus ir aizliegts pārdot personām, par kuru vecumu mazumtirgotājam ir pamatotas šaubas un kuras pēc mazumtirgotāja pieprasījuma neuzrāda personu apliecinošu dokumentu.

Par noteiktā aizlieguma pārkāpumu LAPK 155.panta trešā un ceturtā daļā ir paredzēta tirgotāja atbildība. Par alkoholisko dzērienu un tabakas izstrādājumu pārdošanu nepilngadīgajiem - uzliek naudas sodu pārdevējam no divsimt astoņdesmit līdz trīssimt piecdesmit eiro, bet juridiskajām personām – no septiņsimt līdz tūkstoš četrsimt eiro. Ja tas izdarīts atkārtoti gada laikā pēc administratīvā soda piemērošanas, - uzliek naudas sodu pārdevējam no trīssimt piecdesmit līdz septiņsimt eiro, bet juridiskajām personām – no divtūkstoš deviņsimt līdz septiņtūkstoš simt eiro.

"No 1.janvāra nepilngadīgām personām ir noteikta administratīva atbildība par alkoholisko dzērienu iegādāšanos, kas iepriekš bija noteikta tikai tirgotājam."

Lai pārdevējam nebūtu šaubu par pircēja vecumu un alkoholiskos dzērienus nepārdotu nepilngadīgām personām, Valsts policijas pārstāve norāda, ka visos gadījumos personām vecumā no 18 līdz 25 gadiem pārdevēja pienākums ir vienmēr lūgt uzrādīt personu apliecinošu dokumentu, neskatoties uz to, cik bieži persona iepērkas konkrētā tirdzniecības vietā.

Pēc Iekšlietu ministrijas Informācijas centra datiem, 2012.gada 12 mēnešos par alkoholisko dzērienu un tabakas izstrādājumu pārdošanu nepilngadīgajiem pie administratīvās atbildības ir sauktas 180 personas (fiziskas un/vai juridiskas), bet par alkoholisko dzērienu un tabakas izstrādājumu pārdošanu nepilngadīgajiem atkārtoti gada laikā pēc administratīvā soda piemērošanas pie atbildības sauktas 15 personas (fiziskas un/vai juridiskas).4

Ja nepilngadīgajam alkoholu nodod trešā persona

Ja tirdzniecības vietā alkoholu iegādājas pilngadīga persona un pēc tam to nodod nepilngadīgajiem, pilngadīgo alkohola pircēju var sodīt pēc LAPK 172.panta, kas paredz par nepilngadīgā iesaistīšanu alkoholisko dzērienu lietošanā - uzlikt naudas sodu no trīsdesmit pieciem līdz simt četrdesmit eiro. Bet par nepilngadīgā novešanu līdz dzēruma stāvoklim - uzliek naudas sodu no septiņdesmit līdz trīssimt piecdesmit eiro. Ja tas izdarītas atkārtoti gada laikā pēc administratīvā soda uzlikšanas, - uzliek naudas sodu no trīssimt piecdesmit līdz septiņsimt eiro.

Pēc Iekšlietu ministrijas Informācijas centra datiem, 2012.gadā par nepilngadīgā iesaistīšanu alkoholisko dzērienu lietošanā pie atbildības ir sauktas 86 personas, bet par nepilngadīgā novešanu līdz dzēruma stāvoklim – 17 personas.5


1SPKC (2013) "Alkohola lietošanas izplatība un sekas Latvijā 2012.gadā". Tematiskais ziņojums. 7.lpp.

2Turpat.

3SPKC (2013) "Alkohola lietošanas izplatība un sekas Latvijā 2012.gadā". Tematiskais ziņojums. 87.lpp.

4Turpat.

5Turpat.

Labs saturs
6
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI